En ny studie viser en kraftig økning i ME/CFS-tilfeller etter covid-19-pandemien. Forekomsten er 15 ganger høyere enn før, og smittede har fem ganger høyere risiko for å utvikle tilstanden.
Studien, som analyserte data fra RECOVER-prosjektet, fant at 2,7 prosent av de smittede utviklet ME/CFS, sammenlignet med 0,6 prosent i kontrollgruppen. Forskere understreker viktigheten av å anerkjenne ME/CFS som en mulig konsekvens av covid-19, selv etter milde infeksjoner.
Det er også en økning i fastlegekonsultasjoner knyttet til utmattelse. Long covid utgjør fortsatt en betydelig risiko, selv for vaksinerte, og risikoen er høyere enn tidligere antatt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny studie viser at søvnmangel og nattevakter øker risikoen for vanlige infeksjoner. Forskningen, basert på data fra norske sykepleiere, indikerer at de med lite søvn har betydelig høyere risiko for å bli forkjølet, og at risikoen for lungebetennelse og mage-tarm-infeksjoner også øker med søvnunderskuddet. Skiftarbeid, spesielt nattskift, er assosiert med økt infeksjonsrisiko. Forskerne understreker viktigheten av tilstrekkelig søvn for immunhelsen og foreslår optimalisering av skiftmønstre for helsepersonell. Studien er begrenset til kvinnelige sykepleiere over 30 år og funnene kan dermed ikke automatisk sies å gjelde menn, yngre sykepleiere eller andre yrker.
4 måneder siden
Smittetallene for covid, kikhoste og mykoplasma har økt med 232 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Overlege Trine Hessevik Paulsen forklarer økningen med immunitetsgjeld, som skyldes at strenge pandemitiltak reduserte eksponeringen for luftveisinfeksjoner og dermed svekket immuniteten i befolkningen. Fra september til november 2024 ble det registrert over 50.000 tilfeller av disse sykdommene. Samtidig har influensasesongen hatt lav smitte hittil, og FHI forventer at influensatoppen kommer senere enn vanlig. Vaksineleder Kjersti Margrethe Rydland tror nordmenn kan unngå de verste influensatoppene i jula.
2 måneder siden
En ekspertgruppe anslår at flere hundre tusen mennesker i Norden kan være rammet av senfølger etter covid-19, kjent som «long covid», og beskriver det som en ny folkesykdom. En rapport anbefaler nasjonale kompetansesentre og bedre utdanning av helsepersonell. Mange pasienter opplever å ikke bli tatt på alvor og mangel på kunnskap i helsetjenesten. Forskere peker på mulige årsaker som små blodpropper og virusrester i kroppen. Folkehelseinstituttet (FHI) mener rapporten gir en grei oversikt, men understreker behovet for mer forskning. Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere rapporten før eventuelle tiltak.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg vil ta grep mot «long covid» ved å etablere et nasjonalt kunnskapssenter for forskning og behandling. Tiltaket kommer som følge av økt sykefravær, der «long covid» antas å spille en rolle, spesielt blant unge. Morten Iversen, som selv er rammet, beskriver manglende oppfølging og ser positivt på et kunnskapssenter. Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, understreker at mange pasienter føler seg oversett, og Arne Søraas fremhever at «long covid» er et voksende problem som Høyres satsing adresserer.
1 måned siden
En markant økning i alvorlige korsbåndsskader i kvinnefotballen, spesielt i årene etter pandemien, bekymrer eksperter. Statistikken viser at spesielt 2022 og 2023 skilte seg ut med et høyt antall skader i Toppserien. Forskere undersøker årsakene til at kvinner er mer utsatt for slike skader enn menn, men har foreløpig ingen klare svar. Flere spillere deler sine erfaringer og understreker behovet for økt fokus og forskning på området. Rosenborg-spiller Kristine Leine, som selv har vært gjennom en korsbåndsskade, forteller om viktigheten av skadeforebygging og god oppfølging.
4 måneder siden
Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode. Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder. Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at influensasesongen er i gang, med en kraftig økning i påviste tilfeller den siste uken. Både influensa A- og B-virus er i omløp, i tillegg til andre luftveisinfeksjoner som mykoplasma, RS-virus og koronavirus. I Molde har man innført munnbindpåbud på legevakten på grunn av mye smitte. FHI forventer at mange vil bli syke fremover, men det er fortsatt usikkert hvor stort utbruddet vil bli. De minner om at det ikke er for sent å vaksinere seg, spesielt for de i risikogruppene. Kommuneoverlegen i Molde oppfordrer folk med luftveissymptomer til å bruke munnbind på offentlige steder.
3 måneder siden
En undersøkelse fra Frifagbevegelse viser at sykefraværet har økt i flere europeiske land siden før pandemien, men at Norge ikke er blant de hardest rammede. Tyskland, Danmark og Nederland har hatt en større økning i sykefraværet enn Norge i perioden 2019-2023. Ifølge en NAV-studie kan noe av økningen knyttes til koronaviruset og psykiske lidelser, mens andre diagnoser er mer diffuse. Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye av økningen som skyldes pandemien, men det er tydelig at sykefraværet ikke er et særnorsk fenomen.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
2 måneder siden
Vinterens influensautbrudd er i full gang, med økende smitte og flere sykehusinnleggelser. Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en kraftig økning i influensatilfeller, spesielt blant barn i alderen 5-14 år. Andelen positive prøver var 31 prosent i uke 7. Antall sykehusinnleggelser øker også, og det er meldt om flere utbrudd på helseinstitusjoner. FHI opplyser at dette er det største influensautbruddet siden før korona-pandemien, trolig påvirket av redusert immunitet i befolkningen. Risikogrupper og eldre oppfordres til å vaksinere seg.