Konkurransetilsynet har godkjent Vys overtakelse av Flytoget, til tross for innvendinger om konkurranse og merkevarebygging. Sammenslåingen, som ble besluttet av regjeringen i fjor, vil gradvis integrere de to selskapene over de neste tre årene.
Målet er å skape et bedre togtilbud på Østlandet og sikre mer effektiv bruk av statlige midler.
Høyre har tidligere kritisert sammenslåingen og uttrykt bekymring for at Vys merkevare vil svekke Flytogets popularitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Konkurransetilsynet har godkjent sammenslåingen av Vy og Flytoget. Integreringen av selskapene skal etter planen være fullført innen 2028. I utgangspunktet var Konkurransetilsynet bekymret for at sammenslåingen ville hindre konkurransen i markedet. Fungerende avdelingsdirektør Vegard Aandal-Nilsen opplyser likevel at tilsynet etter en helhetsvurdering har kommet frem til at det ikke er tilstrekkelige holdepunkter for at sammenslåingen vil hindre effektiv konkurranse, og at det derfor ikke er grunnlag for å gripe inn. Regjeringen besluttet i fjor høst å slå sammen de to statlige togselskapene, der Flytoget blir et datterselskap under Vy.
2 måneder siden
Etter at Konkurransetilsynet godkjente Vys oppkjøp av Flytoget, oppstår spørsmålet om hvordan dette vil påvirke kundetilfredsheten. Flytoget er kjent for sin punktlighet og gode kundeopplevelser, mens Vy har et dårlig rykte. Dette oppkjøpet vekker bekymringer om Flytoget vil klare å opprettholde sin høye standard. Artikkelen understreker viktigheten av at Vy tar kundenes følelser på alvor, og lærer av DNBs oppkjøp av Sbanken, der følelser viste seg å være viktigere enn rasjonelle argumenter. For å beholde kundetilfredsheten er det avgjørende å møte kritikken og engasjementet i sosiale medier.
2 måneder siden
Konkurransetilsynet har godkjent at Vy kan kjøpe opp Flytoget, noe som møter kritikk fra opposisjonen på Stortinget. De frykter at sammenslåingen vil føre til et dårligere tilbud for passasjerene og at Flytogets høye kvalitet vil forringes. Politikere fra Høyre og Fremskrittspartiet uttrykker bekymring for at konkurransen vil svekkes, og at flere vil velge bil fremfor tog. Selv om oppkjøpet ikke strider mot konkurranseloven, mener Fremskrittspartiet at tilbudet for togkundene vil bli dårligere.
4 måneder siden
Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn i sammenslåingen av Vy og Flytoget, da de mener den kan hindre effektiv konkurranse. Tilsynet frykter at sammenslåingen kan føre til høyere priser, redusert kvalitet og mindre innovasjon innen persontransport på jernbane. Regjeringen argumenterte for sammenslåingen for å bedre togtilbudet på Østlandet, men Konkurransetilsynet er uenig og mener den kan svekke tilbudet til kundene. Tilsynet understreker at de ikke er sikre på utfallet, men at det er rimelig grunn til å anta at konkurransen vil hemmes.
2 måneder siden
Høyre lover å reversere regjeringens plan om å slå Flytoget sammen med Vy hvis de vinner valget. Erna Solberg mener Flytoget fungerer godt som et selvstendig selskap og frykter et dårligere tilbud og monopol. Trond Helleland (H) er bekymret for at Flytogets gode navn og rykte vil forsvinne innad i Vy-gruppen. Frp er også mot sammenslåingen og mener den vil forringe togtilbudet. Konkurransetilsynet har godkjent sammenslåingen, som opprinnelig var planlagt å tre i kraft 1. januar.
2 måneder siden
Konkurransetilsynet har godkjent sammenslåingen av Vy og Flytoget, men pendlere må vente til 2028 før de kan dra nytte av ledige seter. Regjeringen ønsker å utnytte Flytogets kapasitet bedre, men Flytogets smale dører gjør det vanskelig å åpne tilbudet for vanlige Vy-reisende umiddelbart. Vy har slitt med mangel på togsett, noe som har ført til trengsel og forsinkelser, men samferdselsministeren forventer bedring i desember.
2 måneder siden
Erna Solberg har uttalt at Høyre vil stanse sammenslåingen av Vy og Flytoget dersom de vinner valget. Solberg mener Flytoget er et godt tilbud som fungerer bra for kundene, og ser ingen grunn til å fjerne det. Hun antyder at Flytoget kan avgi kapasitet i rushtiden for å bedre situasjonen for pendlere som reiser med Vy. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård kritiserer Solbergs tilnærming og mener sammenslåingen vil gi bedre plass til pendlere. Han påpeker også at Høyre tidligere har åpnet for salg av Flytoget, og at Norske tog overtar Flytogets materiell.
3 måneder siden
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård erkjenner at norsk jernbane ikke fungerer godt nok, og at 2023 var et krevende år med økte forsinkelser og innstillinger. Regjeringen vil prioritere vedlikehold av eksisterende jernbane fremfor nybygging for å forbedre situasjonen. Riksrevisjonen har kritisert styringen av jernbanen, til tross for en firedobling i finansieringen siden 2016. Nygård lover et bedre togtilbud på Østlandet som følge av befolkningsvekst, og ønsker å øke antall passasjerer per tog for å utnytte eksisterende spor bedre. Han understreker at regjeringens viktigste oppgave er å fikse jernbanen.
3 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har godkjent fylkestingets vedtak om å legge ned to videregående skoler og fire skolesteder i Innlandet. Flere partier hadde krevd en lovlighetskontroll, og mente at barnas beste ikke var tilstrekkelig vurdert. Departementet konkluderte med at det ikke var funnet feil i vedtaket, og at elevenes medvirkning hadde vært god nok. De mener også at nedleggelsene vil være til elevenes beste, med avbøtende tiltak som tettere oppfølging og stipend. Fylkesordføreren er fornøyd med avgjørelsen og mener vedtaket er solid. Nedleggelsene trer i kraft fra høsten 2025.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth varsler at regjeringen vil utvide tiltakene for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, grunnet høy lønnsomhet og svak konkurranse. Tiltakene kommer i tillegg til de eksisterende, som inkluderer forbud mot å hindre konkurrenter i å bruke butikklokaler og lovendringer for Konkurransetilsynet. Myrseth deler bekymringen om konkurransen i bransjen og understreker viktigheten av å sikre riktige priser. Regjeringen vil også snart konkludere i saken om prisdiskriminering, som har vært et omdiskutert tema i fem år, der målet er å gjøre det lettere for små aktører å etablere seg og konkurrere.