En russegjeng fra Sandvika videregående skole har i to sesonger jobbet i kioskene under ishockeylaget Frisk Asker sine hjemmekamper. Dugnaden har gitt dem nærmere 300.
000 kroner i inntekt til russetiden. Dugnadssjef Sofia Ditlevsen forteller at dette er en fin måte å tjene penger på, samtidig som det er sosialt og at de slipper å selge dopapir.
Pengene skal brukes på russebussen og feiring. Daglig leder i Frisk Asker, Nicolay Sørensen, er svært fornøyd med jobben russen gjør og fremhever deres ansvarlighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Trøndelag fylkeskommune bevilget to millioner kroner til rusfrie arrangementer for russen, men bare et fåtall søkte innen fristen. Av de to millionene ble det søkt om under 300.000 kroner. Levanger videregående fikk støtte og planlegger russefrokost med DJ. Steinkjer videregående søkte ikke, men planlegger rusfrie aktiviteter som quiz og rebus. Fylkeskommunen har utvidet fristen for å motta flere søknader og ønsker å bidra til en trygg russetid.
4 måneder siden
Russegruppen Yamas fra Sykkylven startet et bake-prosjekt for å finansiere sin russebil. De bakte tradisjonelle strandabakels, en type tynn vaffel, og fikk overveldende respons med 150 bestillinger på én dag. Med ett bakeljern i starten, jobbet de iherdig i bakekjelleren og solgte til slutt nesten 5000 bakels. Dette ga dem en inntekt på 40.000 kroner. Bakeljernene er laget av Rolf Per Saure, som holder tradisjonen i live. Jentene var inspirert av Nikoline Myren Grønning, en lokal bakels-profil. Selv om de var skeptiske til smaken i starten, var prosjektet en suksess, men de planlegger ikke å gjenta det.
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
16 dager siden
Ellinor (18) fra Horten finansierer russetiden med lån fra foreldrene etter å ha sluttet i jobben for å fokusere på skolen. Russefeiringen har blitt dyrere enn forventet, og hun spekulerer på inntekten ved å selge klær og vaske. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler åpenhet om økonomi med foreldre, men unner alle russ en fin feiring. Ellinor delte sine økonomiske utfordringer på TikTok, noe som resulterte i blandede tilbakemeldinger.
1 måned siden
Rogaland fylkeskommune har foreslått å flytte russefeiringen til en uke inn i sommerferien, etter skoleslutt. Opplæringsutvalget skal behandle forslaget. Hilde Blesvik fra fylkeskommunen sier at hensikten er å ta tilbake kontrollen over russefeiringen fra kommersielle aktører, og ønsker en feiring uten russebusser og økonomisk press. Russetiden i Rogaland starter i dag 11. april og varer i fem uker.
8 dager siden
Marianne Kristiansen (64) fra Sverige har tatt permisjon fra jobben som bussjåfør for å kjøre russebuss i Norge frem til 17. mai. Hun ble rekruttert til jobben i 2022 og synes russebuss er et fantastisk konsept, samtidig som hun vil ivareta ungdommens sikkerhet. Bakgrunnen for at mange russ velger svenskregistrerte busser er at de ønsker sidestilte seter og takstativ, noe som er i strid med norske krav. Statens vegvesen understreker at disse bussene er lovlige, men fokuserer på trafikksikkerhet, som bruk av setebelter og begrensning av passasjerantall. Politiet er bekymret for at russen prioriterer smutthull fremfor sikkerhet, og oppfordrer voksne til å engasjere seg.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
2 måneder siden
Norsk hoppsport opplever en økonomisk opptur etter flere år med underskudd. Nye sponsoravtaler har sikret inntekter som dekker et tidligere budsjettert underskudd på 6,5 millioner kroner. Hoppkomitéleder Stine Korsen fremhever at snuoperasjonen skyldes en kraftig kostnadsgjennomgang og nødvendige endringsprosesser. Utøverne merker bedringen gjennom et mer samlet miljø og mindre støy. Ski-VM i Trondheim nærmer seg, og det jobbes med å sikre ytterligere sponsoravtaler, inkludert hjelmsponsorater.
1 måned siden
Ny forskning undersøker hvordan det gikk med de svenske ungdommene som jobbet i Norge rundt 2010, ofte kalt «partysvensker». Studien viser at de tjente betydelig mer i Norge enn sine jevnaldrende i Sverige. Ved hjemkomst sank imidlertid inntekten til et lavere nivå enn de som ikke hadde emigrert. Forskerne mener oppholdet handlet om mer enn bare penger, og at det ga verdifull erfaring og åpnet dører til arbeidsmarkedet. Mobiliteten av ung arbeidskraft var positivt for økonomien i begge land.
14 dager siden
Astrid S får ros for å betale musikerne sine over minstesatsen anbefalt av Creo i forbindelse med sin konsert i Oslo Spektrum. Hver av de fem musikerne fikk 68.500 kroner for 14 dagers arbeid, inkludert øving, preproduksjon og selve konserten. Creo-leder Hans Ole Rian mener honoraret er rimelig, men påpeker at arbeidsdagene kan være lange. Musikerne selv fremhever god dialog og en positiv utvikling i honorarer over tid. Astrid S understreker viktigheten av en nyansert diskusjon rundt musikerhonorarer, da ulike prosjekter har ulike økonomiske forutsetninger.