Mange foreldre hjelper barna med boligkjøp, spesielt i Oslo hvor 67 prosent av unge boligkjøpere fikk foreldrehjelp i 2023. Eksperter advarer mot fallgruver og anbefaler å begrense risiko ved å dele opp lån og avtale kausjonens varighet.
Kausjoner kan vare i mange år og begrense foreldrenes økonomiske fleksibilitet. Endringer i utlånsforskriften kan redusere behovet for kausjonister, og pengegaver eller forskudd på arv kan være enklere løsninger.
Det er viktig å dokumentere hjelpen skriftlig og søke uavhengig rådgivning for å sikre en bærekraftig løsning for begge parter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres hjelp til barnas boligkjøp, og advarer mot å gå i 'kvotefellen' der foreldres egen låneevne begrenses. Fra 2025 senkes egenkapitalkravet, men det er fortsatt en grense på fem ganger inntekt for lån. Foreldre kan hjelpe som medlånetaker eller realkausjonist, men det påvirker deres egen økonomi og fleksibilitet. Renter kan også påvirkes av belåningsgrad. Artikkelen anbefaler å sjekke med flere banker, få oversikt over egen økonomi og snakke åpent om forventninger og muligheter med barna.
3 måneder siden
Eksperter spår en kraftig boligprisvekst i 2025, etter at prisene steg mer enn forventet i 2024. Lav ledighet, bedre inntekter og forventninger om rentekutt er blant årsakene. Det forventes spesielt sterk vekst i Oslo, muligens med tosifrede prosentvise økninger. Redusert egenkapitalkrav for boliglån vil trolig ha begrenset effekt, da prisstigningen forventes å spise opp denne fordelen. Lav byggeaktivitet og begrenset tilbud av nye boliger bidrar også til å presse opp prisene i bruktboligmarkedet. Det uttrykkes bekymring for unge som vil inn på boligmarkedet, da prisveksten gjør det vanskeligere å komme inn uten hjelp fra foreldre.
2 måneder siden
Boligprisene har økt kraftig de siste tiårene, men alderen på førstegangskjøpere har holdt seg stabil rundt 28 år. Unge er mer avhengige av foreldrehjelp og høyere lån for å komme inn på markedet. En ekspert på boligmarkedet påpeker at det alltid har vært vanskelig for unge å etablere seg, og tror de fleste vil klare det etter hvert. For å unngå at unge må ta opp stadig mer gjeld, mener en annen ekspert at boligbyggingen må økes betraktelig for å balansere prisveksten med inntektsveksten.
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.
13 timer siden
En ekspert advarer foreldre mot å spare for mye penger direkte på barnas kontoer. Store beløp kan føre til at Statsforvalteren tar kontroll over midlene.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bekymringen rundt overflod av julegaver til barn og det økende fokuset på dyre gaver. Isabelle Ringnes mener foreldre må begrense antall gaver for å lære barna verdien av dem. Ole Robert Reitan deler erfaringer om at hans familie måtte redusere antall gaver fordi barna ble overveldet. Samtidig viser Vipps' digitale ønskelister at mange nordmenn ønsker seg kostbare gaver. Vipps har fått kritikk for å bidra til kjøpepress, men argumenterer for at de bidrar til færre bomkjøp. De har også lansert lister med forslag til gratis gaver.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende trend der førstegangskjøpere går sammen om boligkjøp for å komme inn på markedet. Senket egenkapitalkrav fra 15 til 10 prosent har gjort det lettere for flere å kjøpe bolig, men samtidig ført til økte priser. Et eksempel er Heba og Kristian som kjøpte leilighet sammen etter å ha bodd i kollektiv. De opplever at det er billigere å eie sammen enn alene. Eiendomsmeglerforbundet bekrefter en økning i samkjøp, spesielt i Oslo, og spår at dette vil bli mer vanlig fremover. Samkjøp gir økt kjøpekraft og mulighet til å betjene større lån, men krever tillit mellom kjøperne.
1 måned siden
Artikkelen omhandler sparing til barn og hvordan unngå de vanligste fellene. Økonomirådgiver Lene Drange anbefaler å starte tidlig med sparing, selv med små beløp, og viser hvordan selv 100 kroner i måneden kan vokse over tid. Globale indeksfond anbefales for langsiktig sparing, da det gir bedre avkastning enn en vanlig bankkonto. Hun fraråder å spare i barnets navn på grunn av risikoen for manglende impulskontroll når barnet blir myndig. Artikkelen tar også for seg problemstillinger rundt sparing ved samlivsbrudd, samt råd om BSU-sparing. Drange understreker at det viktigste er å dekke grunnleggende behov og ikke stresse for mye med sparingen hvis man ikke har mulighet.
4 måneder siden
Flere eksperter spår boligprisvekst og anbefaler å kjøpe bolig før man selger sin egen. De viser til redusert egenkapitalkrav, spådde rentekutt og en forventet stopp i boligbygging som årsaker til den forventede prisveksten. Handelsbanken tror boligprisene i Oslo kan stige med 30 prosent de neste to årene. Ekspertene råder boligkjøpere til å ikke vente, men advarer mot å la seg rive med i budrunder. De anbefaler også å vurdere usolgte nyboligprosjekter.
2 måneder siden
Eksperter deler råd for å navigere i et presset boligmarked. Det er viktig å ikke forhaste seg og ta seg tid til å undersøke boligen grundig for å unngå dyre overraskelser. Ha is i magen i budrunder for å unngå å betale for mye. Beliggenhet er viktigere enn størrelse, så vurder heller en mindre bolig i et bedre område. Å bo i en mindre attraktiv bydel i noen år kan gi egenkapital til å kjøpe drømmeboligen senere. Sett deg inn i salgsoppgaven og spør megleren om viktige detaljer. Meglere kan gi deg verdifull informasjon om boligmarkedet.