Boligprisene har økt kraftig de siste tiårene, men alderen på førstegangskjøpere har holdt seg stabil rundt 28 år. Unge er mer avhengige av foreldrehjelp og høyere lån for å komme inn på markedet.
En ekspert på boligmarkedet påpeker at det alltid har vært vanskelig for unge å etablere seg, og tror de fleste vil klare det etter hvert.
For å unngå at unge må ta opp stadig mer gjeld, mener en annen ekspert at boligbyggingen må økes betraktelig for å balansere prisveksten med inntektsveksten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Eksperter spår en kraftig boligprisvekst i 2025, etter at prisene steg mer enn forventet i 2024. Lav ledighet, bedre inntekter og forventninger om rentekutt er blant årsakene. Det forventes spesielt sterk vekst i Oslo, muligens med tosifrede prosentvise økninger. Redusert egenkapitalkrav for boliglån vil trolig ha begrenset effekt, da prisstigningen forventes å spise opp denne fordelen. Lav byggeaktivitet og begrenset tilbud av nye boliger bidrar også til å presse opp prisene i bruktboligmarkedet. Det uttrykkes bekymring for unge som vil inn på boligmarkedet, da prisveksten gjør det vanskeligere å komme inn uten hjelp fra foreldre.
3 måneder siden
Nye låneregler har ført til en markant økning i antall lånesøknader, spesielt blant unge, med opptil 70 prosent økning i finansieringsbevis hos enkelte banker. Til tross for at det kreves mindre egenkapital, opplever mange at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet på grunn av stor konkurranse og høye priser. Bankene ser en økning i søknader og innvilgede lån, men understreker at betjeningsevne fortsatt er avgjørende. Samtidig er boligbyggingen i Norge på et historisk lavt nivå, noe som bidrar til økte boligpriser. Eiendom Norge forventer en betydelig prisvekst i 2025.
1 måned siden
Lettelser i lånereglene, ment for å hjelpe førstegangskjøpere, har ifølge en Oslo-megler ført til prisvekst og hardere konkurranse. Boligprisene steg kraftig i februar, og en fersk boligkjøper forteller om et frustrerende marked med mange visninger og budrunder. Eiendomsmegler Hege Berg Thomstad mener de nye lånereglene har bidratt til prisveksten, mens professor Are Oust ved NTNU påpeker at man nå må låne mer for å kjøpe de samme boligene. Thomstad spår at den sterke prisveksten vil fortsette og bikke ti prosent i 2025 på grunn av lav boligbygging.
1 måned siden
Boligprisene fortsetter å stige, spesielt i Oslo, ifølge ferske tall fra Obos. En masterstudent opplevde et hett marked da han kjøpte sin første bolig, med mange førstegangskjøpere som bydde høyt. Sjeføkonom i Nordea mener at stillestående rente, lønnsvekst og redusert egenkapitalkrav bidrar til prisveksten. Han spår en kraftig vekst i boligprisene i år, kanskje mer enn ti prosent. Mange førstegangskjøpere opplever situasjonen som frustrerende, da mindre boliger i det lavere prissjiktet går over takst.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg boligmarkedets utfordringer for unge, spesielt i Oslo, der høye priser og egenkapitalkrav gjør det vanskelig å realisere boligdrømmen. Unge mennesker tyr til kreative løsninger som å spise knekkebrød for å spare og bruke Tinder for å finne en partner å kjøpe bolig med. Hovedproblemet er mangel på boliger grunnet kostnadsdrivende og tidkrevende byggeprosesser. Regjeringens reduksjon i skattefradraget på BSU kritiseres, mens Høyre foreslår tiltak for å forenkle bygging og styrke BSU-ordningen. Artikkelen konkluderer med at boligmarkedet må bli mer tilgjengelig, slik at alle har en rettferdig sjanse til å eie sitt eget hjem, uavhengig av sivilstatus eller økonomisk bakgrunn.
4 måneder siden
NHO forventer en kraftig boligprisvekst på 20 prosent de neste tre årene, drevet av lavere renter og økt kjøpekraft. Boliger selges raskere, og bruktboligprisene har allerede steget betydelig. Samtidig sliter nyboligmarkedet med høye byggekostnader og lav etterspørsel. Nye regler i 2025 vil senke egenkapitalkravet, noe som kan presse prisene ytterligere opp. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, som kan påvirke boligmarkedet.
2 måneder siden
Meglere opplever stor interesse for små leiligheter, spesielt blant førstegangskjøpere, etter endringen i egenkapitalkravet. Dette har ført til en følelse av «noia» blant kjøperne, som frykter å gå glipp av boliger. Samtidig er det lav boligbygging, noe som bidrar til økte priser. Boligprodusentenes Forening beskriver situasjonen som en boligkrise og forventer en underdekning på 40.000 boliger innen 2028, noe som vil føre til ytterligere prispress. Mange førstegangskjøpere må derfor ty til mindre leiligheter og smarte løsninger for å komme seg inn på markedet, og mange er avhengig av hjelp fra foreldre.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende boligprisveksten og utfordringene for boligkjøpere. Boligprisene steg med 1,6 prosent nasjonalt i februar, Bergen hadde en økning på 2 prosent. Eksperter anbefaler å selge før man kjøper for å unngå mellomfinansiering. Et par i Bergen fikk en god pris for sin solgte leilighet, men sliter med å finne en ny bolig. I Stavanger er situasjonen vanskelig på grunn av få tilgjengelige boliger. Nordeas seniorstrateg stiller spørsmål ved om det blir rentekutt i det hele tatt i år.
1 måned siden
Boligmarkedet i Oslo opplever kraftig prisvekst i starten av 2025, noe som skaper intens konkurranse blant boligkjøpere. Flere melder om tøffe budrunder og høye priser over prisantydning. Selv om noen opplever at markedet har roet seg litt ned, forventer eksperter fortsatt vekst gjennom året. Forventede rentekutt, reduserte lånekrav og lav boligbygging bidrar til spådommene om prisvekst. Boligkjøpere føler også på et press fra media om å komme seg inn i markedet før prisene stiger ytterligere.
3 måneder siden
Mange foreldre hjelper barna med boligkjøp, spesielt i Oslo hvor 67 prosent av unge boligkjøpere fikk foreldrehjelp i 2023. Eksperter advarer mot fallgruver og anbefaler å begrense risiko ved å dele opp lån og avtale kausjonens varighet. Kausjoner kan vare i mange år og begrense foreldrenes økonomiske fleksibilitet. Endringer i utlånsforskriften kan redusere behovet for kausjonister, og pengegaver eller forskudd på arv kan være enklere løsninger. Det er viktig å dokumentere hjelpen skriftlig og søke uavhengig rådgivning for å sikre en bærekraftig løsning for begge parter.