Kakaoprisene har steget kraftig og er nå fire ganger høyere enn i 2022, noe som skyldes ekstremvær og redusert produksjon i Vest-Afrika. Sjokoladeprodusenter som Orkla og Mondelez opplever økte produksjonskostnader, men kan ikke spekulere i fremtidige sjokoladepriser.
Prisene i butikk bestemmes av butikkjedene selv. Den internasjonale kakaoorganisasjonen (ICCO) melder om et betydelig fall i kakaoproduksjonen.
Det forventes et stort underskudd i kakaoproduksjonen i 2025, noe som vil holde prisene unormalt høye.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sjokoladeprisene har steget markant i norske butikker, med priser opp mot 65 kroner for en stor melkesjokoladeplate, mot tidligere kampanjepriser rundt 28 kroner. Hovedårsaken er en kraftig økning i råvareprisen på kakao, forårsaket av dårlige avlinger i Vest-Afrika. Klimaendringer, ekstremvær og sykdommer på kakaotrærne bidrar til avlingssvikten. Analytikere forventer at de høye prisene vil vedvare i flere år, da det tar tid å etablere ny kapasitet og fornye kakaotrærne. Både butikkjeder og sjokoladeprodusenter peker på hverandre som ansvarlige for prisøkningen.
2 måneder siden
Høye kakaopriser og råvaremangel har ført til at O'boy er utsolgt i flere butikker i Norge og Sverige. Mondelez opplyser at produksjonen er i gang igjen, men at det vil ta tid før varene er tilbake i butikkene. Krisen skyldes dårlige avlinger i kakaoproduserende land, som følge av ekstremvær og klimaendringer, noe som har ført til historisk høye råvarepriser. Dette påvirker produksjonen av sjokoladeprodukter globalt.
3 måneder siden
Sjokoladeprisene har steget kraftig det siste året, og situasjonen ser ut til å forverre seg. Prisøkningen skyldes en krise i kakao-produksjonen, med tørke, gamle trær og sykdom som hovedårsaker. Det tar lang tid før nye kakaotrær gir avlinger, noe som gjør at problemene kan vedvare i flere år. Spisesjokolade har økt med 13,2 prosent, mens kokesjokolade har økt enda mer, med 21,3 prosent. Eksperter frykter at prisene kan øke enda mer i 2025.
1 måned siden
Sjokoladeprodusenter i Norge står overfor store utfordringer på grunn av kraftig økning i råvarepriser, spesielt på kakao og kakaofett. Flere melder om at de er nødt til å justere prisene for å overleve. Morten Arnesen, daglig leder i Heimdal Chokolade, forteller at enkelte ingredienser har hatt en prisøkning på over 40 prosent. Mia Nilsen i Sød konfekt er usikker på hvor lenge hun kan fortsette driften med dagens priser, da kakaofett alene har økt med 59 prosent. Forbrukerne merker også at sjokoladen blir dyrere og er mer bevisste på hvordan de bruker pengene sine.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler kraftige prisøkninger på sjokolade og smågodt hos lavpriskjedene Kiwi, Extra og Rema 1000. Prisene på Freia sjokoladeplater, smågodt og Twist har nådd rekordhøye nivåer. En Freia sjokoladeplate har økt fra rundt 46 kroner til 56,90 kroner, mens smågodt har økt fra 15,90 til 16,90 kroner per hekto. Twist-posen har også blitt mindre, men koster nå nesten 100 kroner. Eksperter mener kjedene kan sette opp prisene for å skape en «sjokkeffekt» ved fremtidige tilbudskampanjer. Kjedene selv begrunner prisøkningene med økte råvarepriser, spesielt kakaoprisen.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen i kakaopriser i 2024, som har ført til høyere sjokoladepriser i mange land. Hovedårsaken er tørke i Ghana og Elfenbenskysten, som er verdens største kakaoprodusenter. Sjokoladeprodusenter opplever tøffe tider, men noen, som den belgiske sjokolademakeren Frederic Blondeel, velger å holde prisene nede for å bevare sjokoladegleden. Blondeel er kjent for sin eksperimentelle sjokolade og er opptatt av å støtte mindre kakaobønder. Til tross for at Belgia er en stor sjokoladeprodusent, spiser nordmenn like mye sjokolade som belgierne.
6 dager siden
Det svenske sjokolademerket Marabou reduserer størrelsen på flere av sine produkter som følge av kraftig økning i kakaoprisene og andre produksjonskostnader. Kakaoen har blitt over tre ganger så dyr de siste årene, noe som gjør at forbrukerne nå får mindre sjokolade for pengene. Eksempler på reduksjoner inkluderer Marabou 200 gram som krymper til 160 gram, Daim Dragé fra 225 til 150 gram, og Aladdin og Paradis-eskene fra 500 til 410 gram. Endringene trer i kraft rundt uke 20. Også Freia, som eies av samme konsern, har tidligere i år lansert mindre sjokoladeplater, og det har vært prisulikheter mellom store og små sjokoladeplater i norske butikker. Prisendringene reflekterer utfordringer i markedet knyttet til råvarekostnader og konkurranse.
3 måneder siden
Freia bekrefter at Non Stop-posene har blitt mindre, fra 180 til 150 gram. Selskapet Mondelez forklarer at dette skyldes de høye kiloprisene på kakao og kakaosmør. De understreker at de ikke ønsker å gå på akkord med kvaliteten ved å redusere innholdet av kvalitetsråvarer. Prisen i butikkene vil fortsatt være opp til de enkelte kjedene. Rema 1000 bekrefter at de har mottatt den nye posen, og forklarer at økte innkjøpspriser fører til høyere priser i butikk. Sjokoladeindustrien opplever et prissjokk på grunn av tørke og sykdom på kakaotrær i Vest-Afrika.
6 dager siden
Marabou reduserer størrelsen på sine sjokoladeplater fra 200 gram til 160 gram på grunn av kraftig økning i kakaoprisen. Endringen gjelder nesten alle sjokoladeplater, inkludert varianter av Daim og NonStop, samt sjokoladeeskene Aladdin og Paradis som krymper fra 500 til 410 gram. Årsaken er at kakaoprisen har mer enn tredoblet seg de siste årene på grunn av dårlig avling forårsaket av ekstremvær. Julia Lindberg, administrerende direktør i Mondelēz Sverige, forklarer at målet er å tilby en mer overkommelig stykkpris, selv om forbrukerne får mindre sjokolade. Selskapet vil ikke kommentere hvordan prisene på sjokoladeplatene vil påvirkes, og understreker at prisene settes av butikkene.
4 måneder siden
Kaffeprisene har nådd rekordhøye nivåer på verdensmarkedet, drevet av tørke, høye temperaturer og redusert produksjon. Norske kaffeprodusenter opplever en dobbel effekt av dette, da den svake norske kronen gjør innkjøp av kaffe i dollar dyrere. Prisene på arabicabønner har nådd sitt høyeste nivå noensinne, og det forventes en betydelig reduksjon i den globale kaffeproduksjonen de neste to årene. Selv om kaffeprisene i butikk ikke har steget like mye, er det sannsynlig at forbrukerne vil merke en prisøkning fremover. Kaffe er en av de mest handlede råvarene i verden, og etterspørselen har økt de siste årene.