En ny trend har spredt seg i engelsk fotball, der spillere bruker koffein-tyggegummi for å forbedre prestasjonene. En studie viser at 97 prosent av profesjonelle klubber administrerer koffein til spillerne, ofte gjennom tyggegummi.
Landslagsspiller Kristoffer Ajer bekrefter at han bruker dette, da koffeinen tas raskere opp i kroppen enn ved å drikke kaffe eller energidrikker.
Koffein kan redusere følelsen av smerte og utmattelse, men overdreven bruk overvåkes av Verdens Antidopingbyrå.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
En rapport i Golf Digest har skapt oppsikt rundt snusbruken blant golfeliten på PGA-touren. Flere spillere innrømmer å bruke snus for å bedre fokus og konsentrasjon. Redaktør i norskgolf.no, Tom Erik Andersen, advarer mot å fremstille snus som prestasjonsfremmende, da det kan ha skadelige effekter. Seniorforsker Karl Erik Lund bekrefter at nikotin kan virke både oppkvikkende og beroligende, men avkrefter at det gir en klar konkurransefordel.
2 måneder siden
Rødbetjuice er populært blant idrettsutøvere på grunn av sin påståtte effekt på yteevne. Langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo har tidligere drukket det, men har nå sluttet. Ernæringsfysiolog Kristin Lundanes Jonvik bekrefter at rødbetjuice kan ha en liten effekt for å utsette melkesyren, spesielt for de som er mindre trent. Ibrahim Azam, kjent som Potetmannen98 på TikTok, drikker rødbetjuice daglig og merker stor forskjell på pust og utholdenhet. Forskning viser at fotballspillere kan forbedre prestasjonen med rødbetjuice. Salget av rødbetjuice har økt betraktelig det siste året, men drikken beskrives som «grusom» og kan gi rød avføring.
10 dager siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av kreatin som kosttilskudd i Norge, særlig blant de som driver med styrketrening. Salget har hatt en stor økning de siste årene, men studier viser at omtrent 30 prosent av brukerne ikke opplever noen effekt. Dette skyldes at musklene allerede har et høyt kreatinnivå, enten genetisk eller gjennom kosthold. Professor Truls Raastad ved NIH forklarer at man kan teste om man responderer på kreatin ved å gjennomføre en «loading»-fase. Han anbefaler kreatin for idrettsutøvere som ønsker rask muskelvekst, men mener det er unødvendig for mosjonister som kan oppnå gode resultater gjennom trening og et godt kosthold. Kreatin gir raskere muskelvekst i starten, men langtidseffekten er usikker.
4 måneder siden
Bikarbonat, et stoff kjent fra bakepulver, har blitt populært som kosttilskudd i langrenn, inspirert av suksess i andre idretter. Utøvere som Tiril Udnes Weng og Johannes Høsflot Klæbo bruker det for å redusere melkesyre og forbedre prestasjon. Bikarbonat øker den anaerobe kapasiteten, noe som kan gi en liten forbedring i prestasjon. Risikoen for mageproblemer ved overdreven bruk er tilstede, men det finnes mer skånsomme produkter. Flere utøvere vurderer nå å prøve kosttilskuddet for å oppnå marginale forbedringer.
2 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) innfører nye retningslinjer for å stoppe trenden med bruk av små leggskinn blant fotballspelarar. Bakgrunnen er meldingar frå fleire fotballkretsar om at spelarar brukar leggskinn som ikkje gir tilstrekkeleg beskyttelse, i enkelte tilfeller berre samankrølla avispapir. Dei nye retningslinjene gjer spelarane sjølv ansvarlege for å bruke godkjende leggskinn, og brot på reglane kan påverke skadeforsikringa. NFF oppfordrar til riktig bruk av leggskinn for å redusere skader. Ein spelar i Sogndal seier han vil fortsette å bruke små leggskinn så lenge han ikkje blir tatt for det.
3 dager siden
En helsetrend popularisert av idrettsstjerner som Mohamed Salah sprer seg i Norge. Hyperbar oksygenterapi, eller HBOT, opplever økende interesse.
4 måneder siden
Norsk Toppfotball har inngått en avtale som gir alle Eliteserieklubber tilgang til Bodø/Glimts dataverktøy for spilleranalyse. Verktøyet, utviklet av selskapet Fokus, bruker kunstig intelligens for å vurdere spilleres verdi basert på deres prestasjoner med ballen, kalt 'on the ball value'. Bodø/Glimt har brukt dette verktøyet siden 2022 med suksess, og det har bidratt til flere vellykkede spillerkjøp og salg, inkludert Faris Moumbagna. I tillegg sporer verktøyet spillere etter salg for å sikre at klubbene får inntekter fra avtalte klausuler. Bodø/Glimt er også deleier i selskapet bak verktøyet.
1 dag siden
Etterspørselen etter dyre karbonsko har økt blant løpere. Eksperter stiller spørsmål ved om alle har nytte av dem.
3 måneder siden
Kokain har blitt et økende problem i norsk idrett, med en markant økning i antall dopingsaker de siste årene. I 2024 var 12 av 32 dopingsaker relatert til kokain, en fortsettelse av en negativ trend. Antidoping Norge ser en sammenheng mellom økt kokainbruk i samfunnet generelt og i idrettsmiljøer, og er bekymret for at mange utøvere ikke er klar over at kokain står på dopinglisten. Treningsinfluenser Kasper Kvello mener normaliseringen av kokainbruk er et problem, og at mange utøvere på lavere nivåer ubevisst bryter dopingreglementet. Antidoping Norge oppfordrer foreldre og idrettsledere til å være oppmerksomme på problemet, da kokain kan føre til utestengelse fra idrett.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende priser på norske fotballspillere etter flere store salg til utlandet. Dette fører til at klubber ser etter billigere alternativer i utlandet, og at de budsjetterer med høye inntekter fra spillersalg. Flere advarer mot en potensiell «pengegalopp» som kan føre til økonomiske problemer for klubbene hvis de ikke oppnår forventede salg. Det er en økende bekymring for at klubbene tøyer strikken langt og at det er noen varsellamper som bør blinke.