Artikkelen argumenterer for at ultraprosessert mat er en naturlig og viktig del av norsk matkultur, og at frykten rundt slik mat er overdrevet. Forfatteren kritiserer det hun kaller "mathysteri" og selvoppnevnte kostholdseksperter som skaper matskam, og viser til tidligere overdrevne dietter som steinalderdietten og lavkarbo.
Hun mener folk er mer opptatt av hva de spiser enn viktigere nyheter.
Konklusjonen er at man kan nyte ultraprosessert mat som Toro tomatsuppe og Nugatti med god samvittighet, så lenge man har et balansert kosthold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for den økende interessen for ekstreme spisevaner, spesielt influenser Snorre Klanderuds fasteprosjekt. Forfatteren påpeker at sosiale medier bidrar til et usunt fokus på mat og spising, der trendene blir stadig mer ekstreme, som mukbangs og fasteprosjekter. Helsedirektoratet advarer mot å kopiere slike prosjekter, spesielt for unge mennesker i vekst og utvikling. Forfatteren etterlyser et mer avslappet forhold til mat, hvor man fokuserer på et variert kosthold og andre interesser fremfor å være besatt av spisevaner.
2 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer «75 days hard challenge» og lignende dietttrender som spres i sosiale medier, og argumenterer for at slike trender kan føre til kroppspress og vanskelige tanker rundt mat. Forfatteren påpeker at dietter ofte fører til vektøkning på sikt, og at andelen overvektige har økt de siste tiårene. I stedet anbefales en god gammeldags livsstilsendring med langsiktige mål, der man tar vare på både kropp og psyke. Det understrekes også viktigheten av å være kritisk til råd om vektnedgang fra folk uten faglig bakgrunn, og å huske at alle mennesker er forskjellige.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye matprisene i Norge og etterlyser en forklaring fra matvarekjedene om hvordan de fastsetter priser og tilbud. Prisene har steget kraftig de siste årene, og Konkurransetilsynet har bøtelagt flere kjeder for ulovlig prissamarbeid. Forfatteren hevder at matbutikkene bruker lokkepriser og villedende tilbud for å lure kundene, og at de konkurrerer mer om medlemsprogrammer enn om å tilby lave priser. Det understrekes at sunn mat bør være tilgjengelig og rimelig for alle, og at dagens situasjon bidrar til usunne kostholdsvalg.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NRK for tidligere manglende fokus på dagligvarekjedenes profitt, men anerkjenner at «Debatten» nylig har satt søkelys på temaet. Det hevdes at norske forbrukere betaler for mye for mat, med unntak av enkelte kampanjevarer. Finansministeren fremstilles som lite oppdatert på dagligvarepriser. NorgesGruppen, som eier Kiwi, beskyldes for store prisøkninger kombinert med villedende reklame. Skribenten argumenterer for at NorgesGruppen burde utvise moderasjon for å bidra til lavere inflasjon og potensielt rentekutt.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at sjømat bør inkluderes i Norges nasjonale beredskapsplan for mat. Forfatteren understreker at Norge er en betydelig sjømatprodusent og eksporterer store mengder fisk daglig, men likevel er ikke sjømat en del av landets beredskapsplan. Han fremhever sjømat som en integrert del av norsk kultur og historie, og oppfordrer myndighetene til å ta ansvar for å sikre at sjømat er en del av matforsyningen i krisesituasjoner. Artikkelen peker også på at barn og ungdom spiser for lite fisk sammenlignet med andre matvarer, og at det haster å ta grep for å sikre en mer balansert og robust matforsyning.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at norsk landbrukstoll kan sammenlignes med «Trumptoll». Den forklarer at toll er et legitimt virkemiddel for å beskytte norsk matproduksjon og forsyningssikkerhet, i tråd med internasjonale avtaler. Artikkelen understreker at toll bidrar til å opprettholde norsk matberedskap i en uforutsigbar verden, og at en svekkelse av tollvernet vil ha negative konsekvenser for forbrukere, beredskap, mattrygghet, dyrevelferd, miljø og bosetting. Den fremhever at mat er mer enn en handelsvare, og at egen matproduksjon er avgjørende for nasjonal sikkerhet og beredskap.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer en overlege for å skape en dobbeltstandard ved å advare mot slanketrender for normalvektige, men samtidig anse det som nyttig for overvektige. Forfatteren argumenterer for at slanketrender og vektfokus kan føre til spiseforstyrrelser, dårlig kroppsbilde og vektstigma, uavhengig av kroppsstørrelse. Artikkelen understreker at vektstigma kan føre til alvorlige helsekonsekvenser, og at helsepersonell bør fokusere på å fremme et sunt forhold til mat og kropp for alle, fremfor å oppmuntre til kalorirestriksjon og slanking.
3 måneder siden
En økende andel nordmenn opplever matskam i forbindelse med jula, spesielt kvinner. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm mener dette skyldes et urealistisk bilde av hvordan man skal spise i jula, og at mange har en 'alt eller ingenting'-tankegang. Hun oppfordrer til å planlegge for at jula er annerledes, ta aktive valg rundt hva man spiser, og nyte maten uten å skamme seg. Ramm understreker at det er viktig å komme tilbake til normale rutiner etter jul, uten å straffe seg selv med for strenge dietter, og heller fokusere på sunn mat og gode måltider.