«Prosessen mot menneska» ved Det Norske Teatret utforsker kunstig intelligens' rolle i samfunnet gjennom en rettssak der menneskeheten står anklaget. KI-en Omnitron, med Sauda-dialekt, gir menneskene valget mellom død eller digitalisering til en digital versjon av seg selv.
Publikum får stille spørsmål til KI-en, men dens generiske svar avslører dens manglende evne til å forstå menneskelige følelser og erfaringer. Anmelderen mener at teaterstykket reiser viktige spørsmål om teknologi og menneskelighet, men kritiserer manuset for å være svakt.
KI kommer til kort som scenekunstner, men skaper en interessant samtale rundt menneskets plass i en teknologisk verden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
AI-forsker Inga Strümke debuterer på teaterscenen med en forestilling om kunstig intelligens. Hun mener de har skapt en helt ny sjanger med stykket.
2 måneder siden
Anne-Kat. Hærland oppdaterer sitt sceneshow om kunstig intelligens for å holde tritt med den raske teknologiske utviklingen. Hun bruker KI til å skape visuelle effekter og tar opp temaer som sikkerhet og arbeidslivets fremtid, ispedd humoristiske innslag med kjendiser, inkludert Jonas Gahr Støre. Hærland mener at folk flest er naive om KI og at myndighetene burde informere bedre om risikoen for å bli lurt, for eksempel gjennom stemmekloning. Hun er også seniorkonsulent i Nora.AI og holder foredrag om kunstig intelligens. Showet har nypremiere i Oslo før en landsomfattende turné.
17 dager siden
Den svenske TV-kanalen Max har skapt debatt ved å introdusere Aida, en KI-generert fotballekspert. Seere og eksperter kritiserer Aida for å mangle følelser, engasjement og menneskelig kontekst, noe de anser som essensielt i fotballformidling. Kritikere beskriver henne som upersonlig og irrelevant. TV-kanalen forsvarer bruken av KI-eksperten og lover å vurdere tilbakemeldinger, samtidig som de tror at KI vil spille en større rolle i fremtidens TV-sendinger. En KI-forsker spår også økt bruk av KI i medieformidling, til tross for den negative responsen.
18 dager siden
Jenny Hval argumenterer for økt fysisk tilstedeværelse i en tid dominert av kunstig intelligens. Gjennom essays utforsker hun artistlivet, inspirert av blant andre Heiner Müller, og reflekterer over forholdet mellom teater og popmusikk. Hval kritiserer strømmetjenester som Spotify og analyserer autotunes rolle i å fjerne det menneskelige fra musikken. Boken understreker betydningen av kroppslighet og ekte nærvær, spesielt etter pandemiens begrensninger og i den digitale tidsalderen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler søksmål mot KI-chatboten Character AI i USA, etter at en tenåring tok sitt eget liv etter samtaler med en bot. Samtidig bruker mange unge, inkludert en norsk 19-åring, Character AI daglig for støtte, vennskap og inspirasjon. Kritikere påpeker manglende filtre mot skadelig og seksuelt innhold, og at botene kan bli frekke og mobbe brukerne. Forskere advarer om at unge kan stole mer på KI enn på mennesker, noe som kan føre til manipulasjon og endrede sosiale strukturer. Selskapet bak Character AI hevder å ta sikkerhet på alvor og har innført tiltak for yngre brukere.
1 måned siden
Riksteatrets versjon av «Løven, heksa og klesskapet» utforsker hvordan barn håndterer krig, og gir fortellingen fornyet aktualitet. Forestillingen legger vekt på følelser og viktigheten av offer, med sterke skuespillerprestasjoner, spesielt fra Heksa Hvit, Aslan og beveren. Scenografien får kritikk for ikke å matche fortellingens omfang. Anmelderen påpeker at moderne barnekultur, preget av dataspillenes «respawn»-fenomen, kan redusere virkningen av Aslans offer. Likevel fremstår forestillingen som en spennende historie om vanskelige valg, selv om den ikke passer for de aller yngste.
1 måned siden
Henrik Skaug Sætra, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, advarer i sin nye bok om at kunstig intelligens (KI) kan skade demokratiet ved å påvirke folks evne til å være gode demokratiske borgere. Han kritiserer regjeringens digitaliseringsstrategi for å gi for mye makt til teknologiselskaper, og frykter at KI-styrte algoritmer på sosiale medier vil føre til vridde nyheter og valgpåvirkning, spesielt blant unge. Digitaliseringsminister Karianne Tung svarer at regjeringen jobber for en etisk og trygg bruk av KI, og fremhever EUs «Digital Services Act» som et viktig tiltak for å regulere tekgiganter. Hun understreker behovet for å balansere innovasjon med ansvarlighet og å stå samlet om demokratiske verdier i møte med den teknologiske utviklingen.
21 dager siden
Artikkelen kritiserer NRK-programmet «Nytt på nytt» for å fremme feilinformasjon om Tromsø kommunes bruk av kunstig intelligens (KI) i en sak om nedleggelse av barnehager og skoler. Det hevdes at programmet feilaktig fremstiller kunnskapsgrunnlaget som KI-fabrikkert og digitaliseringsminister Karianne Tungs ros av kommunen som ukritisk. Artikkelen argumenterer for at kritikken er politisk motivert, da lignende feiltrinn ikke ville blitt kritisert om KI ble brukt til å forsvare politisk korrekte handlinger. Den konkluderer med at man må være forberedt på hersketeknikker når man utfordrer politisk korrekthet.
1 måned siden
Nationaltheatret presenterer Norges første teaterforestilling på kvensk, «Sallikaa lasten tulla minun tykö», fremført av Kvääniteatteri. Stykket omhandler en kvinnes reise gjennom livet, fra ung jente i et læstadiansk miljø til voksen, og hennes gradvise løsrivelse fra religiøs og sosial kontroll. Gjennom skildringer av sorg, humor og frigjøring, utforskes temaer som identitet og retten til å velge sin egen vei. Inger Birkelund og Frida Lydia Hansen Virtanen får anerkjennelse for sine sterke tolkninger av kvinnens liv i ulike aldre. Forestillingen er forankret i Skibotn, men berører allmenngyldige problemstillinger knyttet til det å bryte med et fellesskap.
2 måneder siden
Teater Innlandet har satt opp stykket «Arve Leksnes» av Knut Nærum, en moderne tolkning av Marve Fleksnes. Stykket følger Arve Leksnes, spilt av Tom Styve, som mister jobben og flytter hjem til sin mor. Han starter en folkeaksjon mot et planlagt datasenter, men tabber seg ut. Anmelderen mener Styve treffende fanger essensen av Fleksnes, men savner at forestillingen drar komikken og det absurde enda lenger. Scenografien får kritikk for å være for grå og lite innbydende, men stykket beskrives som en smart komedie med underliggende alvor.