Anna With er tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris 2024 for diktsamlingen «Eplet, nesten». Samlingen beskrives som vare, oppfinnsomme og til tider sprikende dikt som kretser rundt eksistensielle spørsmål.
Diktene presenterer et undrende 'jeg' som sanser og reflekterer over verden, ofte med referanser til naturen og lys. Anmelderen fremhever den skandinaviske tilforlateligheten og de barnlige språkløsningene som positive elementer, men påpeker samtidig at samlingen kan oppleves som noe uforløst og sprikende.
Likevel understrekes gleden ved å gi slipp på ambisjonen om å fullt ut forstå eksistensen, og heller 'bade' i den.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den norske Forfatterforenings litterære råd har nominert fire kandidater til Tarjei Vesaas' debutantpris for 2024. De nominerte er Olav Fangel for romanen «Embrik i høyere oppløsning», Marie Kinge for romanen «Du lurer ikke meg», Ingvill Kjærstein for romanen «Austvestpassasjen», og Anna With for diktsamlingen «Eplet, nesten». Juryen fremhever de nominerte for deres litterære kvaliteter og evne til å berøre viktige temaer i samtiden. Prisen deles ut for 60. gang, og vinneren vil bli annonsert på Forfatterforeningens årsmøte i mars 2025.
29 dager siden
Artikkelen presenterer seks bøker som fanger essensen av våren og gir leseren inspirasjon. Karl Ove Knausgårds roman skildrer varheten for nytt liv. Erlend Skjetnes' dikt oppfordrer til aktivitet og kjærlighet. Gabriel García Márquez' klassiker gir en følelse av at verden åpner seg. D.H. Lawrences dikt er både frekke og følsomme for naturen. Knut Hamsuns roman utforsker en persons åpenhet for livets mange sider, og Joakim Kjørsviks haikudikt fanger vårens fysiske indikatorer. Disse bøkene gir leseren en følelse av fornyelse, åpning og forbindelse med naturen.
3 måneder siden
Annika Norlins roman «Tua» skildrer en gruppe mennesker som søker et alternativt liv utenfor storsamfunnet. Hovedpersonene, som møtes i fengsel og på et småbruk, forsøker å leve i pakt med naturen. Boken utforsker temaer som ensomhet i storbylivet og kritikk av moderne samfunnsnormer. Gjennom karakterenes historier og en metaforisk bruk av maurtuen, stiller Norlin spørsmål ved hvordan vi velger å leve våre liv. Romanen, som ble en bestselger i Sverige og vant Sveriges Radios romanpris, beskrives som underholdende og fengende, men også noe repeterende mot slutten.
12 dager siden
Synne Vo opplever suksess med sin nye singel «Her vil e vær», som har fått stor spredning på TikTok. Hun reflekterer over blandede anmeldelser av debutalbumet og ser frem mot lanseringen av «PS. Kanskje det går» 25. april. Artistens låtskrivertalent anerkjennes gjennom «Team Pølsa»-suksessen med «Slå hjerte, slå» og en nominasjon til «årets låt» ved Spellemannprisen for Delaras «Siste dans». Nylig mottok hun Dialektprisen for sin bruk av gudbrandsdalsdialekt, noe hun feiret med dialektquiz.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
3 måneder siden
Vidar Sundstøls roman «Og likevel finnes du» er en kort og ettertenksom tekst som utforsker temaer som tap, tid og eksistensielle spørsmål. Boken handler om en forfatter som føler seg mislykket, og som reflekterer over det som gikk tapt, inkludert et ufødt barn. Teksten inneholder vakre naturskildringer og referanser til filosofi og kunst. Boken mangler en tydelig handling og kan oppfattes som en blanding av roman og essay. Anmelderen savner en tydeligere jeg-forteller og et klarere grep om hva forfatteren vil formidle, men anerkjenner at boken etterlater sterke bilder hos leseren.
2 måneder siden
Artikkelen er et intervju med FpU-leder Simen Velle, som overrasker med sin lidenskap for bøker. Han forteller om hvordan farens sykdom har påvirket hans forhold til litteratur og hans ønske om å forstå seg selv og verden. Velle deler sine lesetips og understreker viktigheten av fantasi og forståelse for andre mennesker. Han debuterer også med bok og er spent på å dele sine tanker med sin generasjon. Intervjuet avslører en mer reflektert side av Velle enn det offentlige bildet.
1 måned siden
Kvedarkvintetten, en vokalgruppe fra Hallingdal, gir ut albumet «Tagal» med musikk skrevet av Jorun Marie Rypdal Kvernberg. Albumet utforsker ordløs sang og grensene mellom språk og musikk. Anmelderen beskriver musikken som tidvis pirrende med uforløste spenninger, og fremhever låten «Ho oppa haia» som et moderne lokkerop. Selv om gruppen får ros for sin homogene klang, savner anmelderen mer spenningsutløsning og rom for individuelle stemmer. Likevel beskrives innspillingen som gripende, spesielt når vokalistene etterligner felespill.
1 måned siden
I utstillingen «Death or Eternal Delight» på Jeløya presenterer Djurberg og Berg en kontrastfylt verden av lys og mørke gjennom installasjoner, skulpturer og animasjonsfilmer. Besøkerne vandrer gjennom en idyllisk hage som skjuler en underliggende uro, før de stiger inn i en dunkel skyggeverden. Anmelderen roser installasjonenes håndverk og fargebruk, men finner filmene kaotiske og klisjépregede. Likevel skapes en virkningsfull, teatralsk atmosfære som leder tankene til en mørkere versjon av Elsa Beskow, der det vakre møter det uhyggelige.
3 måneder siden
Denne uken anmeldes krimboken «Nomaden» av Pascal Engman og Johannes Selåker, samt romanen «Lønnetreet» av Nina Staff. «Nomaden» får terningkast 4 og beskrives som en lang bok på 500 sider, der anmelderen mener den burde vært strammet inn. Boken er den tredje i serien «Skumringsland». «Lønnetreet» får terningkast 5 og er en selvbiografisk roman på 200 sider som følger hovedpersonen Anni fra 1960 til 2024. Anmelderen er imponert over den litterære kvaliteten og det økonomiske språket i «Lønnetreet».