Artikkelen omhandlar unødvendige avlysingar av operasjonar som skuldast at pasientar ikkje følgjer førebuingsreglar eller uteblir frå timen. Dette fører til frustrasjon blant helsepersonell, lengre ventetider for pasientar og auka kostnader for sjukehusa.
Statistikken viser at tusenvis av operasjonar blir avlyste årleg, der ein betydelig del skuldast pasientane sjølve.
Helseministeren oppfordrar pasientane til å ta ansvar for å redusere desse avlysingane og effektivisere helsevesenet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler problemet med at mange pasienter ikke møter opp til avtalte legetimer, noe som fører til store kostnader og lengre ventelister. I fjor uteble 320.000 nordmenn fra sine timer, og betalte over en halv milliard kroner i gebyr. Gebyret for å ikke møte har økt gradvis, og er nå på 1612 kroner for somatiske timer. Helse Nord har den høyeste andelen uteblivelser, og tapte 33.000 timer i fjor. Uteblivelser fører til at andre pasienter må vente lenger, og svekker sykehusenes økonomi. SMS-varsling har hjulpet noe, men problemet er fortsatt betydelig. Unge voksne mellom 31 og 35 år er gruppen med flest uteblivelser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler de økende kostnadene knyttet til ventetidsbrudd i det norske helsevesenet. Når pasienter ikke får nødvendig helsehjelp innen fastsatte frister, har de rett til å få hjelp via Helfo, ofte ved private sykehus, som staten betaler for. Ventetidsbruddene har økt betraktelig siden 2019, spesielt forverret av koronapandemien, og kostet staten over 619 millioner kroner bare i fjor. Helseministeren har igangsatt et «Ventetidsløftet» for å redusere ventetidene, da dette både er viktig for pasientene og god økonomi for staten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at private helseaktører bør dekke kostnadene for oppfølging og komplikasjoner som oppstår etter behandlinger de tilbyr, spesielt når det gjelder operasjoner som det offentlige ikke tilbyr eller anser som unødvendige. Skribenten mener det er urimelig at offentlige sykehus, som allerede er økonomisk presset, skal ta regningen for slike feil. Det understrekes også mangelen på oversikt over markedet for private helsetjenester og de totale kostnadene dette medfører for samfunnet, samt bekymring for aggressiv markedsføring som kan føre til helseangst og overbehandling.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer politikere for å krangle om helsekøer i stedet for å finne løsninger. Lange ventetider fører til redusert livskvalitet og økt sykefravær. Helseminister Vestre har lansert et «Ventetidsløftet» for å redusere ventetidene, men forfatteren etterlyser handling. Sykehusene prioriterer ikke alltid etter ministerens ønsker, og artikkelen oppfordrer til å prioritere de pasientene som trenger det mest, for å unngå at «Ventetidsløftet» blir et politisk stunt.
21 dager siden
Norsk hjertekirurgiregister viser at kun 19 prosent av hjertepasientene får operert inn ny hjerteklaff innen fristen på 30 dager. LHL mener dette er et systemisk problem, og en pasient måtte vente i sju måneder. Helseministeren kaller ventetidene uakseptable og viser til iverksetting av tiltak som utvidede åpningstider og bruk av ny teknologi. Ved OUS venter 180 pasienter på operasjon, like mange som i fjor. Klinikksjef ved OUS forklarer at lange ventelister skyldes ettervirkninger av koronapandemien og nedleggelse av hjertekirurgisk avdeling ved Ullevål.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende bekymring rundt linsebytteoperasjoner utført i det private helsevesenet, der leger ved offentlige sykehus advarer mot inngrepet, spesielt for yngre pasienter, på grunn av risiko for komplikasjoner som netthinneløsning og varig synstap. Markedsføringen av slike operasjoner kritiseres for å normalisere unødvendige inngrep. Komplikasjoner fører ofte til kostbar etterbehandling i det offentlige helsevesenet. Helse- og omsorgsdepartementet planlegger strengere godkjenningsordninger for private klinikker. Frps helsepolitiske talsperson forstår at folk velger private alternativer, men understreker viktigheten av god informasjon om risiko og kvalitet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at private helseaktører overbelaster det offentlige helsevesenet uten å ta ansvar for feilbehandlinger. Private klinikker betaler forsikringsavgift til Norsk pasientskadeerstatning (NPE), og andelen erstatningssaker knyttet til private behandlinger er lav. Leger i private klinikker følger samme lovverk som i det offentlige. Artikkelen fremhever at mange kvinner søker private helsetjenester for lidelser som lipødem og endometriose, som nedprioriteres i det offentlige, og oppfordrer til å utnytte privat kapasitet for å løse utfordringer i helsevesenet.
3 måneder siden
Nettavisen diskuterer de lange ventetidene i helsevesenet, med 75 dagers gjennomsnittlig ventetid for sykehusbehandling og 260.000 i helsekø. 2024 kan bli det verste året på 12 år. Helseminister Vestre fokuserer på å redusere ventetider og sykefravær, mens Høyre mener han må ta ansvar for situasjonen. Nettavisen inviterer til debatt om tilliten til helsevesenet og frykten for å bli gammel i Norge.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre vil redusere ventetidene i helsevesenet ved å kjøpe kapasitet fra private og bruke mer overtid. Opposisjonen er kritisk: Høyres Tone Trøen mener det er provoserende å be helsepersonell rydde opp i regjeringens rot. Frps Bård Hoksrud hevder dugnad har gitt økte kostnader og sykefravær, og vil omfordele oppgaver mellom privat og offentlig. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken.