Rune Rake, en kjent matanmelder, har rost en oppgradert versjon av lutefisk servert på en Michelin-restaurant. Retten inneholdt trøfler og en smørrik saus.
Jørn Hoel, kjent som "trøffelhelt", påpeker at trøfler er en eksklusiv råvare, men har tidligere brukt det i lutefiskretter. Flere kokker ser potensialet i lutefisk med trøffel, men bemerker den høye prisen.
Artikkelen foreslår også alternative måter å bruke lutefisk på, som i suppe eller taco, for å unngå tradisjonelle julematrester.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Til tross for svindyre priser, er lutefisk fortsatt en populær førjulstradisjon på restauranter i Oslo. Selv om få spiser lutefisk på selve julaften, strømmer folk til for å nyte retten i ukene før jul. Prisene har steget betydelig siden 2018, og en lutefiskmiddag koster nå over 700 kroner på de fleste restauranter. Likevel melder flere restauranter om rekordhøy etterspørsel og salg av lutefisk denne sesongen. Enkelte steder har allerede begynt å ta imot reservasjoner for neste år. Restauratører observerer også en endring i julebordskulturen, med mer fokus på mat og drikke og mindre fyll.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer alternative måter å bruke julematrester på ved å lage taco. Den foreslår å bruke pinnekjøtt og ribbe som fyll i taco, og gir detaljerte oppskrifter for begge varianter. Pinnekjøttacoen kombineres med potettortillas, ertemole (en ertebasert guacamole-erstatning) og syltet eple. Ribbetacoen inneholder potettortillas, syltet rødkål, koriander og valgfri salsa. Artikkelen fremhever også en oppskrift på ertemole som et mer bærekraftig alternativ til avokadobasert guacamole. Målet er å inspirere leserne til å bruke opp julematrester på en kreativ og velsmakende måte.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler fastelavnsboller i København, hvor trenden har eksplodert med ekstravagante varianter og høye priser. Spesielt Maison D'Angleterre skiller seg ut med sine luksusboller toppet med kaviar og bladgull. Matformidler Helle Øder Valebrokk mener utviklingen har gått for langt og etterlyser mer fokus på kvaliteten av selve bollen i Norge. Selv Noma har deltatt i trenden, noe som førte til lange køer. Artikkelen belyser kontrasten mellom tradisjonelle og moderne fastelavnsboller.
4 måneder siden
En kartlegging viser store prisforskjeller på ribbe mellom ulike spisesteder, hvor prisen på de dyreste stedene er tre ganger høyere enn de billigste. En Michelin-kokk forklarer at det ikke nødvendigvis er stor forskjell i smak på kjøttet, men at dyrere ribbe ofte kommer fra griser med bedre levekår og at lavprisrestauranter bruker enklere tilbehør. Kokken kritiserer nordmenns fokus på pris fremfor kvalitet på julemat og mener vi burde prioritere bedre råvarer.
1 måned siden
Prisene på fersk torsk har steget til historisk høye nivåer, spesielt for skrei, på grunn av reduserte kvoter og endringer i fiskens vandring. Dette fører til at torsk nærmer seg å bli en luksusvare i Norge. Fiskere har hatt høyere inntekter til tross for redusert fangst, men markedet opplever en nedgang i torskekonsumet da forbrukerne ser etter billigere alternativer. Sjømatrådet anbefaler å utforske andre fiskesorter som sei, lange og steinbit for å kompensere for de høye torskeprisene.
4 måneder siden
TV-profilene Jan Thomas og Harlem Alexander har valgt å spise taco på julaften i stedet for tradisjonell norsk julemat. Dette overrasket mange, men mesterkokk Arne Brimi støtter valget og sier at det viktigste er at folk koser seg. Brimi, som er kjent for å fremme norsk husmannskost, understreker at jula er en høytid for tradisjoner, men at man også kan skape sine egne. Han gir tips til hvordan man kan lage en julete variant av taco, med blant annet ribbe og potetlomper. Paret skal feire jul i Mexico.
1 måned siden
Matprisene har steget, og matinfluenser Kristoffer Kaayne Kaalsaas, kjent som KaayneLagermat, opplever stor interesse for sine rimelige oppskrifter. Økonom Kornelia Minsaas råder forbrukere til å fokusere på kilopriser og tilbud, samt å utnytte lokale butikker for bedre priser. Planlegging av måltider, bruk av rester og bevissthet rundt prisvariasjoner på faste varer er også viktige grep for å spare penger. Kaalsaas har selv byttet ut dyrere matvarer med billigere alternativer for å redusere kostnadene.
3 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
2 måneder siden
Mange Oslo-restauranter er fullbooket i forkant av valentinsdagen, men noen har ventelister. Brasserie Blanche satser på sin vanlige romantiske atmosfære, mens Campo de' Fiori byr på treretters meny med trøfler, roser og italiensk bossanova. Erik Fosnes Hansen anbefaler å utforske nabolagsrestauranter. Hjemleveringsselskaper som Foodora og Wolt forbereder seg på økt etterspørsel, spesielt på sushi, sjokolade og blomster.