Mange opplever nyttårsaften som en tid med høye forventninger, noe som kan føre til følelser av utenforskap og ensomhet. Psykologer anbefaler å justere forventningene og være realistisk.
Det er viktig å ta initiativ selv, enten ved å planlegge kvelden i god tid, invitere andre, eller delta på offentlige arrangementer. Å snakke om vanskelige følelser er også viktig, og det finnes hjelpetelefoner for de som trenger det.
Man kan også begynne å planlegge neste års feiring allerede nå.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Mange opplever ensomhet i julen, ifølge Kirkens SOS og Røde Kors. En undersøkelse viser at kun halvparten av nordmenn gleder seg til jul, mens en betydelig andel gruer seg, ofte på grunn av ensomhet og økonomiske vansker. Psykologer anbefaler å senke forventningene til julen, bruke sosiale medier aktivt for å skape kontakt, og søke hjelp via telefonlinjer. Ekte samtaler med andre mennesker fremheves som viktig for å lindre ensomhet. Kirkens SOS tilbyr sine tjenester hele julen, også til innsatte i fengsler.
4 måneder siden
Influenser Linnea Løtvedt opplever julen som vanskelig i år på grunn av ensomhet etter et brudd og foreldrenes skilsmisse. Hun savner tidligere juletradisjoner og gruer seg til å velge hvor hun skal feire. En undersøkelse viser at mange nordmenn er ensomme i julen, og en psykolog forklarer at julen kan forsterke vonde følelser. Psykologen gir råd om hvordan man kan håndtere dette, inkludert å skjerme seg fra sosiale medier og oppsøke fellesskap. Løtvedt planlegger å fokusere på jobb og leve i nuet for å komme seg gjennom julen, og ser frem til å flytte til Bergen etter jul.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer det store presset om å forandre seg ved nyttår, og argumenterer for at nyttårsforsetter ofte fører til stress og følelsen av å ikke strekke til. Forfatteren mener at sosiale medier forsterker dette presset. I stedet for å strebe etter store endringer, oppfordres leserne til å senke forventningene, prioritere selvomsorg og fokusere på personlig vekst. Det understrekes at det er greit å ikke ha en perfekt plan, og at det er viktig å gi seg selv rom til å feile og vokse.
4 måneder siden
Indianne (24) opplever julen som vanskelig etter å ha mistet sin mor og alle besteforeldrene. Hun forteller at julen minner henne om hva hun har mistet, og at det er vanskelig å feire uten de hun er glad i. Mental Helse har sett en økning i henvendelser om sorg og ensomhet i julen. Psykologspesialist Anne Silviken understreker at savnet blir ekstra tydelig i høytiden og anbefaler etterlatte å planlegge julen for å håndtere sorgen. Spesialsykepleier Hege Sandanger sier det ikke finnes noen fasit for hvordan man skal håndtere julen uten sine nærmeste, og at det er viktig å tillate alle følelser.
4 måneder siden
Eline Olsen, som nylig flyttet til Ålesund, følte seg ensom før nyttår. Hun postet et innlegg på Facebook og spurte om noen hadde plass til henne på nyttårsaften. Responsen var overveldende, med mange invitasjoner og tilbud om vennskap. Dette viser et behov for fellesskap, og Else Kåss Furuseth ønsker å opprette Ensomhetspartiet for å bekjempe ensomhet. Partiet vil øremerke 1 milliard kroner til dette formålet. Eline skal feire nyttår hos Monica Molvær, som arrangerer feiring for de uten nettverk. Eline er takknemlig og ser frem til å starte det nye året med nye bekjentskaper.
3 måneder siden
Psykologer forklarer at januar ofte oppleves som en lang måned på grunn av mørketiden og overgangen fra en innholdsrik desember. Rutiner får tiden til å gå raskere, mens nye opplevelser kan strekke ut tidsfølelsen. Det understrekes at vår egen innstilling og fokus spiller en stor rolle i hvordan vi opplever tiden. For å få januar til å gå raskere, anbefales det å engasjere seg i aktiviteter som oppsluker oss, sørge for nok lys, og bryte opp måneden med ulike aktiviteter. Alternativt kan man omfavne roen og vente på lysere tider.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å unngå konflikter i familieselskaper i julen, spesielt rundt politiske og kontroversielle temaer. Psykologer og andre eksperter anbefaler å unngå vanskelige temaer, fokusere på felles interesser, og lytte til andre med nysgjerrighet. Det er også viktig å ta vanskelige samtaler privat og ikke konfrontere andre offentlig. Om nødvendig, kan man avlede situasjonen ved å inkludere seg selv i en pause eller aktivitet. Artikkelen understreker at det er viktig å akseptere at man ikke kan endre andres meninger.
3 måneder siden
Etter jule- og nyttårsfeiringen har det vært en markant økning i antall personer som søker hjelp for bekymring rundt andres alkoholbruk. Av-og-til rapporterer om stor pågang på sin nettside Alkoholpraten, hvor folk søker råd om hvordan man kan ta opp vanskelige samtaler om drikking. En betydelig andel av befolkningen har opplevd bekymring for en nærståendes alkoholvaner. Samtidig viser tall fra Folkehelseinstituttet at det er en betydelig underrapportering av eget alkoholforbruk i spørreundersøkelser, sammenlignet med det faktiske salget av alkohol. Forskning understreker at det ikke finnes en trygg nedre grense for alkoholforbruk, og at risikoen for helseskader øker med mengde og hyppighet. Eldre er spesielt utsatt, da de tåler alkohol dårligere og har økt risiko for skader.
1 måned siden
Eivind Øverås (35) opplevde ensomhet og mørke tanker i sin pappaperm, til tross for et aktivt sosialt liv. Han savnet samtaler og psykisk oppfølging, og følte seg ikke inkludert i tradisjonelle barselgrupper. Psykolog Aksel Inge Sinding bekrefter at dette er en vanlig følelse blant menn i permisjon, og oppfordrer til åpenhet rundt temaet. Petter Wold Bamle deler lignende erfaringer og savnet bedre tilpassede tilbud for fedre. Helsestasjonen beklager Øverås' opplevelse og lover forbedring, samtidig som de oppfordrer foreldre til å ta kontakt.
3 måneder siden
Hver januar opplever parterapeuter en økning i henvendelser fra par som vurderer brudd, ofte etter en vanskelig juleferie. Mange opplever at forventningene til julen ikke innfris, og at problemer som har bygget seg opp over tid, kommer til overflaten. Vanlige årsaker til brudd inkluderer tap av vennskap, ubalanse i ansvarsfordeling, spesielt knyttet til mentale oppgaver, kommunikasjonsproblemer og følelsen av å ha vokst fra hverandre. Parterapeuter understreker viktigheten av at begge parter er villige til å jobbe for å redde forholdet, og at manglende engasjement fra en av partene ofte er et tegn på at brudd er uunngåelig.