Likestillingsombud Bjørn Erik Thon tar til orde for strengere straffer for diskriminering av gravide i arbeidslivet, etter flere saker der gravide kvinner er blitt diskriminert ved ansettelser og i arbeidsforhold. Selv om arbeidsgivere er felt i Diskrimineringsnemnda, mener Thon at gebyrene er for lave og at mangel på kunnskap er en viktig årsak.
NHO mener derimot at det eksisterende regelverket er tilstrekkelig, så lenge det håndheves godt, og viser til veiledningstilbud for arbeidsgivere.
Regjeringen understreker at diskriminering skal slås hardt ned på og viser til den nylig fremlagte likestillingsstrategien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Yvonne Andersen opplevde det hun mener var diskriminering fra Coop etter at hun ble gravid. Hun fikk avslag på sin forespørsel om hjemmekontor, og vikariatet hennes ble ikke forlenget. Andersen mener dette skyldtes graviditeten. Coop avviser at graviditeten var årsaken, men Likestillings- og diskrimineringsnemnda har felt matvarekjeden for brudd på loven. Andersen mottar nå oppreisning og erstatning for økonomisk tap. Saken belyser en økende trend med diskriminering av gravide i arbeidslivet, ifølge tall fra Diskrimineringsnemnda.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg det høye sykefraværet blant småbarnsforeldre, som ofte skyldes psykiske helseutfordringer. Det påpekes at gravide og foreldre opplever omfattende diskriminering i arbeidslivet, noe som forverrer situasjonen. Denne diskrimineringen viser seg i form av manglende tilrettelegging, tap av lønnsøkninger og forfremmelser, samt omorganiseringer. Studier viser at dette har vedvart over tid uten at det har ført til nevneverdig politisk handling. Mange arbeidsgivere ønsker mer kunnskap og verktøy for å bedre ivareta sine ansatte i denne livsfasen. Enkle tiltak som inkludering av fedre, god planlegging rundt permisjon, og rettferdig behandling ved lønn og forfremmelse kan ha stor effekt. Landsforeningen 1001 dager har søkt om midler til et prosjekt for å løfte foreldres stemme i arbeidslivspolitikken.
2 måneder siden
Diskrimineringsnemnda har felt Coop for diskriminering av Yvonne Myrhaug Andersen, en gravid vikar som ble nektet hjemmekontor og ikke fikk forlenget kontrakten. Nemnda mener graviditeten var avgjørende for Coops beslutning, til tross for at Coop selv avviser dette. Andersen mottok oppreisning og erstatning, men er skuffet over at Coop ikke har beklaget hendelsen. Coop sier de forholder seg til vedtaket og inviterer Andersen til en samtale.
2 måneder siden
Kristimaria Rontti (26) ble nektet stillingen som pedagogisk leder i FUS barnehage på grunn av sin graviditet, til tross for at hun var den best kvalifiserte søkeren. Diskrimineringsnemnda har konkludert med at barnehagekjeden ulovlig diskriminerte 26-åringen, og hun er tilkjent 60.000 kroner i erstatning. Likestillings- og diskrimineringsombudet har reagert kraftig og innkalt FUS til møte for å diskutere tiltak mot fremtidige hendelser. FUS beklager hendelsen og lover å forbedre sine rutiner for å sikre likestilling. Saken har skapt debatt om gravides rettigheter i arbeidslivet.
1 måned siden
Artikkelen retter fokus mot diskriminering av kvinner i yrkesskadeerstatningssystemet, særlig de som jobber i risikoutsatte omsorgsyrker. Kvinner får oftere avslag fordi skader anses som en forventet del av jobben, til tross for mangelfullt HMS-arbeid i disse sektorene. Artikkelen fremhever at dagens system favoriserer pasientrettigheter over ansattes sikkerhet og argumenterer for nødvendige regelendringer for å sikre rettferdig behandling av kvinnelige arbeidstakere. Den kritiserer også manglende politisk prioritering av saken.
2 måneder siden
En NRK-avsløring viser et klasseskille i norske domstoler, der lavinntektsgrupper straffes strengere enn de med høyere inntekt for samme lovbrudd. Politikere fra Rødt og Venstre reagerer og krever tiltak. Rødt ønsker en full gjennomgang av dommer, mens Venstre foreslår mer forskning for å forstå og motvirke forskjellsbehandlingen. Justisministeren understreker viktigheten av likhet for loven og vil jobbe for å motvirke usaklig forskjellsbehandling. Likestillings- og diskrimineringsombudet peker på behovet for bedre juridisk bistand og opplæring av dommere for å sikre likebehandling.
1 måned siden
Raudt, Fagforbundet og Fellesforbundet kritiserer Høgre og NHO for deres ønske om økt bruk av innleie og midlertidige stillinger. De ønsker å stramme inn regelverket ytterligere, særlig i helse- og omsorgssektoren, og utvide innleieforbudet i byggebransjen. Raudt mener dette vil føre til flere faste arbeidsplasser, og får støtte fra SV og Arbeidarpartiet, som også vil redusere innleie i helsesektoren. Høgre mener økt tilgang til innleie vil inkludere flere i arbeidslivet, mens fagforeningene argumenterer for at innleie er dyrere og skaper utrygge arbeidsforhold.
1 måned siden
TV 2-profil Camilla Sagen og tidligere kollega Lise Marit Syftestad deler sine erfaringer om uønskede kommentarer om kroppene sine under graviditet. Sagen, kjent fra «Jakten på kjærligheten» og «God morgen Norge», reagerer på bemerkninger om matinntak og kroppsforandringer. Syftestad forteller om sårende kommentarer om sitt utseende. Jordmor Lena Henriksen understreker at gravide er i en sårbar fase og at slike kommentarer kan være skadelige, og oppfordrer til mer respekt og forståelse for gravide kvinners kropper.
2 måneder siden
Høyre anklager regjeringen for å være for ettergivende i kampen mot arbeidslivskriminalitet, etter at A-krimsenteret avdekket urovekkende lav lønn i hyttebyggerbransjen. A-krimsenteret i Tønsberg har kontrollert over 140 virksomheter og 240 arbeidstakere i Buskerud, og avdekket lønninger ned til 74 kroner timen. Høyre mener regjeringen har kastet bort tid og ressurser på feil prioriteringer, og krever mer ressurser til A-krimsentrene, Arbeidstilsynet og politiet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) avviser kritikken og fremhever regjeringens tiltak for å styrke arbeidsfolks rettigheter og bekjempe kriminalitet i byggenæringen, inkludert økte ressurser til Arbeidstilsynet.
4 måneder siden
Navs statistikkdirektør Ulf Andersen kritiserer bedrifter for å stille urealistiske krav i jobbannonser, noe som ekskluderer mange potensielle kandidater. Han mener mange stillingsannonser krever nærmest overmenneskelige egenskaper og har et lavt nivå. LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes påpeker at bedrifter ofte gjenbruker gamle annonser og bruker lite tid på utforming. Han mener også at mange annonser er diskriminerende, spesielt mot eldre jobbsøkere. En anonym hodejeger anbefaler kortere og mer konsise annonser som fokuserer på hva bedriften kan tilby arbeidssøkeren, i stedet for å liste opp selvfølgelige personlige egenskaper.