En dansk studie publisert i Aging Cell viser at moderat trening gjennom livet bidrar til å bevare motoriske nevroner, som er avgjørende for muskelstyrke og bevegelse. Studien indikerer at tap av disse nevronene er irreversibelt og begynner rundt 60-70 års alder.
Forskere understreker viktigheten av å starte med fysisk aktivitet før nevronene begynner å forsvinne, og fremhever styrketrening som spesielt effektivt for å motvirke tap av muskelstyrke.
Studien konkluderer med at det er en fordel å trene jevnlig gjennom livet for å oppnå optimal aldring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En forsker ved Oslo Met understreker viktigheten av fysisk aktivitet i 30-årene for å bremse aldringsprosessen og forebygge sykdom. Hun sammenligner det med å spare til pensjon, der man bygger opp en fysisk reservekapasitet som må vedlikeholdes gjennom livet. Forskning viser at eldre som har vært aktive har bedre fysisk form og utsetter sykdom. Verdens helseorganisasjon anbefaler 150 minutter moderat aktivitet i uken, noe som tilsvarer omtrent 22 minutter per dag. Det er ikke nødvendig å gjøre aktiviteter man ikke liker, så lenge intensiteten er moderat til høy. Styrketrening og balansetrening er også viktig for å opprettholde funksjonsevnen.
2 måneder siden
En ny studie fra Sveits viser at kosttilskuddet omega-3 kan ha en foryngende effekt på kroppen. Forskere fant at et daglig inntak av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med fire måneder over en treårsperiode hos personer over 70 år. Studien, publisert i Nature Aging, brukte en metode kalt «epigenetisk klokke» for å måle biologisk alder. Resultatene viste at kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening hadde den beste effekten. Eksperter anbefaler derfor et daglig inntak av omega-3 og D-vitamin, samt regelmessig trening, for å redusere biologisk alder og fremme bedre helse.
1 måned siden
Amerikanske forskere har funnet indikasjoner på at kognitive funksjoner kan begynne å svekkes rundt 44-årsalderen. En studie viser at insulineffekten i hjernen reduseres med alderen, noe som fører til dårligere energiomsetning i nervecellene. Forskere foreslår at ketoner kan brukes som et alternativt drivstoff for hjernen, spesielt i alderen 40–59 år, for å motvirke denne nedgangen. NTNU-forsker Maryam Ziaei understreker at en sunn livsstil og metabolsk terapi kan bidra til å holde hjernen sunn lenger, selv om individuelle variasjoner kan forekomme. Enkelte forskere mener at timingen er viktig og at man bør starte tidlig i 40-årene med ketoner.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
1 måned siden
Ekteparet Nils-Robert Nordstrand (80) og Astrid Berg (79) er aktive crossfit-utøvere, noe som er i tråd med myndighetenes anbefalinger for eldre. Helsedirektoratet fremhever at styrketrening bidrar til å opprettholde god helse og funksjonsevne lenger, og statistikk viser en positiv økning i antall eldre som engasjerer seg i styrketrening. På Crossfit Borealis opplever man en økende interesse fra eldre, og det anslås at en gruppe på 18 aktive personer kan spare samfunnet for over 160 millioner kroner årlig. I tillegg til de fysiske fordelene, bidrar treningen til økt psykisk velvære og sosialt fellesskap, noe ekteparet selv bekrefter.
4 måneder siden
Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler nye treningstrender, med fokus på Hyrox som et alternativ til løping. Carla Fuglset og Sara Lundberg Enger, som tidligere har løpt maraton, har nå begynt med Hyrox, et tysk treningskonsept som kombinerer styrke og utholdenhet. De deler sin treningsreise på sosiale medier. Personlig trener Jørn Sølve Sundrehagen understreker viktigheten av tung styrketrening for å opprettholde muskelmasse og styrke, spesielt for eldre. Han mener mange treningstrender er for kondisjonsrettet og at styrketrening er viktig for en funksjonell kropp. Fuglset opplever Hyrox som en mer effektiv treningsform enn løping, da det kombinerer styrke og kondisjon.
11 dager siden
Hjerneforsker Marte Roa Syvertsen fremhever at hjernen når sin gullalder i midten av 40-årene, en periode hvor livserfaring og kunnskap kulminerer. I motsetning til kroppens fysiske forfall, fortsetter hjernen å utvikle seg og ta til seg kunnskap. Kognitive utfordringer og fysisk aktivitet kan bidra til å opprettholde og forbedre hjernefunksjonen gjennom livet. Maria Bjørdal Kostopoulos, en kvinne i 40-årene, deler sin opplevelse av økt ro og stabilitet sammenlignet med sine 20-år. Selv om aldringsprosessen starter rundt midten av 40-årene, understrekes det at det fortsatt er mulig å bygge videre på erfaringer og kunnskap.
25 dager siden
En italiensk stamcelleforsker har oppnådd oppsiktsvekkende resultater med å forynge mus ved hjelp av et legemiddel som blokkerer proteinet Cdc42. Musene viste tegn på økt vitalitet, bedre utholdenhet, økt muskelmasse og mindre betennelse. Forskeren håper nå å utvikle et lignende legemiddel for mennesker, selv om hun understreker at det er stor forskjell på mus og mennesker, og at en "ungdomseliksir" neppe er rett rundt hjørnet. En dansk professor påpeker at livsstil og miljø har større betydning for aldring enn genetikk, og anbefaler trening og sunn livsstil.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.