En norsk studie undersøkte effekten av syv dagers vannfaste på muskelstyrke og kondisjon. Resultatene viste overraskende nok at deltakerne opprettholdt muskelstyrken i beina, til tross for et vekttap på gjennomsnittlig 5,7 kilo.
Utholdenheten ble derimot redusert med 13 prosent. Studien indikerer at kroppen har en mekanisme for å spare på karbohydrater under faste.
En av deltakerne, en ultraløper, løp maraton med nest beste tid to dager etter fasten. Forskerne understreker at studien ikke skal oppmuntre til faste uten medisinsk tilsyn, og at mer forskning er nødvendig for å forstå de helsemessige effektene av faste.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Periodisk fasting diskuteres etter en influensers fasteprosjekt. Fagfolk peker på både fordeler og ulemper ved ulike fastemetoder.
1 måned siden
En ny studie undersøkte effekten av kreatin på muskelvekst under styrketrening. 54 deltakere ble fulgt i et 12-ukers program, der en gruppe tok anbefalt dose kreatin (5 gram daglig) mens den andre gruppen ikke gjorde det. Resultatene viste ingen signifikant forskjell i muskelvekst mellom gruppene. Kreatingruppen opplevde en kortvarig økning i muskelmasse i starten, men forskerne mener dette skyldtes trolig væskeretensjon. Studien antyder at tidligere forskning kan ha overvurdert kreatins fordeler. Forskerne mener at større doser eller lengre studieperioder kan være nødvendig for å oppnå muskelvekst, og håper studien vil gi mer realistiske forventninger til kreatin.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
3 måneder siden
En dansk studie publisert i Aging Cell viser at moderat trening gjennom livet bidrar til å bevare motoriske nevroner, som er avgjørende for muskelstyrke og bevegelse. Studien indikerer at tap av disse nevronene er irreversibelt og begynner rundt 60-70 års alder. Forskere understreker viktigheten av å starte med fysisk aktivitet før nevronene begynner å forsvinne, og fremhever styrketrening som spesielt effektivt for å motvirke tap av muskelstyrke. Studien konkluderer med at det er en fordel å trene jevnlig gjennom livet for å oppnå optimal aldring.
9 dager siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av kreatin som kosttilskudd i Norge, særlig blant de som driver med styrketrening. Salget har hatt en stor økning de siste årene, men studier viser at omtrent 30 prosent av brukerne ikke opplever noen effekt. Dette skyldes at musklene allerede har et høyt kreatinnivå, enten genetisk eller gjennom kosthold. Professor Truls Raastad ved NIH forklarer at man kan teste om man responderer på kreatin ved å gjennomføre en «loading»-fase. Han anbefaler kreatin for idrettsutøvere som ønsker rask muskelvekst, men mener det er unødvendig for mosjonister som kan oppnå gode resultater gjennom trening og et godt kosthold. Kreatin gir raskere muskelvekst i starten, men langtidseffekten er usikker.
1 måned siden
En studie avdekker at idrettsprestasjoner vektlegges positivt ved ansettelser i advokatfirmaer, revisjonsfirmaer og banker. Arbeidsgivere begrunner dette med at idrettsutøvere anses som mer utholdende og hardtarbeidende. Funnene møter motstand fra en HR-sjef i EY, som understreker at objektive kriterier skal være avgjørende. En partner i KPMG uttrykker bekymring for at idrett brukes som seleksjonskriterium, og en forsker påpeker at dette kan ekskludere visse grupper fra arbeidsmarkedet, som personer fra lavere sosiale lag og de med funksjonsnedsettelser.
3 måneder siden
En ny studie publisert i Sports Medicine and Health Science viser at et toalettbesøk kan gi en umiddelbar forbedring i hjernekapasiteten. Studien, ledet av biokjemiker Chen-Chan Wei, involverte 13 triatleter som gjennomførte kognitive tester før og etter et toalettbesøk. Resultatene viste at deltakernes evne til å løse komplekse oppgaver forbedret seg etter dobesøket, spesielt når de hadde tatt magnesiumtilskudd. Forskerne observerte også økt aktivitet rundt navlen under testene, noe som tyder på en sammenheng mellom fordøyelse og kognitiv ytelse. De anbefaler å gå på do 60 til 90 minutter før viktige hendelser for bedre beslutningstaking.
2 måneder siden
Ny forskning fra Harvard viser at muskelfett er en viktig markør for fremtidig risiko for hjerte- og karsykdom, uavhengig av kroppsmasseindeks (BMI). Studien fulgte over 600 pasienter og fant at de med mye muskelfett hadde større sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer. Tidligere har forskere fokusert på bukfett som en risikofaktor, men denne studien tyder på at fett i musklene også er en betydelig risiko, selv hos de uten høyt bukfettnivå. Det er foreløpig uklart hvordan man best kan redusere muskelfett, men både trening og vektreduksjon kan være effektive metoder. BMI alene er en mangelfull måte å stille en diagnose på, ifølge forskere.
3 måneder siden
En dansk studie har undersøkt ti ulike plantedrikker og funnet at varmebehandling reduserer proteinkvaliteten sammenlignet med kumelk. Behandlingen fører til lavere innhold av essensielle aminosyrer og øker skadelige proteiner. Studien fant også det kreftfremkallende stoffet akrylamid i fire av drikkene, noe forskerne ble overrasket over. Akrylamid kan dannes når råvarene ristes. Forskerne understreker at plantedrikker kan inngå i et variert kosthold, men at man må sørge for å få dekket proteinbehovet fra andre matvarer. De påpeker at det er helheten i kostholdet som er viktig.
4 måneder siden
En ny norsk studie gir håp for personer med long covid. Studien, utført ved Kysthospitalet i Stavern, fokuserer på pasientenes mestring og funksjonsevne, heller enn å kun dempe symptomer. Pasientene oppmuntres til å utforske aktiviteter de savner, og resultatene viser at dobbelt så mange ble friske med denne behandlingen sammenlignet med de som ikke fikk den. Inger-Johanne Thorstein, en av pasientene, ble frisk etter kun to timer med behandling. Studien viser at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og overlege Tom Farmen Nerli håper behandlingen kan brukes bredere. Studien har fått støtte fra FHI, selv om det er uenighet rundt long covid.