Konkurransetilsynet har godkjent sammenslåingen av Vy og Flytoget, men pendlere må vente til 2028 før de kan dra nytte av ledige seter.
Regjeringen ønsker å utnytte Flytogets kapasitet bedre, men Flytogets smale dører gjør det vanskelig å åpne tilbudet for vanlige Vy-reisende umiddelbart.
Vy har slitt med mangel på togsett, noe som har ført til trengsel og forsinkelser, men samferdselsministeren forventer bedring i desember.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Konkurransetilsynet har godkjent sammenslåingen av Vy og Flytoget. Integreringen av selskapene skal etter planen være fullført innen 2028. I utgangspunktet var Konkurransetilsynet bekymret for at sammenslåingen ville hindre konkurransen i markedet. Fungerende avdelingsdirektør Vegard Aandal-Nilsen opplyser likevel at tilsynet etter en helhetsvurdering har kommet frem til at det ikke er tilstrekkelige holdepunkter for at sammenslåingen vil hindre effektiv konkurranse, og at det derfor ikke er grunnlag for å gripe inn. Regjeringen besluttet i fjor høst å slå sammen de to statlige togselskapene, der Flytoget blir et datterselskap under Vy.
2 måneder siden
Konkurransetilsynet har godkjent Vys overtakelse av Flytoget, til tross for innvendinger om konkurranse og merkevarebygging. Sammenslåingen, som ble besluttet av regjeringen i fjor, vil gradvis integrere de to selskapene over de neste tre årene. Målet er å skape et bedre togtilbud på Østlandet og sikre mer effektiv bruk av statlige midler. Høyre har tidligere kritisert sammenslåingen og uttrykt bekymring for at Vys merkevare vil svekke Flytogets popularitet.
2 måneder siden
Erna Solberg har uttalt at Høyre vil stanse sammenslåingen av Vy og Flytoget dersom de vinner valget. Solberg mener Flytoget er et godt tilbud som fungerer bra for kundene, og ser ingen grunn til å fjerne det. Hun antyder at Flytoget kan avgi kapasitet i rushtiden for å bedre situasjonen for pendlere som reiser med Vy. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård kritiserer Solbergs tilnærming og mener sammenslåingen vil gi bedre plass til pendlere. Han påpeker også at Høyre tidligere har åpnet for salg av Flytoget, og at Norske tog overtar Flytogets materiell.
3 måneder siden
Regjeringen har avvist forslaget om å åpne Flytoget for pendlere, med begrunnelse i at togene har for få og trege dører, noe som kan forverre situasjonen for pendlere. Stortinget hadde bedt regjeringen om å vurdere dette som et tiltak for å øke kapasiteten i rushtiden. Rødt og MDG kritiserer regjeringens beslutning og mener Flytoget bør åpnes som en midlertidig løsning for å avlaste pendlertogene, spesielt med tanke på mangelen på tog. Regjeringen vurderer nå å øke antall Vy-avganger i rushtiden som et alternativ. Det er også pekt på at anbud og kontrakter med togselskapene kan være et hinder for å åpne Flytoget for pendlere.
1 måned siden
Togtrafikken på Østlandet er preget av kaos med overfylte tog på grunn av mangel på kapasitet. Reisende står tettpakket, og konduktører frykter for sikkerheten fordi det er vanskelig å komme gjennom vognene. VY forklarer situasjonen med mangel på tog og vedlikeholdsetterslep. Samferdselsdepartementet er kjent med problemene og jobber sammen med Jernbanedirektoratet og VY for å løse dem, men inntil videre går det ut over passasjerenes reiseopplevelse.
3 måneder siden
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård erkjenner at norsk jernbane ikke fungerer godt nok, og at 2023 var et krevende år med økte forsinkelser og innstillinger. Regjeringen vil prioritere vedlikehold av eksisterende jernbane fremfor nybygging for å forbedre situasjonen. Riksrevisjonen har kritisert styringen av jernbanen, til tross for en firedobling i finansieringen siden 2016. Nygård lover et bedre togtilbud på Østlandet som følge av befolkningsvekst, og ønsker å øke antall passasjerer per tog for å utnytte eksisterende spor bedre. Han understreker at regjeringens viktigste oppgave er å fikse jernbanen.
2 måneder siden
Nesten en tredjedel av planlagte togavganger med doble togsett ble i fjor kjørt med enkle sett, noe som har ført til overfylte tog og store problemer for passasjerene. Mange av lokaltogene på Østlandet er over 50 år gamle og svært utsatt for feil, noe som resulterer i hyppige driftsstanser og redusert kapasitet. Vy beklager situasjonen og varsler et ustabilt år, selv om de jobber med å forbedre vedlikeholdet. Norske tog mener det er behov for å bestille flere tog for å møte den økende etterspørselen og for å erstatte de gamle togene. Både Vy og Norske tog understreker at situasjonen krever en langsiktig plan for å sikre en stabil og pålitelig togtrafikk.
4 måneder siden
Togforsinkelser har blitt et økende problem i Norge, med punktlighet som har falt siden 2021. Pendler Henrik Ulrichsen beskriver situasjonen som uholdbar, med hyppige forsinkelser og ustabilitet, spesielt på strekningen Drammen-Oslo. I Stortingets spørretime kritiserte flere politikere samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for manglende tiltak, til tross for tidligere løfter om forbedringer. Nygård innrømmer utfordringene, men peker på at det ikke finnes en rask løsning. Han lover økte investeringer i vedlikehold og nye tog. Bane Nor erkjenner at infrastrukturen er gammel og slitt, men mener punktligheten vil forbedres over tid, selv om det kan ta flere år før merkbare resultater oppnås.
4 dager siden
Forbrukerrådet mener togpendlere bør få billigere billetter hvis kvaliteten på togtilbudet forverres. Fagsjef Thomas Iversen sier til P4 at pris og kvalitet bør henge sammen, og at prisen bør gå ned når kvaliteten synker. Bane Nor stenger et verksted, noe som gjør at Vy må kjøre enklere togsett i rushtiden, noe som fører til stappfulle tog og innstillinger. Dagens regelverk gir rett til halv pris ved forsinkelser over 30 minutter, men Forbrukerrådet oppfordrer Vy til å vurdere prisreduksjon for månedskortbrukere som får et dårligere tilbud. Iversen foreslår også at kompensasjon bør automatiseres for å gjøre det enklere for reisende og øke presset på bransjen til å levere som avtalt.
2 måneder siden
Konkurransetilsynet har godkjent at Vy kan kjøpe opp Flytoget, noe som møter kritikk fra opposisjonen på Stortinget. De frykter at sammenslåingen vil føre til et dårligere tilbud for passasjerene og at Flytogets høye kvalitet vil forringes. Politikere fra Høyre og Fremskrittspartiet uttrykker bekymring for at konkurransen vil svekkes, og at flere vil velge bil fremfor tog. Selv om oppkjøpet ikke strider mot konkurranseloven, mener Fremskrittspartiet at tilbudet for togkundene vil bli dårligere.