Tetiana Dmytrenko (34), en frisør fra Kyiv, flyktet til Norge med sin nyfødte baby da krigen brøt ut i Ukraina. Hun er nå en del av det norske frisørmiljøet og forbereder seg til å delta i Norgesmesterskapet i frisering.
Tetiana jobber i en salong i Oslo og har observert at norske kvinner foretrekker en mer naturlig stil sammenlignet med ukrainske kvinner.
Hun savner sine kolleger og salongen i Ukraina, men ser en fremtid i Norge og ønsker å inspirere andre frisører med nye teknikker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen presenterer historiene til fem ukrainske flyktninger som har søkt tilflukt i Nordre Follo etter Russlands invasjon av Ukraina. Ruslana (32) forteller om vanskelighetene med å tilpasse seg et nytt liv i Norge, preget av usikkerhet og savn. Tetiana (51) arbeider i flyktningetjenesten og hjelper andre, samtidig som hun er bekymret for politiske utviklinger. Iryna (17) studerer både i Ukraina og Norge, usikker på hvor fremtiden ligger. Lybov (67) har funnet glede i norsk natur, men er usikker på om hun vil returnere. Slava (38) har fått jobb og ønsker å bli i Norge på grunn av den ustabile situasjonen i Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Inna Petrenko, en ukrainsk flyktning bosatt på Nesodden, og hennes families situasjon etter Russlands invasjon av Ukraina. Inna savner ektemannen Volodymyr, som kjemper ved fronten, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina. Hun advarer mot å stole på Putin og fremhever at Ukraina selv må få bestemme sin fremtid. Samtidig har deres sønn returnert til Ukraina for å studere. En undersøkelse viser at kun et mindretall av ukrainske flyktninger i Norge planlegger å vende tilbake etter krigen.
2 måneder siden
Olena og datteren flyktet fra Ukraina til Norge for tre år siden på grunn av krigen. Hun har mistet mange nære og kjente, og frykter at en fredsavtale mellom Trump og Putin vil overse Ukrainas interesser, og at hjembyen hennes vil forbli okkupert. Olena beskriver Putin som en diktator og terrorist, og mener Trump ser på ukrainere som ubetydelige. I Norge er hun aktiv i Den ukrainske forening, hvor hun understreker viktigheten av samhold og fortsatt støtte til Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen forteller den hjerteskjærende historien om Alyona og datteren Sofiya, som ble adskilt av krigen i Ukraina. Alyona var i Kherson for medisinsk behandling da russiske styrker okkuperte området der Sofiya var med sine besteforeldre. Etter frigjøringen av Kherson ble Alyona strandet på den ene siden av elven Dnipro, mens datteren og foreldrene var på den okkuperte siden. Hun fryktet at datteren skulle bli deportert til Russland. Etter flere mislykkede forsøk klarte organisasjonen Save Ukraine å smugle Sofiya ut av den okkuperte landsbyen via en farefull reise gjennom flere land. Familien er nå gjenforent i Kyiv, men savner besteforeldrene som fortsatt bor i den okkuperte landsbyen og frykter at en fredsavtale vil gjøre situasjonen permanent.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at nesten halvparten av ukrainske flyktninger i Norge ønsker å bli værende, selv om krigen i Ukraina skulle ta slutt. Spesielt blant tenåringsgutter er det en lav andel som ønsker å returnere. Forskere observerer en økning i antall 16-17 år gamle gutter som ankommer Norge, muligens for å unngå potensiell krigsdeltakelse. Tidligere undersøkelser viste en lavere andel som ønsket å bli, noe som indikerer en økende tendens til å etablere seg i Norge blant ukrainske flyktninger.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at stadig færre ukrainere i Norge ønsker å returnere hjem etter krigen. Av de 88.500 som har fått midlertidig beskyttelse, er det nå kun ti prosent som er sikre på at de vil reise tilbake. Hovedårsakene er ødelagte hjem, manglende infrastruktur og mistillit til Russland og Putin. Mange frykter at en fredsavtale ikke vil være varig, og at konflikten kan blusse opp igjen. Undersøkelsen viser også at familier med barn og menn i større grad ønsker å bli i Norge. Ukrainas ambassade takker Norge for hjelpen, men understreker at landet trenger sine borgere for å gjenoppbygge samfunnet. Norske myndigheter påpeker at ordningen er midlertidig.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og integreringsminister Tonje Brenna er i Kyiv for å diskutere forberedelser for retur av ukrainere med midlertidig opphold i Norge. De vil sikre at de 90.000 ukrainerne får fullføre utdanning og tilegne seg kompetanse tilpasset Ukrainas behov for gjenoppbygging. Norge planlegger langsiktig støtte til Ukraina, også etter krigen. Brenna opplyser at 30 prosent av ukrainerne i Norge er i arbeid, og de er svært takknemlige for mottakelsen. Eide understreker at norske myndigheter følger fredssamtalene tett, etter samtaler med president Zelenskyj.
3 måneder siden
En 40 år gammel ukrainsk kvinne omkom i en drukningsulykke ved Salmon Beach i Australia. Kvinnen ble tatt av bølgene mens hun tok bilder, og ektemannen og datteren var hjelpeløse vitner. Familien hadde flyktet fra krigen i Ukraina til Australia, der ektemannen hadde fått jobb. Kvinnens lik er funnet og identifisert. En innsamlingsaksjon er startet for å hjelpe familien i den vanskelige tiden fremover. Ektemannen kan ikke reise tilbake til Ukraina på grunn av militærtjeneste, og må ta vare på datteren alene.
1 måned siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
2 måneder siden
En rapport fra SSB viser at sysselsettingen blant flyktninger i Norge har falt fra over 55 prosent i 2021 til rundt 50 prosent i 2023. Dette skyldes hovedsakelig en stor økning av ukrainske flyktninger, som har en sysselsettingsgrad på kun 15 prosent. Ukrainere utgjør nå den største gruppen flyktninger i Norge. Flyktninger fra Myanmar og Sri Lanka, som har lengre botid i Norge, har sysselsettingsgrader nesten på nivå med befolkningen totalt. SSB påpeker at ukrainske flyktninger er tidlig i etableringsfasen og deltar ofte i introduksjonsprogram.