Prisen på taco, en populær fredagsrett, har steget mer enn den generelle prisveksten i Norge det siste året, ifølge SSBs «tacoindeks». Vegetartaco har opplevd en enda større prisøkning.
Selv om taco har blitt dyrere, har ikke prisstigningen vært like høy som for matvarer generelt. Økningen i tacopriser skyldes hovedsakelig dyrere salsa og dipp, mens tomater har blitt billigere og dermed dempet prisveksten noe.
Indeksen viser en markant økning i tacoprisene sommeren 2022 og 2023.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk. Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge. Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.
1 måned siden
VG har undersøkt prisøkninger på matvarer og funnet at flere basisvarer har blitt betydelig dyrere det siste halvåret. Hvetemel har økt mest, med over 50 prosent. Rema 1000 forklarer økningene med tidligere kampanjer og leverandørpriser, mens en professor mener prissjekker og prisvinduer påvirker. Felleskjøpet Agri stiller spørsmål ved melprisens økning sett opp mot norske råvarepriser. Økte matvarepriser bidrar til inflasjon, som påvirker rentenivået.
19 dager siden
Ferske tall fra SSB viser at matvareprisene har steget betydelig det siste året, med en samlet økning på 8,6 prosent. Sjokolade har hatt den største prisøkningen, hele 32,1 prosent. Samtidig bidro lavere strømpriser til å dempe den totale prisveksten. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 12,4 prosent sammenlignet med mars i fjor. Mars er den andre måneden på rad hvor SSB ser en betydelig økning i prisveksten for matvarer de siste tolv månedene.
19 dager siden
Norske matvarer har opplevd en prisstigning på 8,7 prosent de siste 12 månedene, ifølge SSB. Kokesjokolade, melis og spisesjokolade har hatt de største prisøkningene. Matvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse mener prisveksten kan virke urovekkende, men forventer en hyggeligere utvikling fremover. Økte kakaopriser internasjonalt påvirker sjokoladeprisene, mens årsaken til økningen i ketchup- og sennepspriser er sammensatt og trolig knyttet til få tilbydere. Egg har også hatt en kraftig prisøkning, delvis grunnet økt etterspørsel og sykdomsutbrudd i Europa, men eksperten mener økningen er større enn forventet.
3 måneder siden
Prisen på ketsjup har steget kraftig det siste året, med en økning på 19,8 prosent fra desember 2023 til desember 2024. En flaske Idun Ketchup har nesten tredoblet seg i pris de siste fem årene. Til tross for stabile priser på ferske tomater i Europa, har ketsjupprisene økt. Produsenten Orkla sier at det er butikkjedene som bestemmer prisen, mens dagligvarekjedene skylder på økte innkjøpspriser, svak krone og høyere kostnader. En analytiker forklarer prisøkningen med flaskehalser i produksjonen av tomatpuré og en «ketsjupeffekt», som er en forsinket prisøkning. Norske ketsjupprodusenter er avhengige av importert tomatpuré da det ikke finnes norske produsenter.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan økte matvarepriser påvirker folk med lav inntekt. Ulrikke Ottesen forteller om sin hverdag hvor hun er avhengig av tilbud og billigmerker for å klare seg. Hjelpeorganisasjonen Opplandshjelpen melder om kraftig prisvekst på de billigste varene. Norgesgruppen ser en økning i salget av First Price-produkter, spesielt i områder med lav inntekt. En sjeføkonom mener dyrtiden er over, men dette blir motsagt av en politiker fra Rødt som mener situasjonen er verre enn som antatt og understreker at fattigdom ikke er en følelse.
1 måned siden
Artikkelen viser hvordan økte matvarepriser har redusert kjøpekraften for over en halv million nordmenn. Lønnsveksten har ikke holdt tritt med prisstigningen på mat og drikke for flere yrkesgrupper, noe som rammer lavtlønte hardest. De må bruke en større andel av inntekten på mat. Sukkerholdige produkter har hatt den største prisveksten, mens frukt har økt minst. Matvareprisene bidro til høyere inflasjon, noe som påvirker vurderingen av styringsrenten.
3 måneder siden
Ferske tall fra SSB viser at prisveksten i Norge dempet seg i 2024, med en årsvekst på 3,1 prosent. Dette er en markant nedgang fra 2023, da prisene steg med 5,5 prosent. Til tross for den generelle nedgangen, fortsatte matvareprisene å øke, spesielt prisen på fisk og sjømat som steg med hele 8,1 prosent. Norges Bank har som mål å redusere den årlige prisveksten til rundt 2 prosent, men de siste årene har den vært høyere, blant annet på grunn av en svakere krone.
1 måned siden
Prisene på en rekke matvarer i Norge har steget markant det siste halvåret, noe som har utløst en debatt om matvarepriser. En matblogger anklager matvarekjedene for å manipulere prisene for å skjule de faktiske kostnadene, mens lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag hevder at problemet ligger i samfunnets inntektsfordeling. Regjeringen forsikrer at de arbeider med å stabilisere prisene, samtidig som Rema 1000 fremhever at dagligvarekjedene har relativt lave marginer sammenlignet med andre bransjer.