Psykologer forklarer at januar ofte oppleves som en lang måned på grunn av mørketiden og overgangen fra en innholdsrik desember. Rutiner får tiden til å gå raskere, mens nye opplevelser kan strekke ut tidsfølelsen.
Det understrekes at vår egen innstilling og fokus spiller en stor rolle i hvordan vi opplever tiden. For å få januar til å gå raskere, anbefales det å engasjere seg i aktiviteter som oppsluker oss, sørge for nok lys, og bryte opp måneden med ulike aktiviteter.
Alternativt kan man omfavne roen og vente på lysere tider.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg nordmenns nyttårsforsetter om trening, der mange starter med stor iver i januar, men sliter med å opprettholde motivasjonen. SATS melder om økt besøk på treningssentrene i januar. Lene Alexandra Øien advarer mot å gå for hardt ut og understreker viktigheten av å finne indre motivasjon og sette seg delmål. Hun mener at mange gir opp fordi de forventer raske resultater. Øien anbefaler å fokusere på å forbedre eksisterende rutiner og skape gode vaner, samt å gjøre mer av det som gir glede.
3 måneder siden
Mange opplever nyttårsaften som en tid med høye forventninger, noe som kan føre til følelser av utenforskap og ensomhet. Psykologer anbefaler å justere forventningene og være realistisk. Det er viktig å ta initiativ selv, enten ved å planlegge kvelden i god tid, invitere andre, eller delta på offentlige arrangementer. Å snakke om vanskelige følelser er også viktig, og det finnes hjelpetelefoner for de som trenger det. Man kan også begynne å planlegge neste års feiring allerede nå.
3 måneder siden
En studie viser at 80 prosent mislykkes med å holde nyttårsforsettene. Psykologspesialist Jan Ole Hesselberg forklarer at dette skyldes at vi prøver å endre dypt forankrede vaner. Mange opplever et behov for å starte med blanke ark ved årsskiftet, men motivasjonen faller ofte raskt. Ifølge treningstjenesten Strava er 19. januar dagen da flest mister motivasjonen. Hesselberg anbefaler å sette tydelige mål og tilrettelegge hverdagen for å øke sjansen for å lykkes. Han understreker at det er bedre å prøve og feile enn å ikke prøve i det hele tatt, og at man kan lære av erfaringene.
4 måneder siden
Mange opplever ensomhet i julen, ifølge Kirkens SOS og Røde Kors. En undersøkelse viser at kun halvparten av nordmenn gleder seg til jul, mens en betydelig andel gruer seg, ofte på grunn av ensomhet og økonomiske vansker. Psykologer anbefaler å senke forventningene til julen, bruke sosiale medier aktivt for å skape kontakt, og søke hjelp via telefonlinjer. Ekte samtaler med andre mennesker fremheves som viktig for å lindre ensomhet. Kirkens SOS tilbyr sine tjenester hele julen, også til innsatte i fengsler.
3 måneder siden
Hver januar opplever parterapeuter en økning i henvendelser fra par som vurderer brudd, ofte etter en vanskelig juleferie. Mange opplever at forventningene til julen ikke innfris, og at problemer som har bygget seg opp over tid, kommer til overflaten. Vanlige årsaker til brudd inkluderer tap av vennskap, ubalanse i ansvarsfordeling, spesielt knyttet til mentale oppgaver, kommunikasjonsproblemer og følelsen av å ha vokst fra hverandre. Parterapeuter understreker viktigheten av at begge parter er villige til å jobbe for å redde forholdet, og at manglende engasjement fra en av partene ofte er et tegn på at brudd er uunngåelig.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å unngå konflikter i familieselskaper i julen, spesielt rundt politiske og kontroversielle temaer. Psykologer og andre eksperter anbefaler å unngå vanskelige temaer, fokusere på felles interesser, og lytte til andre med nysgjerrighet. Det er også viktig å ta vanskelige samtaler privat og ikke konfrontere andre offentlig. Om nødvendig, kan man avlede situasjonen ved å inkludere seg selv i en pause eller aktivitet. Artikkelen understreker at det er viktig å akseptere at man ikke kan endre andres meninger.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler fordelingen av røde dager i de kommende årene, med fokus på 2025 som et gunstig år for fridager. Psykologspesialist Caroline Verdich fremhever viktigheten av disse dagene for mental helse og fellesskapsfølelse. Artikkelen viser til at 2025 gir mange muligheter for lange helger, mens 2026 og 2027 vil ha færre røde dager på hverdager. Spesielt 2027 nevnes som et utfordrende år med flere sammenfallende helligdager og helgeplasserte julehelligdager. Det advares mot at færre fridager kan føre til økt stress og dårligere helse, og viktigheten av å planlegge og balansere jobb og fritid understrekes.
3 måneder siden
Treningssentre i Norge forbereder seg på storinnrykk av nye medlemmer i januar, drevet av nyttårsforsetter. Dette fører til økt trengsel og irritasjon blant de som trener jevnlig. Sentrene opplever en betydelig økning i besøk i januar, opptil 50% sammenlignet med desember. Erfarne brukere irriteres over kø, opptatte apparater og uhensiktsmessig oppførsel som å virre rundt, bruke mobiltelefoner ved apparater, filme andre og bruke stinkende treningstøy. Treningssentrene oppfordrer nybegynnere til å være tålmodige, vise respekt og følge senterets regler. Mange av de nye medlemmene faller fra etter noen uker, og sentrene forventer at situasjonen normaliserer seg i løpet av februar.
3 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan lykkes med nyttårsforsetter. Mental trener Cecilie Ystenes Myhre fremhever tre nøkkelord: 'hvorfor', 'justering' og 'repetering'. Det er viktig å ha et klart svar på hvorfor man ønsker endring, være fleksibel og justere ambisjonsnivået underveis, samt repetere ønsket atferd. Forskning fra NHH viser at hjernen velger minste motstands vei, og det er vanskeligere å fjerne vaner enn å legge til nye. Det anbefales å spørre seg selv hva man skal gjøre mindre av i det nye året.
3 måneder siden
Den første søndagen i januar er den travleste dagen på datingapper, kjent som «datingsøndag». Ifølge Tinder øker aktiviteten betydelig denne dagen, med flere meldinger, likes og matcher. Sexolog Tone Haldorsen mener dette skyldes nyttårsforsetter og et ønske om å finne en partner, men advarer mot appenes avhengighetsskapende natur. Hun påpeker at mange single er lykkelige uten partner, og at datingapper ofte fører til overfladiske relasjoner. En undersøkelse viser at mange unge opplever datingapper som problematiske, og flere velger å slette dem for å ivareta sin psykiske helse. Haldorsen oppfordrer folk til å være mer sosiale i den virkelige verden.