Jenny Hval argumenterer for økt fysisk tilstedeværelse i en tid dominert av kunstig intelligens. Gjennom essays utforsker hun artistlivet, inspirert av blant andre Heiner Müller, og reflekterer over forholdet mellom teater og popmusikk.
Hval kritiserer strømmetjenester som Spotify og analyserer autotunes rolle i å fjerne det menneskelige fra musikken.
Boken understreker betydningen av kroppslighet og ekte nærvær, spesielt etter pandemiens begrensninger og i den digitale tidsalderen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen hevder at kulturfeltet er under angrep fra digitale plattformer som TV 2, Apple og Spotify, samt kunstig intelligens. Disse aktørene utfordrer tradisjonelle kunstformer som krever tid og konsentrasjon. Det argumenteres for at skjermenes raske underholdning svekker evnen til fordypning og kritisk tenkning, og at dette fører til 'hjerneråte'. Artikkelen understreker viktigheten av kunst og kultur for hjernen og fellesskapet, og oppfordrer kulturaktører til å fremme møter i den virkelige verden for å motvirke de negative effektene av nettavhengighet.
29 dager siden
«Prosessen mot menneska» ved Det Norske Teatret utforsker kunstig intelligens' rolle i samfunnet gjennom en rettssak der menneskeheten står anklaget. KI-en Omnitron, med Sauda-dialekt, gir menneskene valget mellom død eller digitalisering til en digital versjon av seg selv. Publikum får stille spørsmål til KI-en, men dens generiske svar avslører dens manglende evne til å forstå menneskelige følelser og erfaringer. Anmelderen mener at teaterstykket reiser viktige spørsmål om teknologi og menneskelighet, men kritiserer manuset for å være svakt. KI kommer til kort som scenekunstner, men skaper en interessant samtale rundt menneskets plass i en teknologisk verden.
3 måneder siden
I et intervju i Nettavisens spalte «Ærlig talt» deler artisten Jan Eggum (73) sine meninger om ulike temaer. Han kritiserer bruk av kunstig intelligens i musikkproduksjon og fremhever sitt engasjement for miljøet gjennom sitt medlemskap i MDG. Eggum forteller om sin kreative prosess, der han er introvert under låtskriving og ekstrovert når han opptrer. Han nevner også en dramatisk helseepisode og reflekterer over sin karriere. Han gir også anbefalinger om bøker, filmer og musikk, og avslører at han liker ananas på pizza.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan sosiale medier og behovet for å dokumentere livene våre digitalt kan gå på bekostning av autentiske opplevelser. Forfatteren argumenterer for at vi ofte blir observatører istedenfor deltakere i våre egne liv, noe som svekker evnen til å være fullt til stede i øyeblikket. Dette fører til at vi blir mer opptatt av andres meninger enn våre egne opplevelser. Artikkelen oppfordrer leserne til å trene på å være mer til stede, fokusere på opplevelser for egen del, og redusere skjermbruk for å gjenvinne autentisiteten i livet.
3 dager siden
Sigbjørn Johnsen og Ina Libak har skrevet en bok om trygghet og samarbeid mellom generasjoner. Boken gir tankepåfyll i en tid preget av uro og usikkerhet.
1 måned siden
Henrik Skaug Sætra, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, advarer i sin nye bok om at kunstig intelligens (KI) kan skade demokratiet ved å påvirke folks evne til å være gode demokratiske borgere. Han kritiserer regjeringens digitaliseringsstrategi for å gi for mye makt til teknologiselskaper, og frykter at KI-styrte algoritmer på sosiale medier vil føre til vridde nyheter og valgpåvirkning, spesielt blant unge. Digitaliseringsminister Karianne Tung svarer at regjeringen jobber for en etisk og trygg bruk av KI, og fremhever EUs «Digital Services Act» som et viktig tiltak for å regulere tekgiganter. Hun understreker behovet for å balansere innovasjon med ansvarlighet og å stå samlet om demokratiske verdier i møte med den teknologiske utviklingen.
2 dager siden
AI-forsker Inga Strümke debuterer på teaterscenen med en forestilling om kunstig intelligens. Hun mener de har skapt en helt ny sjanger med stykket.
3 måneder siden
Åste Dokkas bok undersøker kristendommens rolle i Norge, med fokus på folkekirkens utfordringer knyttet til synkende oppslutning og tro. Hun analyserer eksistensielle spørsmål som ensomhet, død, frihet og mening, og argumenterer for at kristendommen gir svar på disse. Boken er en blanding av filosofisk refleksjon og forkynnelse, der Dokka utforsker sin egen tvil og praksis som prest. Hun diskuterer de 'litt-kristnes' tro og deres plass i et moderne samfunn. Teksten kan oppfattes som en indre dialog der forfatteren forsøker å overbevise seg selv, og bruker et 'vi' som ikke inkluderer alle lesere.
3 måneder siden
Artikkelen reflekterer over en teateropplevelse som berørte både barn og voksne dypt, og stiller spørsmål ved dagens underholdningskultur. Forfatteren kritiserer underholdning som kun gir umiddelbar tilfredsstillelse, og sammenligner det med kokain. Det argumenteres for viktigheten av statsstøttede kulturinstitusjoner som gir tilgang til meningsfulle opplevelser. Artikkelen tar også opp en tendens til å nedprioritere det som ikke gir umiddelbar økonomisk gevinst, som kultur, natur og menneskelig kontakt. Forfatteren oppfordrer til å verdsette det som gir ro i sjelen, forståelse og nærhet til andre mennesker, og å lytte til vanlige folks meninger om hva som er viktig.
28 dager siden
Artikkelen utforsker hvordan sosiale medier og venner bidrar til et økende press om å endre utseendet, spesielt blant unge. Forfatteren deler personlige refleksjoner om hvordan dette presset kan føre til usikkerhet og et jag etter å rette på innbilte «feil». Det argumenteres for at kosmetisk industri tjener på folks usikkerhet, og at det er viktig å være kritisk til denne trenden. Artikkelen oppfordrer leseren til å verdsette naturlighet og fokusere på indre verdier fremfor å gi etter for ytre press, og til å være en kritisk stemme i møte med skjønnhetsidealer.