Blå Kors i Kristiansand arrangerer et ti uker langt kokkekurs kalt «Enkelt og greit» for rusavhengige, ledet av kjendiskokk Trond Moi. Kurset, som kombinerer teori og praksis, lærer deltakerne å lage sunn og næringsrik mat fra bunnen av.
Initiativet kom fra Terje, en tidligere deltaker, som ønsket å hjelpe andre med å utnytte mat de fikk utdelt. Deltakerne, som Mia Madelene og Geir, rapporterer om bedre helse, mer energi og økt matglede.
Prosjektet har blitt presentert nasjonalt, og Blå Kors planlegger å utvide konseptet til andre deler av landet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Danby Choi og Siv Jensen er blant deltakerne i det nye tv-programmet «Kjartan rydder opp - hjemme» på Viaplay. I programmet skal mesterkokk Kjartan Skjelde hjelpe ti norske kjendiser med å finne matglede, inspirasjon og trygghet på kjøkkenet. Skjelde beskriver innspillingen som både givende, lærerik og utfordrende. Programmet tar sikte på å gi deltakerne bedre matlagingsferdigheter.
3 måneder siden
Kjendiskokken Kjartan Skjelde skal i et nytt Viaplay-program hjelpe tolv kjendiser med å forbedre sine matlagingsferdigheter. Programmet, som ble annonsert i desember, vil vise Skjelde reise hjem til kjendisene for å veilede dem på kjøkkenet. Martine Lunde var blant de første bekreftede deltakerne, og nå er de resterende deltakerne avslørt: Siv Jensen, Bernt Hulsker, Oskar Westerlin, Danby Choi, Fritz Aanes, Stian Blipp, Niklas Baarli, Benjamin Silseth, Christian og Isabelle Skolmen, og Andreas TIX Haukland. Skjelde beskriver opplevelsen som både givende og utfordrende, og understreker viktigheten av å inspirere deltakerne til å lage mat fra bunnen. Danby Choi har tidligere uttalt at han spiser alle måltider ute, noe som understreker behovet for matlagingshjelp.
3 måneder siden
Kirkens Bymisjon har etablert et stort produksjonskjøkken i Sandnes, med mål om å levere opptil 4000 måltider daglig. Kjøkkenet bruker overskuddsmat fra Matsentralen for å lage næringsrike måltider til vanskeligstilte i Bergen og Kristiansand. Prosjektet er et samarbeid med NAV, og gir arbeidstrening til lærlinger. Investeringene i kjøkkenet er på 12-14 millioner kroner, hovedsakelig finansiert av Norgesgruppen og andre investorer. Målet er å redusere matsvinn og hjelpe de som trenger det.
3 måneder siden
Jan Henrik «Gladkokken» Syversen (45) er en kokk og matinfluenser som har bygget opp en stor følgerskare de siste ti årene. Han er aktuell i «Farmen kjendis» og har nylig åpnet en restaurant med samme navn som bloggen sin. Syversen er opptatt av å spre matglede og lære bort enkel hjemmelaget mat. Han er stolt av å ha åpnet restaurant, gitt ut kokebok og lansert egen vin i 2024. Han beskriver seg selv som ekstrovert, ærlig og ikke redd for konflikter. Syversen er engasjert i å lage oppskrifter til en ny kokebok for barn med Kaptein Sabeltann. Han er glad i å spandere på andre og mener livet skal nytes. Han angrer sjelden på det han gjør, men er redd for å angre på det han ikke har gjort. Syversen er kritisk til dagens regjering og mener de ødelegger for norsk næringsliv.
2 måneder siden
Artikkelen handler om hva som skjer med deltakerne i TV-programmet «16 ukers helvete» etter at innspillingen er over. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm tilbyr alle deltakerne gratis oppfølging for å hjelpe dem med å opprettholde de gode vanene de har tilegnet seg. Noen deltakere, som Bjørg Thorhallsdottir, Vida Lill Berge og Petter «Katastrofe» Kristensen, har takket ja til tilbudet og er fornøyde med veiledningen de får. Andre deltakere, som Jan Tore Kjær og Bernt Hulsker, føler foreløpig ikke behov for oppfølging, men utelukker ikke at de vil benytte seg av tilbudet senere. John Arne Riise planlegger å bruke sine erfaringer til å motivere andre til en sunnere livsstil.
2 måneder siden
Kjendiskokk Kjartan Skjelde er aktuell med det nye programmet «Kjartan rydder opp – hjemme» på Viaplay, der han besøker kjendiser for å hjelpe dem med å finne matglede. Skjelde ble overrasket da han fant et kjøleskap fullt av Fjordland hos artisten TIX. Han undrer seg over at voksne mennesker spiser så mye ferdigmat, samtidig som statistikk viser at nordmenn konsumerer millioner av ferdigretter hvert år. Skjelde forteller at han måtte være forsiktig for å skape matglede hos deltakerne, og at han stort sett lyktes med dette. Første episode av serien er nå tilgjengelig på Viaplay.
4 måneder siden
Norges første formelle pommelierutdanning har startet ved Fagskulen Vestland i Hardanger, med 17 studenter fra hele landet. Utdanningen gir studentene kunnskap om sider, sensorikk og kombinasjonen av sider og mat, og kvalifiserer dem til å bli pommelierer, som er eksperter på sider, på samme måte som sommelierer er eksperter på vin. Studiet er et ettårig studium som er ment å løfte siderbransjen og gi den den anerkjennelsen den fortjener. Studentene har gjennom året trent på å analysere sider med sansene, og de har gjennomgått eksamen i både teori og praksis. Alle studentene bestod eksamen, og er nå kvalifiserte pommelierer.
8 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
1 måned siden
SV ønsker å innføre gratis skolemat, med prioritering av elever i ungdomsskole og videregående. Ingrid Vikse fra SV i Stavanger mener et felles, næringsrikt måltid bidrar til bedre læring, klassemiljø og redusert mobbing, basert på erfaringer fra Stavanger kommune. SVs landsmøte vedtok også å jobbe for en kortere arbeidsuke med sjutimers arbeidsdag, for å bedre fordelingen mellom arbeid og fritid, og for at flere kan stå lengre i arbeid.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte et forslag om å tilby militærkurs til ungdom som ikke avtjener førstegangstjeneste. Peter Frølich, initiativtakeren bak forslaget, fremhever betydningen av forsvarsvilje og kunnskap om motstand, inspirert av inntrykk fra Ukraina. Kurset skal gi deltakerne ferdigheter i å overleve og yte motstand i krig og krisesituasjoner, med interesse for deltakelse fra organisasjoner som Reservistforbundet. Frølich argumenterer for at dette tiltaket er mer målrettet enn Arbeiderpartiets forslag om samfunnsplikt, da det fokuserer på å forberede befolkningen på de mest kritiske aspektene ved krisehåndtering.