En gruppe velstående personer i organisasjonen Patriotic Millionaires advarer om at Donald Trumps bånd til de superrike utgjør en trussel mot demokratiet og global stabilitet. En undersøkelse blant rike i G20-landene viser at mange anser superrikes innflytelse som en fare.
Et åpent brev signert av 370 millionærer og milliardærer uttrykker bekymring for rikdomsekstremisme og superrikes makt over media og rettssystemer. De frykter at en ny Trump-periode vil forsterke økonomiske forskjeller, og peker på hans tidligere skattelettelser for de rike.
Under Trumps innsettelse var flere av verdens rikeste til stede, noe som ifølge Abigail Disney synliggjorde den ekstreme ulikheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Økonomiprofessor Kalle Moene advarer om økende forskjeller mellom fattige og rike, og mener dette er en stor kostnad for Norge. Ifølge en rapport fra Oxfam økte verdens rikeste sin formue med 23.000 milliarder kroner i 2024, en tredobling fra året før. Moene peker på at de nye rike ofte har gode forbindelser med stat og regjering, noe som gir dem store formuesøkninger. Han mener også at Trumps politikk vil øke ulikhetene, og at Elon Musk vil tjene på sin støtte til Trump. En undersøkelse viser at folk flest ser på økende ulikhet som et stort problem, og at de rike får mer makt. Moene mener det er behov for mer spredning av eierskap for å forhindre konsentrasjon av formue.
3 måneder siden
Artikkelen undersøker den økende makten til amerikanske tech-milliardærer og deres nære forhold til president Trump. Flere av de rikeste tech-lederne, som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, var til stede ved Trumps innsettelse, noe som har ført til spekulasjoner om et mulig oligarki. Det diskuteres hvordan tech-selskaper anklages for å gi etter for Trumps krav, og hvordan dette kan påvirke demokratiet. Artikkelen peker også på USAs lave plassering på demokrati-indeksen, delvis på grunn av finansnæringens og legemiddelindustriens innflytelse. Det uttrykkes bekymring for at tech-gigantenes økende mediemakt og samrøre med politikere kan true et åpent demokrati.
19 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan rike Trump-supportere og finansfolk uttrykker frykt og avsky over presidentens økonomiske politikk, etter å ha støttet ham for skatteletter og deregulering. Kritikken rettes mot deres manglende bekymring for de bredere samfunnskonsekvensene av Trumps handlinger, inkludert angrep på demokratiet og internasjonale relasjoner. Flere har snudd, men ikke grunnet autoritært maktmisbruk, men uro i markedet. Artikkelen antyder at de nå innser at Trumps handlinger rammer dem personlig, og stiller spørsmål ved hva de egentlig stemte på.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at økende økonomisk ulikhet truer demokratiet, både i USA og Norge. Den viser til eksempler som Elon Musks politiske innflytelse og norske milliardærers investeringer i politiske kampanjer. Forfatteren hevder at de rikeste i Norge ikke bidrar nok til fellesskapet, og at diskusjonen dreier seg om skattelette for de rike, selv om lærere og sykepleiere betaler en større andel av inntekten sin i skatt. Artikkelen konkluderer med at kostnadene for å møte store utfordringer må deles rettferdig, og at de rikeste må bidra mer.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan store pengedonasjoner fra rike enkeltpersoner og selskaper kan undergrave demokratiet. Det argumenteres for at politikere kan bli avhengige av donorer, og dermed prioritere deres interesser fremfor velgernes. Anonyme donasjoner, som den til Frp i 2023, skaper mistillit. Artikkelen peker på at både høyresiden og venstresiden er avhengige av pengestøtte, noe som hindrer dem i å ta et oppgjør med pengemakten. Det advares mot en utvikling mot et oligarki, der de rikeste har uforholdsmessig stor innflytelse.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer mot paralleller mellom Elon Musks politiske innflytelse i USA og rike nordmenns forsøk på å fjerne formuesskatten. Hun mener begge deler er forsøk på å sikre egen økonomisk vinning. Følsvik kritiserer også organisasjoner som skjuler sine bidragsytere, noe Aksjon for Norsk eierskap, som ikke oppgir sine medlemmer, gjør. De svarer at de har samme praksis som LO med lukkede medlemslister.
21 dager siden
Donald Trumps nye tollplaner møter sterk motstand fra flere av USAs rikeste menn. Milliardærer som Bill Ackman, Elon Musk og Ken Langone uttrykker bekymring for de økonomiske konsekvensene. Ackman frykter en «økonomisk atomkrig» og skade på USAs omdømme, mens Musk ønsker nulltoll med Europa. Langone kritiserer Trump for å være dårlig informert. Jamie Dimon advarer om økte priser og en svekket verdensøkonomi. Kritikken kommer også fra Trumps egne støttespillere og rådgivere, noe som understreker den brede uenigheten om tollpolitikken.
15 dager siden
Washington-veteran Hans Høeg mener Donald Trumps handlinger, som å true verdenshandelen, vil roe seg. Han hevder at det amerikanske systemet, inkludert konservative medier og milliardærer, kontrollerer presidenten. Høeg påpeker at Trumps frykt for økonomiske konsekvenser av politikken hans, som uro i obligasjonsmarkedet, spiller en rolle. Han kritiserer norske mediers dekning av USA for å være ensidig, men understreker at mange amerikanere ikke føler seg berørt av det som skjer i Washington. Høeg er bekymret for USAs utenrikspolitikk, men tror ikke Trump vil forlate NATO.
25 dager siden
Flere Arbeiderparti-topper uttrykker bekymring etter at Donald Trump lanserte en omfattende tollpakke som også rammer Norge. Trond Giske mener tollpakken er verst for amerikanerne selv, mens Anette Trettebergstuen frykter store konsekvenser for verdensøkonomien. Jan Christian Vestre beskriver situasjonen som alvorlig for norsk næringsliv og global verdiskaping. Kjersti Stenseng er bekymret for utviklingen innen rettigheter for kvinner og minoriteter under Trump.