En ekspertgruppe anslår at flere hundre tusen mennesker i Norden kan være rammet av senfølger etter covid-19, kjent som «long covid», og beskriver det som en ny folkesykdom. En rapport anbefaler nasjonale kompetansesentre og bedre utdanning av helsepersonell.
Mange pasienter opplever å ikke bli tatt på alvor og mangel på kunnskap i helsetjenesten. Forskere peker på mulige årsaker som små blodpropper og virusrester i kroppen.
Folkehelseinstituttet (FHI) mener rapporten gir en grei oversikt, men understreker behovet for mer forskning. Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere rapporten før eventuelle tiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny rapport fra Den norske koronastudien retter kritikk mot norske myndigheters håndtering av long covid, og påpeker mangler i strategi og tiltak. Forskerne etterlyser offentlig finansiering av forskning, etablering av et nasjonalt kompetansesenter, og tiltak for å forebygge smitte for å redusere forekomsten av long covid. Rapporten indikerer at pasienter med long covid møter mistro i helsevesenet, og at plagene deres blir oppfattet som psykologiske. FHI og Helsedepartementet avviser kritikken, men Søraas fastholder at de ikke adresserer rapportens konkrete forslag om dedikerte forskningsmidler og et kompetansesenter. Han kritiserer også helseminister Vestre for manglende engasjement i saken.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg vil ta grep mot «long covid» ved å etablere et nasjonalt kunnskapssenter for forskning og behandling. Tiltaket kommer som følge av økt sykefravær, der «long covid» antas å spille en rolle, spesielt blant unge. Morten Iversen, som selv er rammet, beskriver manglende oppfølging og ser positivt på et kunnskapssenter. Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, understreker at mange pasienter føler seg oversett, og Arne Søraas fremhever at «long covid» er et voksende problem som Høyres satsing adresserer.
1 måned siden
Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene. Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker. Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
3 måneder siden
En ny studie viser en kraftig økning i ME/CFS-tilfeller etter covid-19-pandemien. Forekomsten er 15 ganger høyere enn før, og smittede har fem ganger høyere risiko for å utvikle tilstanden. Studien, som analyserte data fra RECOVER-prosjektet, fant at 2,7 prosent av de smittede utviklet ME/CFS, sammenlignet med 0,6 prosent i kontrollgruppen. Forskere understreker viktigheten av å anerkjenne ME/CFS som en mulig konsekvens av covid-19, selv etter milde infeksjoner. Det er også en økning i fastlegekonsultasjoner knyttet til utmattelse. Long covid utgjør fortsatt en betydelig risiko, selv for vaksinerte, og risikoen er høyere enn tidligere antatt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen i antall nordmenn som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd. Psykiske lidelser er den største diagnosegruppen blant AAP-mottakere, men også diagnoser som 'tretthet og slapphet' har økt. Vanlig sykdom er hovedårsaken til AAP, men mange har tilleggsutfordringer. NAV og leger understreker viktigheten av tilrettelegging i arbeidslivet og å se på samfunnets holdninger for å redusere sykefraværet. Økningen i AAP-mottakere kan skyldes ettervirkninger av covid-19 og et tøffere arbeidsmarked, men dette er foreløpig ikke konkludert.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
1 måned siden
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har publisert sin siste rapport om bivirkninger av coronavaksiner. Totalt er det mottatt 63.100 meldinger etter at nesten 14 millioner doser er satt. De fleste meldingene omhandler milde bivirkninger som feber og tretthet, men 14 prosent er klassifisert som alvorlige. Overlege Sara Viksmoen Watle i DMP opplyser at bivirkningsovervåkingen har gitt verdifull kunnskap og at de mottar stadig færre meldinger. DMP har funnet at de fleste bivirkninger oppstår innen to uker etter vaksinasjon, og at det ikke er fastslått noen sammenheng mellom vaksiner og langvarige plager. Studien viser også at de som er vaksinert har lavere risiko for langvarige plager etter en eventuell covid-19 infeksjon.
2 måneder siden
Isbading har blitt svært populært de siste årene. Forskning gir imidlertid ikke entydige svar på om det har varige helseeffekter.
3 måneder siden
En sykdom som rammer 90 000 nordmenn årlig, ofte med ukjent årsak, skaper utfordringer for mange. Influencer Karianne Vilde Spetalen opplevde daglig svimmelhet og kvalme, og trodde dette var normalt. Studier antyder at vitaminmangel kan øke risikoen. Sykdommen kan oppstå plutselig, og rask behandling er viktig for å hindre forverring. Eksperter ser en økning i antall nordmenn som opplever lignende symptomer, og 16 prosent rapporterer om svimmelhet. Spetalen beskriver vanskeligheter med dagligdagse aktiviteter som butikkbesøk før hun fikk diagnose.