Norges første formelle pommelierutdanning har startet ved Fagskulen Vestland i Hardanger, med 17 studenter fra hele landet. Utdanningen gir studentene kunnskap om sider, sensorikk og kombinasjonen av sider og mat, og kvalifiserer dem til å bli pommelierer, som er eksperter på sider, på samme måte som sommelierer er eksperter på vin.
Studiet er et ettårig studium som er ment å løfte siderbransjen og gi den den anerkjennelsen den fortjener. Studentene har gjennom året trent på å analysere sider med sansene, og de har gjennomgått eksamen i både teori og praksis.
Alle studentene bestod eksamen, og er nå kvalifiserte pommelierer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Blå Kors i Kristiansand arrangerer et ti uker langt kokkekurs kalt «Enkelt og greit» for rusavhengige, ledet av kjendiskokk Trond Moi. Kurset, som kombinerer teori og praksis, lærer deltakerne å lage sunn og næringsrik mat fra bunnen av. Initiativet kom fra Terje, en tidligere deltaker, som ønsket å hjelpe andre med å utnytte mat de fikk utdelt. Deltakerne, som Mia Madelene og Geir, rapporterer om bedre helse, mer energi og økt matglede. Prosjektet har blitt presentert nasjonalt, og Blå Kors planlegger å utvide konseptet til andre deler av landet.
4 måneder siden
En ny rapport fra NOKUT viser at mange lærerstudenter ikke føler seg godt nok forberedt på skolehverdagen, og noen opplever masteroppgaven som irrelevant. Kroken skole i Tromsø har i samarbeid med UiT utviklet en mer praktisk mastermodell, der studenter forsker på undervisning i klasserommet. Dette gir studentene mulighet til å reflektere over egen rolle, samtidig som lærerne får verdifull tilbakemelding. Målet er å gjøre masteroppgavene mer relevante og bidra til å utvikle skolen raskere. En tidligere student, nå veileder, bekrefter at den tradisjonelle masteroppgaven ikke alltid er relevant for klasserommet.
25 dager siden
På Bømlo velger nesten åtte av ti elever yrkesfag, og Bømlo Vidaregåande skule har funnet en suksessoppskrift ved å dele bygg og kantine med flere bedrifter. Dette gir elevene en unik mulighet til å bli kjent med potensielle arbeidsgivere og knytte kontakter, noe som øker sjansen for læreplass. Kunnskapsministeren hyller modellen og mener flere bør gjøre det samme. Rektor ved skolen tror dette er fremtiden for yrkesfaglig utdanning, og at det er viktig at utdanningen skjer i tråd med næringslivets behov.
3 måneder siden
Universitetet i Stavanger (UiS) lanserer et nytt årsstudium i læring og psykologi som et svar på de «urovekkende» lave søkertallene til lærerutdanningen. Antallet søkere har falt med over 40 prosent siden 2018. Det nye studiet skal gi studentene tidlig praksis i skolen for å se om yrket passer dem. Studenter som ikke ønsker å fortsette som lærer, kan bruke studiet som et grunnlag for andre utdanninger. Kunnskapsdepartementet og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel er positive til initiativet. Lærerstudenter forteller at mange har droppet ut av studiet etter praksis. Det nye studiet inkluderer også pedagogisk psykologi for å forberede studentene på utfordringer i skolen.
15 dager siden
Privatistskulen i Lom har sikret seg 55 millionar kroner og blir ein realitet til hausten. Hanna Flækøy Skjåkødegård, styreleiar for Jotunheimen privatistskule, har kjempa for eit vidaregåande skuletilbod nord i Gudbrandsdalen etter at fylkestinget vedtok å legge ned fleire skulestader. Skulen skal tilby studiespesialisering og bygg- og anleggsteknikk. Eivind Maurstad Husom, ungdomsrepresentant, understrekar viktigheita av eit lokalt skuletilbod for ungdom. Finansieringa kjem frå lokalt næringsliv, lag, foreiningar, private og kommunane Lom, Skjåk og Vågå. Målet er å få skulen godkjent som permanent privatskule etter tre år.
1 måned siden
Oslo Met har besluttet å legge ned sin trafikklærerutdanning fra 1. januar 2030. Utdanningen har over lengre tid hatt underskudd, hovedsakelig på grunn av vanskeligheter med å skaffe praksisplasser og kvalifiserte veiledere til studentene. Vedtaket ble gjort i universitetsstyret med seks mot fem stemmer. Etter nedleggelsen vil Nord universitet i Stjørdal etter alt å dømme være den eneste institusjonen i Norge som tilbyr trafikklærerutdanning.
3 måneder siden
En ny ordning gir nyutdannede lærere mulighet til å få slettet store deler av studiegjelden sin, spesielt de som jobber i Nord-Norge og i tiltakssoner. Lærere kan få slettet mellom 51.000 og 361.000 kroner av studielånet, avhengig av utdanning, spesialisering og arbeidssted. Ordningen gjelder for de som startet lærerutdanningen fra og med studieåret 2017-2018. Målet er å rekruttere flere lærere, spesielt til distriktene og til realfag og språk. Selv om ordningen kan være en motivasjon, understrekes det at læreryrket må være et bevisst valg. Mange lærerstudenter er ikke klar over hvor omfattende ordningen er.
15 dager siden
Forskere i Trondheim har utviklet et undervisningsopplegg som skal styrke ungdoms tro på at de kan utvikle seg og øke deres pågangsmot. Metoden, kalt «jeg kan», skal testes på tiendeklassinger over hele landet. Undervisningen baserer seg på fakta om hjernen og eksempler som viser hvordan innstilling og innsats kan føre til bedre resultater. Målet er å motivere ungdom til å ta utfordringer og bygge en positiv innstilling som kan brukes i skolen, idrett, arbeidsliv og i familien.
3 måneder siden
Jusstudenten Klaus og to venner har slått leir utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge i Oslo seks uker før Burgund-slippet. De er ute etter eksklusive viner fra Domaine de la Romanée-Conti (DRC), hvor toppvinen i fjor kostet 80.000 kroner flasken. De studerer på nett mens de bor i teltet, og har tilgang til en leilighet i nærheten for dusj og matlaging. Vinmonopolet bekrefter at de første stilte seg i kø allerede i romjulen, og at etterspørselen er stor. Det er kun 88 flasker fra DRC som slippes i år, noe som forklarer den store interessen. Prisene ser ut til å øke noe mindre i år enn tidligere.
8 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.