En russisk tråler ved navn «Yagry» skapte uro og spekulasjoner blant innbyggerne i Nord-Norge da den ankret opp ved Laukøya. Lokalbefolkningen observerte trålerens bevegelser og delte sine observasjoner på sosiale medier, noe som førte til diskusjoner om mulig spionasje eller sabotasje.
Forsvaret avklarte imidlertid situasjonen og opplyste at tråleren hadde fått tillatelse til å søke ly for dårlig vær, en standard prosedyre under slike forhold. Norske myndigheter gir tillatelse til dette og anviser trygge havner for fartøyene.
Forsvaret forsikrer at de har god oversikt over aktiviteten langs kysten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
3 måneder siden
Russiske fiskefartøy opererer som spionskip i Finnmark, ifølge norske myndigheter. En kongelig resolusjon viser at fartøyene utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet gjennom etterretningsvirksomhet. Fartøyene samler inn informasjon, kartlegger infrastruktur og kan forberede sabotasje. De kan også utnytte dårlig vær for å nærme seg kritisk infrastruktur. Eksperter mener dette er en del av Russlands totalforsvarsstrategi, der sivile fartøy kan brukes til militære formål. Selv om ikke alle russiske aktiviteter er en trussel, brukes de bevisst for å kartlegge Norges styrker og svakheter.
21 dager siden
Avsløringer i en britisk avis om funn av russiske sensorer nær Storbritannia har skapt bekymring for spionasje og potensiell sabotasje mot kritisk infrastruktur. Sensorene antas å være del av Russlands «gråsone-krigføring». Norske eksperter advarer om at Norge kan rammes av lignende undervannsoperasjoner, spesielt rettet mot energiinfrastruktur som gassrørledningen til Storbritannia. Funnene har ført til krav om økt overvåking, men PST ønsker ikke å kommentere konkrete trusler mot Norge.
4 måneder siden
PST-ledelsen besøkte Øst-Finnmark for å diskutere den økende sikkerhetspolitiske spenningen knyttet til Russland. De understreker at situasjonen i Ukraina og Russlands atferd skaper utfordringer for norsk sikkerhet. PST ser en økt fare for sabotasje og hybridkrig, og et omfattende etterretningsarbeid fra russisk side. De oppfordrer befolkningen til å være årvåken og melde fra om mistenkelig aktivitet, samtidig som de understreker at ikke alle russere er spioner. PST samarbeider tett med Forsvarets etterretningstjeneste og ønsker å forbedre kommunikasjonen med lokalsamfunnet.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
2 måneder siden
Et norskregistrert skip med helrussisk mannskap er innbrakt av politiet i Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter, mistenkt for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Eksperter ved Sjøkrigsskolen advarer mot sikkerhetsrisikoen ved å bruke russisk mannskap på norske skip, og mener det utgjør en trussel med tanke på etterretning og sabotasje. De hevder at russiske myndigheter aktivt forsøker å plassere russisk mannskap på norske skip. Flere partier har tidligere foreslått å stramme inn praksisen med å tillate russiske kapteiner på norske skip, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Rederinæringen på sin side peker på mangel på norske sjøfolk som en årsak til at de bruker russisk mannskap, men erkjenner at det er en komplisert situasjon. Det har den siste tiden vært flere hendelser der kabler har blitt skadet eller ødelagt i Østersjøen, noe som skaper uro og bekymring.
2 måneder siden
Et norsk skip med russisk mannskap er under etterforskning for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Denne hendelsen har ført til sterk kritikk mot regjeringen for å ha tillatt russisk mannskap på norske skip, til tross for advarsler om sikkerhetsrisiko. Frp mener regjeringen har vært naiv og ikke tatt sikkerhetstrusselen alvorlig, og viser til flere tilfeller av mistenkt sabotasje. Regjeringen på sin side hevder å ha innført tiltak for å styrke maritim sikkerhet, men kritikere mener disse tiltakene ikke er tilstrekkelige. Flere politikere krever nå en full gjennomgang av ordninger som gir utenlandske aktører tilgang til kritisk infrastruktur. Fiskeriministeren innrømmer at situasjonen er komplisert, men understreker at de følger situasjonen tett.
3 måneder siden
To russisk-registrerte fartøy har siden mandag sirkulert i Kattegat mellom Sverige og Danmark. Det ene er et 49 meter langt SAR-fartøy, og det andre er en 70 meter lang slepebåt. Svensk kystvakt følger med på fartøyene og har varslet danske myndigheter. Fartøyenes bevegelser skjer kort tid etter at et russisk skip seilte sikksakk utenfor Norge og etter kabelbrudd i Østersjøen. Svenske og danske myndigheter har økt overvåkningen av fartøy i området etter de siste kabelbruddene. Det er uklart hvorfor de russiske fartøyene sirkulerer i området.
3 måneder siden
To russisk-registrerte fartøyer har siden mandag sirkulert i Kattegat mellom Sverige og Danmark. Svensk kystvakt har varslet danske myndigheter om fartøyene, som befinner seg i dansk farvann. Det ene fartøyet er en SAR-båt, og det andre er en slepebåt. Det spekuleres i om det er fire russiske fartøyer i området, inkludert en mulig ubåt. Etter kabelbruddene i Østersjøen har svenske og danske myndigheter styrket oppsynet med fartøy i området. Et kinesisk fartøy lå i Kattegat i en måned i november og desember, mistenkt for å være involvert i sabotasje.
4 måneder siden
Det russiske fiskefartøyet LLV Azurit er bortvist fra Båtsfjord med hjemmel i sikkerhetsloven. Fartøyet må forlate havnen innen fem virkedager, med mulighet for dispensasjon ved dårlig vær. Vedtaket ble oppdatert seks dager etter en første melding fra Statsministerens kontor. Fartøyet har tidligere hatt flere navn og er ombygd etter en brann. I tillegg er fartøyet arrestert av Østre Finnmark tingrett grunnet et uoppgjort økonomisk krav på 1,26 millioner kroner for reparasjoner utført i 2022. Norske myndigheter har skjerpet regelverket for russiske fiskefartøy, men det er usikkert om dette vedtaket bryter med regjeringens melding.