Forskere og studenter tester fjernstyring av tog i Norge. Dette kan bli en del av framtidas jernbaneløsning.
Artikkelen beskriver et forskningsprosjekt hvor forskere og studenter fra universiteter i Norge og Sverige utvikler og tester fjernstyring av tog. Testingen foregår på den nedlagte Namsosbanen.
Målet er å utvikle ny jernbaneteknologi og se på muligheten for førerløse tog i framtiden. Prosjektet er en del av det større europeiske samarbeidet Future Remote Train.
Forskningsteamet mener fjernstyrte tog kan bli en realitet om 10–15 år, delvis takket være utviklingen av telenettet (4G og 5G). Slike løsninger kan potensielt forbedre økonomien på jernbanestrekninger med lite trafikk.
Nils Olsson
Emilia Salvesen Kozarovic
Patrick Urassa
Tomas Rosberg
NTNU
Linköping universitet
Future Remote Train
Namsos
Trondheim
Linköping
Norge
Sverige
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Bane Nor tester et nytt system på Nordlandsbanen for å redusere dyrepåkjørsler, som årlig krever livet til opp mot 2000 dyr. Systemet bruker høyttalere montert på toget som spiller av ulike skremmende lyder for å holde dyr unna jernbanesporet. Forskere filmer og analyserer dyrenes reaksjoner på lydene for å finne de mest effektive. Lokførere har tidligere opplevd at standard signalhorn ikke har ønsket effekt, og ser positivt på tiltaket. Prosjektet er et samarbeid mellom Bane Nor og Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
4 måneder siden
Selvkjørende biler vil bli tilgjengelig som en del av kollektivtilbudet i Groruddalen i Oslo fra nyåret. Ruter har testet bilene og vil nå tilby transport til en pris av 60 kroner per tur. I startfasen vil det være en sikkerhetssjåfør til stede i bilene. Målet er å integrere selvkjørende teknologi i kollektivtrafikken for å gjøre transport mer bærekraftig og redusere antall ulykker. Statens vegvesen støtter testingen og ser på Norge som et egnet land for utvikling av denne teknologien.
2 måneder siden
Togsituasjonen på Nordlandsbanen er kritisk på grunn av gammelt materiell og lav regularitet etter en togulykke i fjor. Lederen for Polarsirkelrådet krever en full opprustning av banen, ikke bare nye tog. Fire nye tog er bestilt, men er ikke klare før om flere år. Norske Tog ønsker å bestille to ekstra tog for å styrke robustheten, men mangler finansiering. Det er usikkert når normal trafikk vil gjenopptas, men det jobbes med å leie inn lokomotiv. De nye togene vil være høyteknologiske og fleksible med tanke på fremtidig teknologi.
1 måned siden
Forskere i Norge samarbeider med Ukraina for å analysere data fra sensorer som registrerer vibrasjoner fra russiske angrep. Målet er å bevise krigsforbrytelser, kartlegge ueksploderte bomber og overvåke våpenhviler. Prosjektet kombinerer seismiske målinger med åpent tilgjengelig informasjon og kunstig intelligens. Forskerne håper også å utvikle et system for automatisk overvåking av våpenhviler, spesielt i situasjoner der tilliten mellom partene er lav og fysisk tilstedeværelse er begrenset.
3 måneder siden
Statens vegvesen tester ut elektriske anleggsmaskiner i et pilotprosjekt på riksvei 94 ved Hammerfest, med mål om å redusere utslipp. Prosjektet viser at elektriske dumpere kan fungere med tilstrekkelig lading, men entreprenører advarer om at teknologien er for dyr og ikke moden for store veiprosjekter. De peker på mangel på strømkapasitet og ladeinfrastruktur, spesielt i nord, som store utfordringer. Vegvesenet vil likevel stille økende miljøkrav til entreprenører, mens entreprenørene mener biodiesel er en bedre løsning for å nå det grønne skiftet.
4 måneder siden
Det danske togselskapet DSB planlegger en ny direkterute mellom Oslo og København, etter økt etterspørsel etter utenlandsreiser. Ruten skal være kommersiell, uten statlig støtte, og vil bruke nye EuroCity-tog. Det er planlagt ti stopp, inkludert flere i Østfold. Det er begrenset kapasitet på jernbanen i Østfold, og Bane Nor samarbeider med svenske Trafikverket om ruteplanlegging. Stortinget har vedtatt at regjeringen skal sikre dagtog til København innen 2026, og vurderer økonomisk støtte. Vy er også interessert i ruten, og Jernbanedirektoratet vil vurdere kommersielt grunnlag for et dagtogtilbud.
3 måneder siden
Norske forskere ved Universitetet i Bergen har utviklet miniatyrhjerner ved hjelp av stamcelleteknologi. Disse minihjernene, som er mikroskopiske kopier av menneskehjernen, er laget av stamceller fra pasienter med mitokondriesykdommer, som epilepsi. Forskningen gir en unik mulighet til å studere sykdomsmekanismer på cellenivå og teste potensielle behandlinger for nevrologiske lidelser. Selv om minihjernene har mangler, som manglende full modenhet og blodforsyningsnettverk, mener forskerne at de har et stort potensial for å revolusjonere behandlingen av sykdommer som epilepsi, Parkinsons og Alzheimers. Klinisk anvendelse av funnene kan ta 10-15 år, men forskningen vil akselerere utviklingen av nye behandlinger.
1 måned siden
Norge henger etter Sverige i AI-investeringer, ifølge en artikkel fra E24. Mens Sverige tiltrekker seg store private investeringer i kunstig intelligens, er Norge mer forsiktig og investerer mindre. Forskere mener Norge må fokusere på å bruke AI til å forbedre velferdsstaten og effektivisere offentlig sektor, fremfor å konkurrere direkte med større nasjoner. For å ta igjen forspranget må Norge bygge både talentbase og kapitaltilgang, samt øke investeringene i forskning og utvikling. Eksperter ser store muligheter for Norge innen AI-applikasjoner og produktivitetsforbedringer.
2 måneder siden
En ny studie skal undersøke om surdeigsbrød kan være et bedre alternativ for de med hvetesensitivitet. Forskere ved NMBU vil teste om den lange heveprosessen i surdeig gjør brødet lettere å fordøye, reduserer matsvinn og åpner for bruk av lokale kornsorter. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet, og resultatene forventes i 2027. Forsker Tora Asledottir understreker viktigheten av å ikke avfeie surdeigsbaking som en trend, da det kan ha helsegevinster som bør undersøkes nærmere.