En tragisk drukningsulykke i Åmli setter søkelys på manglende mobildekning. Store områder i Norge mangler dekning, noe som skaper beredskapsproblemer.
Artikkelen belyser problemet med manglende mobildekning i deler av Norge, utløst av en drukningsulykke i Åmli. En nabo måtte kjøre flere minutter fra ulykkesstedet ved Vervatn for å få ringt nødetatene. Ordfører Hans Fredrik Tangen i Åmli kommune beskriver dette som et beredskapsproblem.
Ifølge Nkom mangler 16,3 prosent av landet mobildekning. Sjefingeniør Roger Markussen i Nkom sier operatørene har ansvar for dekningen, men loven om elektronisk kommunikasjon stiller ikke spesifikke krav til mobildekning. Fylkesberedskapssjef Yngve Årøy i Agder påpeker økende avhengighet av mobilnettet i nødssituasjoner.
Nabo Lars Johan Skjeggedal forteller om stresset ved å måtte kjøre for å få ringt 113. Telenor anslår kostnaden for en mobilmast i Skjeggedal til rundt 5 millioner kroner. Kommunen ser på muligheter, men mangler statlig eller fylkeskommunal støtte.
Hans Fredrik Tangen
Roger Markussen
Yngve Årøy
Lars Johan Skjeggedal
Nkom
NRK
Telenor
Åmli
Vervatn
Skjeggedal
Norge
Agder
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 dager siden
En drukningsulykke i Honningsvåg avdekket mangel på lokal politibemanning, med nærmeste patrulje 160 km unna. Fungerende ordfører kritiserer situasjonen som uforsvarlig og utrygg for befolkningen. Politiet forklarer mangelen med rekrutteringsproblemer og stor konkurranse om ressurser i hele politi-Norge. Stortingsrepresentant fra FrP mener et politihelikopter kan redusere responstiden i Finnmark. Kommunen er i dialog med politiet, som lover å besette ledige stillinger i juni. Den druknede personen ble reddet av et vitne før brannvesen og ambulanse ankom.
18 dager siden
En drukningsulykke i Honningsvåg har satt søkelys på politiets responstid i Nordkapp kommune. Da ulykken skjedde, var nærmeste politipatrulje over to timer unna, noe som har ført til kritikk fra lokale myndigheter. Kommunen har ingen faste politifolk stasjonert, og politiet selv bekrefter at mangel på ressurser er årsaken til den lange responstiden. Det er lovet at ledige stillinger i Honningsvåg skal fylles i juni.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av at 2G-nettet slukkes i Norge, spesielt for eCall-systemet i biler. Rundt 700 000 biler vil miste denne livreddende funksjonen. Telenor har utsatt stengningen til 2027, men Telia stenger sitt nett i august 2025. Bilimportørenes Landsforening frykter tap av liv og krever en konsekvensutredning. I tillegg til biler, er mange trygghetsalarmer, heiser og andre systemer avhengige av 2G-nettet, noe som skaper bekymring i kommunene. Overgangen til ny teknologi er komplisert og kostbar, og det finnes ingen enkle løsninger for å oppgradere eksisterende utstyr. Flere naboland har utsatt slukkingen av 2G-nettet.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har varslet Telenor om et gebyr på 50 millioner kroner etter at flere opplevde problemer med å nå nødnumrene høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risiko- og sikkerhetsvurderinger, samt fravær av tilstrekkelige reserveløsninger, og har dokumentert 22 overtredelser av ekomloven. Som en løsning foreslår Nkom at flere leverandører enn bare Telenor bør tilby nødnummertjenester. Telenor beklager situasjonen og forsikrer at de tar Nkoms tilsynsrapport alvorlig. Selskapet er pålagt å utarbeide en handlingsplan innen 1. juni, som må godkjennes av Nkom. Problemene medførte at folk fire ganger i høst opplevde begrenset eller ingen mulighet til å kontakte nødetatene.
4 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer etter en granskning at flere enn Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge. Dette kommer etter fire hendelser i høst hvor Telenor hadde omfattende problemer som påvirket tilgangen til nødnumrene. Nkom anbefaler at det etableres et ESI-nett med NG112-funksjonalitet hos alle nødetatene, og at det opprettes en rask forbindelse til andre tilbydere som Telia og Lyse/Ice. Digitaliseringsminister Karianne Tung støtter Nkoms anbefalinger og understreker viktigheten av en tryggere løsning for nødnummertjenestene.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
1 måned siden
Statsforvalteren har etter et tilsyn avdekket flere mangler ved legevakten i Oslo. Kommunen oppfyller ikke kravet om at 80 prosent av telefonhenvendelsene skal besvares innen to minutter. I perioden undersøkelsen ble utført varierte andelen besvarte anrop innen to minutter mellom 28 og 61 prosent per måned, mens antall ubesvarte anrop varierte mellom 3031 og 9866 per måned. Andre avvik inkluderer manglende opplæring i nødnett for ansatte, manglende helsefaglig kompetanse hos personell på legevaktsentralen, manglende kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering, samt manglende tilrettelegging for taushetsplikt i venterom. Statsforvalteren mener allmennlegevakten drives med for høy risiko for svikt.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risikovurdering og 22 brudd på lov og forskrift. Telenor beklager hendelsene og sier de tar det på største alvor. De mener også at det er manglende samsvar mellom myndighetenes forventninger til sikkerhet og betalingsvilje for tjenesten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
2 måneder siden
Telenor har fått en bot på 50 millioner kroner av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) etter problemer med nødnumrene høsten 2024. Dette er den største boten Nkom har gitt. Nkom kritiserer Telenor for manglende rutiner og risikovurderinger, som de mener kunne ha forhindret svikten. Telenor beklager hendelsene og sier de jobber for å sikre at det ikke skjer igjen. Nkom foreslår også at flere operatører bør involveres i nødnummertjenesten for å sikre bedre beredskap.