Artikkelen analyserer årsakene til fremveksten av ytre høyre og trumpismen. Den diskuterer om det er liberale feil eller demagogiske fortellinger som er hovedårsaken.
En arketypisk meningsbærer (M) hevder at 'wokeisme' og identitetspolitikk har ført til ytre høyres fremgang, mens artikkelen argumenterer for at demagogi og følelsesappeller er sentrale drivkrefter. Den stiller spørsmål ved om Trumps appell skyldes velgernes forakt for svakhet og et ønske om å kaste av seg politisk korrekthet.
Artikkelen diskuterer også om velgere kan ta 'feil' og om deres oppfatninger alltid samsvarer med sannheten, spesielt i demagogiske bevegelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at det amerikanske demokratiet er truet, og sammenligner Trumps handlinger med en høyreradikal revolusjonær prosess. Den reiser spørsmål om republikanere og velgere vil «ta til fornuften», og undersøker hvordan radikalisering kan føre til demokratiets oppløsning. Paralleller trekkes til historiske hendelser som Nazi-Tyskland, og faren for konformitet i autoritære stater understrekes. Artikkelen fremhever at demokratiets fremtid avhenger av de amerikanske velgerne og viktigheten av å være oppmerksom på radikale ideer og strømninger.
2 dager siden
Donald Trump bruker transpersoners deltakelse i sport som et politisk virkemiddel. Han hevder å beskytte kvinneidretten men anklages for å utnytte minoriteter.
18 timer siden
En artikkel vurderer Donald Trumps lederskap og politikk kritisk. Forfatteren mener Trump er et symptom på USAs problemer, ikke årsaken.
19 dager siden
Artikkelen analyserer den politiske dynamikken i Tyskland og Norge. I Tyskland opplever AfD (Alternativ für Deutschland) økt støtte, mens CDU/CSU kritiseres for å bryte valgløfter i den nye koalisjonsavtalen. AfD anklager koalisjonen for å føre en for liberal innvandringspolitikk og ser muligheten for å overta kanslerkontoret. Samtidig sliter FrP i Norge med fallende oppslutning, og Sylvi Listhaug forklarer dette med en urolig verden. Artikkelen diskuterer også hvorvidt Donald Trumps handelspolitikk kan få negative konsekvenser for AfD, men foreløpig ser ikke partiet ut til å tape støtte.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvorfor Donald Trump bruker en provoserende retorikk. Eksperter mener Trump bevisst bruker kontroversielle utspill for å dominere mediedekningen og holde oppmerksomheten rettet mot seg. Han benytter retoriske triks som skremsel, trusler og ydmykelse. Ketil Solvik-Olsen mener Trump trives i selvskapt kaos, noe som gir ham kontroll. Kjell Terje Ringdal peker på at Trumps retorikk er binær og transaksjonell, der han appellerer til en følelse av urettferdighet. Ekspertene råder norske ledere til å fokusere på Trumps politiske interesser fremfor å snakke om verdier.
21 timer siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps første 100 dager som president. Forfatteren mener Trump har vært inkompetent og drevet aktiv selvskading.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handlinger og meninger kan påvirke politisk debatt og beslutninger i Europa. Forfatteren argumenterer for at man ikke bør la Trumps tilstedeværelse føre til automatisk avvisning av visse ideer eller posisjoner, selv om de tilsynelatende er i tråd med hans synspunkter. Dette kan føre til en farlig polarisering og hindre fornuftige samtaler om viktige temaer som innvandring, kjønn, klima og ytringsfrihet. Forfatteren oppfordrer til å tenke selvstendig og motstå instinktet om å la Trump diktere den politiske agendaen.
26 dager siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets situasjon foran valget, der støtte fra Trump og Stoltenberg har gitt partiet et løft på målingene. Forfatteren argumenterer for at denne effekten kan være midlertidig, og viser til historiske eksempler som Churchill-effekten. Velgere tenderer mot å premiere ledere i krisetider, men glemmer dem når hverdagen melder seg. Ap forsøker å distansere seg fra Senterpartiet og fremstå som en ny og fremtidsrettet regjering. Opposisjonen håper at velgerne vil fokusere på tradisjonelle politiske temaer som skatt, skole og helse. Artikkelen peker på at selv om Trump kan gi et løft, vil hverdagens utfordringer til syvende og sist avgjøre valget.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer faren for at Donald Trump og MAGA-bevegelsen undergraver demokratiet i USA, og hevder at Trump kan forsøke å beholde makten etter 2028. Republikanerne beskrives som et autoritært parti, der radikaliseringen har nådd et punkt hvor det er vanskelig å reversere utviklingen. Trump og MAGA besitter et system som kan manipulere historien og snu nederlag til seier, mens Demokratene mangler effektive motstrategier. Artikkelen skisserer mulige skrekkscenarioer, inkludert en fascistisk stat eller borgerkrig, og understreker behovet for at Europa samler seg for å motstå Trumps innflytelse.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps atferd og manglende evne til å løse konflikter gjennom argumentasjon. Den beskriver hans oppførsel som preget av aggresjon, kunnskapsløshet og en manglende evne til å innrømme feil. Forfatteren trekker paralleller til atferdsforstyrrelser hos barn og viser til Trumps oppvekst med en krevende far og en manipulerende advokat. Artikkelen kritiserer også unnskyldningene som gis for Trumps oppførsel og hans angrep på kunnskap og sannhet, og konkluderer med at hans metode er "forhandlinger" med pistol mot pannen.