Foreldre saksøker Nav for å feiltolke loven om barnebidrag i saker der samvær saboteres. Nav krever at foreldre som hindres samvær, betaler mer i barnebidrag til den som saboterer, fordi barnet da bor mer hos den andre forelderen.
Saksøkerne mener dette premierer samværssabotasje og bryter med lovens intensjon om at bostedsforeldre skal ha et økonomisk insentiv til å sende barnet på samvær. Jusseksperter støtter saksøkerne og mener Navs praksis er i strid med loven og rammer barn.
Advokatforeningen bekrefter at samværshindring er et utbredt samfunnsproblem, og saken kan få store konsekvenser for mange foreldre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Trøndelag tingrett har avgjort at foreldre som hindrer samvær skal motta økt barnebidrag fra den andre forelderen. Dommen slår fast at barnets rett til økonomisk trygghet veier tyngst, uavhengig av samværsavtaler. Retten erkjenner at regelverket kan gi økonomiske insentiver til å sabotere samvær, men mener likevel at Nav har praktisert loven korrekt. Mannsforum, som finansierte søksmålet, er skuffet og vurderer anke. Nav på sin side er fornøyd med dommen og mener loven har egne sanksjonsregler for samværssabotasje. Saken kan ankes til lagmannsretten, og eventuelt videre til Høyesterett eller den europeiske menneskerettsdomstolen.
20 dager siden
Høgsterett behandlar ei sak der ein mann dømd for valdtekt og drap på kona si i Molde i 2021, kjempar for foreldreretten til deira felles barn. Mannen er dømd til 21 års fengsel, og saka har tidlegare vore behandla i tingretten og lagmannsretten. Barnet bur i fosterheim og har ikkje lenger samvær med faren. Barnevernet meiner at faren ikkje er i stand til å følgje opp barnet, og at foreldreretten bør frådømmast. Advokatar understrekar at barnets beste må vere avgjerande, i tråd med Grunnlova og Barnekonvensjonen. Stiftinga Barnas meiner det er viktig at saka blir behandla i Høgsterett, og at lova bør endrast dersom mannen får behalde foreldreansvaret.
1 måned siden
En studie hevder at Høgsterett ikke har endret samværspraksisen i barnevernssaker etter fellende dommer i menneskerettsdomstolen (EMD), noe forskere mener bryter barns rett til familieliv. Kritikken går ut på at Høgsterett prioriterer stabilitet fremfor kontinuitet, noe som kan være skadelig for barns utvikling og psykiske helse. Høgsterett avviser kritikken og sier de har justert kursen i tråd med EMD sine avgjørelser. Barne- og familieministeren viser til tall som indikerer en økning i samvær generelt, men forskerne understreker Høgsteretts normgivende funksjon og frykter at praksisen kan brukes til å begrunne mangel på samvær i enkeltsaker.
3 måneder siden
En homofil mann og en kvinne fikk et barn sammen ved hjelp av inseminering. Barnet bodde hos moren, men det oppsto uenighet om samværsrett. Faren ønsket mer enn sporadisk samvær og overnatting, noe moren var uenig i. Saken havnet i Agder tingrett. Retten besluttet at samvær skulle finne sted hver 6. uke, men uten overnatting. Retten la vekt på barnets egne uttalelser og en sakkyndigs anbefaling. De oppfordret foreldrene til å følge barnets signaler om overnatting i fremtiden. Retten mente ingen av partene vant saken fullt ut, og ingen ble tilkjent sakskostnader.
4 dager siden
Tone Ingebrigtsen er stevnet som vitne i rettssaken mot sin ektemann, trenerprofilen Gjert Ingebrigtsen, hvor deres barn er ofre. Hun har så langt nektet å forklare seg for politiet, og det er usikkert om hun vil vitne i retten. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen understreker at barna opplever sviket fra moren som en stor belastning og håper hun vil støtte barna ved å forklare seg. Tone deltok i et skjult lydopptak som viser at hun har vært en del av familiens konflikter, men forsvarer John Christian Elden mener opptaket ikke beviser noe straffbart. Statsadvokat Ellen Mellemstrand Gimre sier at saken ikke avhenger av Tones forklaring, men at hun er et sentralt vitne. Rettssaken har vært følelsesmessig krevende, blant annet for Gjert Ingebrigtsen som har brutt ut i gråt i retten.
1 måned siden
Foreldre til russ vurderer søksmål mot staten etter regjeringens forslag om å forby russebuser med sidestilte seter. Forslaget, som skal tre i kraft etter årets russefeiring, har møtt sterke protester fra kommende russ som allerede har investert store summer i slike busser. Jurist og russepappa, Petter Lie Axelsen, bistår ungdommene og mener forbudet er urettferdig og muligens ulovlig, med henvisning til Grunnloven og forskjellsbehandling. Samferdselsdepartementet hevder de har advart mot å investere i busser med sidestilte seter og begrunner forbudet med trafikksikkerhet. Regjeringen vil vurdere saken etter å ha mottatt høringsoppsummeringen fra Statens vegvesen.
2 måneder siden
En tobarnsfar har vunnet en årelang kamp mot Haugesund barnevernstjeneste, og omsorgen for barna er nå overført til ham. Mannen krever endringer i barnevernet etter å ha brukt store summer og mye tid på saken. Han mener barnevernet har sviktet og favorisert moren, noe hans advokat støtter. Haugesund kommune bestilte en revisjon av barnevernets arbeid etter at Statsforvalteren avviste farens klage. Rogaland Revisjon fant flere avvik i kommunens håndtering, hovedsakelig knyttet til manglende dokumentasjon av vurderinger. Faren har anmeldt flere ansatte i barnevernet og kommuneledelsen til politiet.
4 måneder siden
En alvorlig overgrepssak fra Hardanger behandles nå i Gulating lagmannsrett etter at de tiltalte anket dommene fra tingretten. Saken omfatter gjentatte overgrep mot to søsken, utført av deres foreldre, storebror og en nabomann. Bistandsadvokater har krevd over fire millioner kroner i erstatning for de tre barna som er ofre i saken. Den 12 år gamle jenta har skiftet etternavn for å distansere seg fra foreldrene, som fortsatt kjemper for foreldreretten. Barnevernet har fått både kritikk og ros for sin håndtering, og saken avsluttes med prosedyrer fra forsvarerne torsdag.
3 måneder siden
To barn på 11 og 14 år ble nektet ombordstigning på et SAS-fly fra Nice til Oslo, til tross for at foreldrene forsøkte å ordne fullmakt og at en bekjent kunne følge dem. SAS begrunnet avgjørelsen med at foreldrene ikke hadde fylt ut et obligatorisk skjema for barn som reiser alene, mens foreldrene hevdet at lenken til skjemaet ikke fungerte. Transportklagenemnda konkluderte med at SAS måtte erstatte foreldrenes utgifter til nye billetter og betale standarderstatning, da de mente SAS ikke hadde grunnlag for å nekte barna å reise når en voksen bekjent kunne følge dem. SAS har akseptert vedtaket og vil følge opp saken.
2 måneder siden
Flere sykehus i Norge praktiserer egenbetaling for bedøvelse av barn, selv om helsetjenester for barn under 16 år skal være gratis. Dette gjelder blant annet bedøvelsesplaster som brukes før sprøytestikk. Foreldre beskriver ordningen som kynisk og urettferdig, spesielt for familier med barn som trenger hyppige prosedyrer. Rødt kritiserer praksisen og mener gratis helsehjelp må gjelde alle barn. Helseminister Jan Christian Vestre har lovet å rydde opp og har bedt om en oversikt fra alle sykehus for å sikre lik behandling.