En ny studie fra Sveits viser at kosttilskuddet omega-3 kan ha en foryngende effekt på kroppen. Forskere fant at et daglig inntak av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med fire måneder over en treårsperiode hos personer over 70 år.
Studien, publisert i Nature Aging, brukte en metode kalt «epigenetisk klokke» for å måle biologisk alder. Resultatene viste at kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening hadde den beste effekten.
Eksperter anbefaler derfor et daglig inntak av omega-3 og D-vitamin, samt regelmessig trening, for å redusere biologisk alder og fremme bedre helse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
3 måneder siden
En dansk studie publisert i Aging Cell viser at moderat trening gjennom livet bidrar til å bevare motoriske nevroner, som er avgjørende for muskelstyrke og bevegelse. Studien indikerer at tap av disse nevronene er irreversibelt og begynner rundt 60-70 års alder. Forskere understreker viktigheten av å starte med fysisk aktivitet før nevronene begynner å forsvinne, og fremhever styrketrening som spesielt effektivt for å motvirke tap av muskelstyrke. Studien konkluderer med at det er en fordel å trene jevnlig gjennom livet for å oppnå optimal aldring.
1 måned siden
Amerikanske forskere har funnet indikasjoner på at kognitive funksjoner kan begynne å svekkes rundt 44-årsalderen. En studie viser at insulineffekten i hjernen reduseres med alderen, noe som fører til dårligere energiomsetning i nervecellene. Forskere foreslår at ketoner kan brukes som et alternativt drivstoff for hjernen, spesielt i alderen 40–59 år, for å motvirke denne nedgangen. NTNU-forsker Maryam Ziaei understreker at en sunn livsstil og metabolsk terapi kan bidra til å holde hjernen sunn lenger, selv om individuelle variasjoner kan forekomme. Enkelte forskere mener at timingen er viktig og at man bør starte tidlig i 40-årene med ketoner.
1 måned siden
Forskere har funnet at Maria Branyas Morera, som levde til hun ble 117 år, hadde spesielle gener som bidro til at cellene hennes oppførte seg yngre. Hennes tarmflora var også lik den man finner hos spedbarn. Studien, ledet av Universitetet i Barcelona, antyder at ekstremt høy alder ikke nødvendigvis betyr dårlig helse, og forskerne håper å finne måter å forlenge menneskers sunne levetid. Branyas fulgte en sunn livsstil med middelhavskost, unngikk alkohol og røyking, og var fysisk og sosialt aktiv. Forskning indikerer at biologisk alder kan variere betydelig fra faktisk alder, og at en sunn tarmflora kan ha vært gunstig for Branyas.
2 måneder siden
En forsker ved Oslo Met understreker viktigheten av fysisk aktivitet i 30-årene for å bremse aldringsprosessen og forebygge sykdom. Hun sammenligner det med å spare til pensjon, der man bygger opp en fysisk reservekapasitet som må vedlikeholdes gjennom livet. Forskning viser at eldre som har vært aktive har bedre fysisk form og utsetter sykdom. Verdens helseorganisasjon anbefaler 150 minutter moderat aktivitet i uken, noe som tilsvarer omtrent 22 minutter per dag. Det er ikke nødvendig å gjøre aktiviteter man ikke liker, så lenge intensiteten er moderat til høy. Styrketrening og balansetrening er også viktig for å opprettholde funksjonsevnen.
2 måneder siden
En artikkel i Fredriksstad Blad viser at nordmenn over 60 år føler seg yngre enn sin faktiske alder, i snitt 14 år. Dette skyldes sunnere livsstil med mindre røyking og mer aktivitet. Samtidig står Fredrikstad kommune overfor en stor økning i antall eldre, noe som krever en omstilling av eldreomsorgen. Fremtidens løsning innebærer mer hjemmebasert omsorg, bruk av teknologi og fokus på rehabilitering, fordi færre vil få sykehjemsplass.
9 dager siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av kreatin som kosttilskudd i Norge, særlig blant de som driver med styrketrening. Salget har hatt en stor økning de siste årene, men studier viser at omtrent 30 prosent av brukerne ikke opplever noen effekt. Dette skyldes at musklene allerede har et høyt kreatinnivå, enten genetisk eller gjennom kosthold. Professor Truls Raastad ved NIH forklarer at man kan teste om man responderer på kreatin ved å gjennomføre en «loading»-fase. Han anbefaler kreatin for idrettsutøvere som ønsker rask muskelvekst, men mener det er unødvendig for mosjonister som kan oppnå gode resultater gjennom trening og et godt kosthold. Kreatin gir raskere muskelvekst i starten, men langtidseffekten er usikker.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
1 dag siden
Spanske Maria Branyas ble 117 år og var verdens eldste. Forskere har undersøkt hva som kan ha bidratt til hennes eksepsjonelle levealder.
3 måneder siden
En ny studie publisert i Sports Medicine and Health Science viser at et toalettbesøk kan gi en umiddelbar forbedring i hjernekapasiteten. Studien, ledet av biokjemiker Chen-Chan Wei, involverte 13 triatleter som gjennomførte kognitive tester før og etter et toalettbesøk. Resultatene viste at deltakernes evne til å løse komplekse oppgaver forbedret seg etter dobesøket, spesielt når de hadde tatt magnesiumtilskudd. Forskerne observerte også økt aktivitet rundt navlen under testene, noe som tyder på en sammenheng mellom fordøyelse og kognitiv ytelse. De anbefaler å gå på do 60 til 90 minutter før viktige hendelser for bedre beslutningstaking.