Ny forskning fra Harvard viser at muskelfett er en viktig markør for fremtidig risiko for hjerte- og karsykdom, uavhengig av kroppsmasseindeks (BMI). Studien fulgte over 600 pasienter og fant at de med mye muskelfett hadde større sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer.
Tidligere har forskere fokusert på bukfett som en risikofaktor, men denne studien tyder på at fett i musklene også er en betydelig risiko, selv hos de uten høyt bukfettnivå. Det er foreløpig uklart hvordan man best kan redusere muskelfett, men både trening og vektreduksjon kan være effektive metoder.
BMI alene er en mangelfull måte å stille en diagnose på, ifølge forskere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny studie viser at slankemedisinen Wegovy reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag hos overvektige pasienter med hjerte- og karsykdom. Studien, kalt SCORE, undersøkte effekten av semaglutid 2,4 mg (Wegovy) på nesten 28.000 pasienter. Resultatene viste at brukere av medisinen hadde betydelig lavere risiko for hjerteinfarkt, slag eller død sammenlignet med ikke-brukere. Den høyeste dosen reduserte også risikoen for sykehusinnleggelse for hjertesvikt. Kort oppfølgingstid gjør det vanskelig å vurdere langtidseffektene. Studien bygger videre på tidligere forskning som viser positive effekter av semaglutid.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
1 måned siden
En ny studie fra Akershus Universitetssykehus (Ahus) viser at uvaksinerte covid-19-pasienter hadde lavere risiko for å utvikle hjertesykdom i løpet av de første ni månedene etter sykehusinnleggelse, sammenlignet med pasienter innlagt med lungebetennelse. Studien utfordrer tidligere bekymringer om økt risiko for hjerte- og karsykdommer etter covid-19. Selv om myokarditt forekom hyppigere hos covid-19-pasienter, var det en sjelden tilstand sammenlignet med hjerteinfarkt og hjertesvikt. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at studien er begrenset til uvaksinerte pasienter smittet før vaksinasjon, og at situasjonen i dag er annerledes. FHI anbefaler fortsatt vaksinering for risikogrupper og understreker viktigheten av å følge generelle råd for å forebygge hjerte- og karsykdom.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
1 måned siden
En ny studie publisert i Journal of the American Heart Association viser at å begrense TV-titting til under én time daglig kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, spesielt for personer med genetisk risiko for type 2-diabetes. Forskere analyserte data fra over 340.000 britiske menn og kvinner over en periode på 14 år, og fant at de som så to timer eller mer TV daglig hadde en 12 prosent høyere risiko for å utvikle slike sykdommer. Studien konkluderer med at redusert TV-titting og økt fysisk aktivitet kan forbedre hjertehelsen uavhengig av genetisk bakgrunn.
4 måneder siden
Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
17 dager siden
Ny amerikansk forskning indikerer en sammenheng mellom cannabisbruk og økt risiko for alvorlige hjerteproblemer. Studier viser at cannabisbrukere har dobbelt så høy risiko for å utvikle hjertesvikt, hjerteinfarkt og hjerneslag. Risikoen for hjerteinfarkt er betydelig høyere blant cannabisbrukere under 50 år, sammenlignet med ikke-brukere i samme aldersgruppe. Rusforsker Jørgen Gustav Bramness ved FHI understreker at cannabis ikke er et helsefremmende produkt, og at man aldri kan vite om man er disponert for å utvikle hjerte- og karsykdommer ved bruk.
3 måneder siden
En ny studie viser at tidspunktet for kaffedrikking kan påvirke helsen. Studien fulgte over 40 000 voksne i USA i nesten ti år. Resultatene viser at de som drakk kaffe om morgenen hadde lavere risiko for å dø, spesielt av hjertesykdommer, sammenlignet med de som drakk kaffe hele dagen. Forskere fant at morgendrikkere hadde 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø og 31 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom. Studien antyder at kaffedrikking om ettermiddagen eller kvelden kan forstyrre søvn og hormonnivåer, noe som kan påvirke helsen negativt. Det trengs mer forskning for å bekrefte funnene.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.