Sju år etter havariet av fregatten KNM Helge Ingstad i Hjeltefjorden, har staten saksøkt det spanske verftet Navantia for 13,3 milliarder kroner. Forsvarsdepartementet mener en «sikkerhetskritisk konstruksjonsfeil» bidro til havariet, nærmere bestemt at propellakslingene var hule, noe som tillot vann å strømme mellom seksjoner.
Navantia avviser kravet og peker på «systematisk svikt i rutinar og system i Forsvaret og Forsvarsmateriell». Beløpet inkluderer kostnader for ny fregatt og heving av skipet.
Partene håper å komme til enighet gjennom mekling, men saken kan havne i retten til høsten. Tidligere har Forsvaret hatt dårlige erfaringer med skip fra utenlandske verft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Forsvarsdepartementet krever 13,3 milliarder kroner i erstatning fra det spanske verftet Navantia for konstruksjonsfeil på fregatten KNM Helge Ingstad, som sank etter en kollisjon i 2018. Erstatningssummen skal dekke kostnader knyttet til ny fregatt og hevingen av skipet. Departementet mener at hule propellakslinger bidro til at vann spredte seg i skipet. Navantia bestrider kravet og hevder at feilen ble avdekket før ulykken, men ikke fulgt opp av andre. Partene vil forsøke å komme til enighet gjennom mekling før en eventuell rettssak i september.
4 måneder siden
Staten krever 29 milliarder kroner fra NH Industries etter kanselleringen av NH90-helikopterkontrakten. Forsvarsdepartementet gikk til sak etter mislykkede meklinger, og krever tilbakebetaling for helikoptrene samt dekning for merkostnader ved kjøp av Seahawk-helikoptre fra USA. NH Industries på sin side krever 17 milliarder kroner fra staten, hovedsakelig for tapt omdømme og tap ved samarbeidsavtale med norsk forsvarsindustri. Partene skal møtes til ny mekling i februar, men en rettssak i Oslo tingrett kan bli aktuelt i oktober dersom de ikke kommer til enighet.
4 måneder siden
Staten krever 29 milliarder kroner fra NH Industries (NHI) etter kanselleringen av NH90-helikopterkontrakten. NHI krever på sin side 17 milliarder fra staten. Forsvaret kansellerte kontrakten i 2022 grunnet store forsinkelser og har gått til sak mot NHI. Kravet fra staten inkluderer tilbakebetaling for NH90-helikoptrene og dekning for merkostnader ved kjøp av Seahawk-helikoptre fra USA. NHIs krav omfatter tap av omdømme og kostnader knyttet til en samarbeidsavtale med norsk forsvarsindustri. Partene skal forsøke mekling i februar, men en rettssak i Oslo tingrett er berammet til oktober dersom meklingen mislykkes.
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 mennesker omkom, foreslår flere partier kompensasjon til overlevende og etterlatte. Rødt, KrF, SV og MDG mener ofrene er behandlet urettferdig av norske myndigheter. Forslaget møter motstand fra FrP og Høyre, som enten ikke vil samarbeide eller avventer regjeringens anbefaling. Ulykken skyldtes en sveisefeil og manglende sikkerhet, og har ført til krav om erstatning. Myndighetene har tidligere avslått kravet, men en ny rapport har aktualisert debatten.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statens manglende ansvar og erstatning etter Kielland-ulykken i 1980, hvor 123 oljearbeidere døde. Til tross for at ulykken er norgeshistoriens største industriulykke, har de overlevende og etterlatte ventet i 45 år på erstatning. Artikkelen hevder at staten la skylden på en sveisefeil for å beskytte oljenæringens omdømme, og at flere alvorlige feil bidro til ulykken. Et dokumentasjonsprosjekt har avdekket statens medansvar, og flere partier fremmer nå forslag om erstatning.
3 måneder siden
Anders Helliksen, en av de overlevende fra Kielland-ulykken i 1980, har i 45 år ventet på erstatning for sine varige skader. Han var 20 år da boligplattformen veltet i Nordsjøen, og 123 kolleger omkom. En ny rapport hevder at myndigheter, operatør og fagbevegelsen begrenset oppmerksomheten rundt ansvar og årsaker til ulykken. Granskingen fokuserte for snevert på en sveisefeil, og ikke på ansvarsforhold og sikkerhetsrutiner. Kielland-nettverket, som Helliksen leder, har fått en beklagelse fra Stortinget, men ingen økonomisk kompensasjon. De vurderer nå søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, og mener de bør behandles likt som oljepionerer og Nordsjø-dykkere som har fått erstatning. Stortinget har blitt kontaktet i saken, og Rødt støtter kravet om erstatning.
2 måneder siden
En overstyrmann er frifunnet i Hordaland tingrett etter at ekspedisjonsskipet Fridtjof Nansen grunnstøtte utenfor Måløy i januar 2022. Politiet ila overstyrmannen en bot på 25.000 kroner for brudd på skipssikkerhetsloven, da de mente han ikke hadde fulgt godt nok med på losens navigering. Overstyrmannen nektet å betale boten, og hans advokat argumenterte for at han ikke erkjente straffskyld. Tingretten konkluderte med at overstyrmannen ikke handlet uaktsomt og dermed slipper boten. Grunnstøtingen forårsaket skader på skipet for omtrent 30 millioner kroner.
4 måneder siden
Et russisk selskap anklager et norsk skip for å ha nektet å redde russiske sjøfolk fra et forlist skip i Middelhavet. Det norske rederiet avviser anklagene og hevder de fulgte ordre fra det maritime redningskoordinasjonssenteret (MRCC) i Cartagena. MRCC skal ha beordret skipet å vente på en redningsbåt. Det russiske skipet sank etter en eksplosjon i motorrommet. 14 personer ble reddet av et spansk skip, mens to fortsatt er savnet. Det russiske skipet var underlagt sanksjoner av USA for tilknytninger til det russiske militæret.
17 timer siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
2 måneder siden
Gunnar Hemming fra Rørvik saksøkte Tesla etter at lakken på hans nye Model Y ble skadet etter kort tids bruk og én vask. Forbrukerklageutvalget ga Hemming medhold, og mente lakken hadde dårligere holdbarhet enn forventet. Tesla avviser dette, hevder skadene skyldes steinsprut, og har saksøkt Hemming. Saken behandles nå i tingretten i Namsos, hvor begge parter har engasjert lakkeksperter. Tesla ønsker ikke å kommentere saken.