Periodisk fasting diskuteres etter en influensers fasteprosjekt. Fagfolk peker på både fordeler og ulemper ved ulike fastemetoder.
Artikkelen handler om periodisk fasting og debatten rundt dette, utløst av influenser Snorre Klanderuds 21-dagers faste. Periodisk faste innebærer å begrense spising til faste tider, for eksempel et 8-timers vindu eller faste to dager i uken. Forskning viser varierende resultater og peker på mulige bivirkninger som tap av muskelmasse og nerveskader.
Professor Bjørn Steen Skålhegg ved Universitetet i Oslo mener kort nattlig faste er bra for kroppens reparasjonsprosesser, men advarer mot langvarig faste som kan gi irreversible skader og svekke immunforsvaret. Overlege Niels Møller ved Aarhus Universitetssykehus understreker at lang faste tærer på fett og muskler, viktig for immunforsvar og nervesystem.
Han anbefaler 12-16 timers faste for vektnedgang og helse, og at visse grupper som syke, eldre, barn, ungdom og gravide ikke bør faste. Ketonstoffer dannet under faste kan ha positive effekter på hjerte og hjerne og motvirke diabetes og kreft, men diabetikere må være forsiktige.
Snorre Klanderud
Bjørn Steen Skålhegg
Niels Møller
Norsk helseinformatikk
Universitetet i Oslo
Faktisk.no
Medisinsk Forskningslaboratorium Aarhus Universitetssykehus
Aarhus Universitet
Oslo
Aarhus
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Influenser Snorre Klandrerud har startet en 21-dagers faste som han dokumenterer på sosiale medier. Prosjektet innebærer null matinntak i tre uker, kun inntak av vann, kaffe og te. Lege Wasim Zahid advarer sterkt mot en slik faste, og påpeker at det kan føre til tap av muskelmasse, svimmelhet og ernæringsmangel. Klandrerud angrer nå på at han delte planene offentlig, men fortsetter fasten med veiledning fra en ernæringsfysiolog. Han advarer likevel andre mot å prøve det samme. Flere TikTok-brukere er skeptiske og bekymret for influenserens helse.
3 måneder siden
Influenser Andrea Badendyck har fått stor oppmerksomhet rundt sin livsstil, spesielt etter å ha delt sitt mat- og treningsopplegg som førte til et vekttap på 12 kilo. Hun bruker periodisk faste, nærmere bestemt 16:8-metoden, hvor hun faster i 16 timer og spiser i et 8-timers vindu. Badendyck understreker at hun ikke teller kalorier, men fokuserer på sunn mat og langsiktige løsninger. Hun deler også oppskriften på sin populære kjøleskapsgrøt. Ernæringsprofessor Birger Svihus bekrefter at 12-16 timers faste kan være effektivt for vektnedgang, spesielt for de som ikke er sultne om morgenen, men understreker at det ikke passer for alle. Karoline Steenbuch anbefaler en gradvis tilnærming til fasting og understreker viktigheten av å spise sunt i spisevinduet. Hun minner også om at fasting ikke er egnet for alle.
1 måned siden
Artikkelen uttrykker bekymring for den økende interessen for ekstreme spisevaner, spesielt influenser Snorre Klanderuds fasteprosjekt. Forfatteren påpeker at sosiale medier bidrar til et usunt fokus på mat og spising, der trendene blir stadig mer ekstreme, som mukbangs og fasteprosjekter. Helsedirektoratet advarer mot å kopiere slike prosjekter, spesielt for unge mennesker i vekst og utvikling. Forfatteren etterlyser et mer avslappet forhold til mat, hvor man fokuserer på et variert kosthold og andre interesser fremfor å være besatt av spisevaner.
2 måneder siden
Isbading har blitt svært populært de siste årene. Forskning gir imidlertid ikke entydige svar på om det har varige helseeffekter.
3 måneder siden
NRK-programleder Fredrik Solvang var i utgangspunktet skeptisk til å delta i «A-laget», men opplevde det som en positiv erfaring etter å ha møtt de 30 reporterne med funksjonsvariasjoner. Han oppfordrer seere til å se hele episoden for å forstå programmets budskap om inkludering og mangfold. Influenser Andrea Badendyck deler sin erfaring med periodisk faste, der hun gikk ned 12 kilo ved å faste i 16 timer daglig. Hun fokuserer på et balansert kosthold og inspirerer andre til en sunn livsstil uten å telle kalorier. Eksperter anbefaler en gradvis tilnærming til faste og understreker at det ikke passer for alle, spesielt ikke barn, gravide, ammende, undervektige, de med spiseforstyrrelser eller diabetikere.
2 måneder siden
Artikkelen er et svar på et debattinnlegg om slanketrender og spiseforstyrrelser. Forfatteren argumenterer mot påstanden om at kalorirestriksjon fører til spiseforstyrrelser hos unge med fedme. Artikkelen fremhever at klinisk forskning viser at vektreduksjonsbehandling under tett oppfølging av helsepersonell kan redusere risikoen for spiseforstyrrelser. Det understrekes at fedme kan føre til redusert selvfølelse og økt risiko for sykdom, og at et tverrfaglig familiebasert behandlingsopplegg kan redusere risikoen for utvikling av spiseforstyrrelser hos ungdom med alvorlig fedme. Symptomer kartlegges før og under behandling.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringen rundt «cutting» og proteinhysteri på TikTok, og risikoen for spiseforstyrrelser. Glenn Ellingsen, kjent som «Sinnatreneren», deler sin personlige erfaring med «cutting» og advarer mot trenden. Overlege Stein Frostad understreker at ekstreme dietter sjelden er bærekraftige, mens klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth kritiserer både «bulking» og «cutting». Ekspertene understreker betydningen av et balansert kosthold og advarer mot overdreven fokus på kropp og utseende, spesielt blant unge påvirket av sosiale medier.
2 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan muslimer kan ivareta helsen under Ramadan-fasten, som starter 1. mars 2025. Fasten kan gi helsefordeler som redusert risiko for kroniske sykdommer og forbedret fordøyelse. Forberedelser inkluderer gradvis reduksjon av koffeininntak og valg av energirik mat til suhoor. Under fasten er hydrering viktig, med anbefaling om minst ti glass vann mellom iftar og suhoor. Artikkelen diskuterer også tilpasning av trening og viktigheten av å ta vare på øyehelsen. Personer med helsetilstander bør rådføre seg med lege før de faster.
28 dager siden
Artikkelen omhandler bruken av slankesprøyter som Ozempic og de potensielle bivirkningene. TV-profil Jeremy Clarkson deler sine erfaringer med slankemedisiner, inkludert kvalme og manglende matglede. Kostholdsrådgiver Karoline Steenbuch uttrykker bekymring for at mange bruker slankesprøyter uten å endre livsstil, og at normalvektige influensere bruker slankesprøyter. Clarkson ønsker seg en ny type matkultur med fokus på små, smakfulle retter for dem som spiser lite.
3 måneder siden
En norsk studie undersøkte effekten av syv dagers vannfaste på muskelstyrke og kondisjon. Resultatene viste overraskende nok at deltakerne opprettholdt muskelstyrken i beina, til tross for et vekttap på gjennomsnittlig 5,7 kilo. Utholdenheten ble derimot redusert med 13 prosent. Studien indikerer at kroppen har en mekanisme for å spare på karbohydrater under faste. En av deltakerne, en ultraløper, løp maraton med nest beste tid to dager etter fasten. Forskerne understreker at studien ikke skal oppmuntre til faste uten medisinsk tilsyn, og at mer forskning er nødvendig for å forstå de helsemessige effektene av faste.