En ny studie har undersøkt hvordan alkohol påvirker kolesterolnivået i kroppen. Forskning viser at det dårlige kolesterolet kan øke hos de som slutter å drikke, mens de som begynner å drikke kan oppleve en liten forbedring.
Tidligere studier har vist at alkohol kan øke det gode kolesterolet og senke det dårlige. Samtidig understrekes det at man må vurdere de positive effektene opp mot risikoen for leversykdom og kreft.
Helsedirektoratet anbefaler et så lavt alkoholinntak som mulig, og eksperter påpeker at individuelle forskjeller er store.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ny forskning fremhever den sterke sammenhengen mellom alkoholforbruk og risikoen for alvorlige sykdommer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, og psykiske lidelser. Studien antyder at redusert alkoholinntak kan gi betydelige helsegevinster, uten at man nødvendigvis må avstå helt fra alkohol.
3 måneder siden
Helsedirektoratet har foreslått å innføre kreftadvarsler på alkoholholdige drikkevarer som sprit, vin og øl. Dette er et resultat av økende kunnskap om at selv små mengder alkohol kan øke risikoen for kreft, spesielt brystkreft hos kvinner. En ny rapport viser at mange mangler kunnskap om denne sammenhengen. Forslaget innebærer nøytral merking med ikoner, ikke skremselsbilder. Kreftforeningen støtter tiltaket, som de mener vil gi folk bedre informasjon for å ta gode valg. Helsedepartementet skal nå vurdere forslaget, og det er forventet en avgjørelse i løpet av våren.
3 måneder siden
Helsedirektoratet har anbefalt at alkoholholdige drikker merkes med advarsler om helseskader, med særlig fokus på kreftrisiko. Dette forslaget kommer etter en henvendelse fra Helsedepartementet i 2023, og konkrete forslag til advarsler er nå utarbeidet. Forskning viser at alkohol øker risikoen for brystkreft, spesielt hos kvinner, selv ved lavt inntak. Helsedepartementet skal nå vurdere forslaget og hvordan det skal følges opp. Målet er å øke befolkningens kunnskap om konsekvensene av alkoholbruk. Det er foreløpig uvisst når en avgjørelse om merking vil bli tatt.
3 måneder siden
En amerikansk helsetopp har tatt til orde for å merke alkoholholdige produkter med kreftadvarsler, etter at studier har vist en sammenheng mellom alkoholforbruk og økt kreftrisiko. I Norge har Helsedirektoratet foreslått en lignende merkeordning i 2022, og jobber med anbefalinger. Organisasjoner som Kreftforeningen og Av-og-til ønsker fortgang i prosessen. Bryggeri- og drikkevareforeningen ønsker at en slik merkeordning skal vedtas på EU-nivå først. Helsedepartementet vurderer nå forslaget fra Helsedirektoratet.
3 måneder siden
Nevrolog Richard Restak advarer mot alkohol, spesielt øl, og hevder det øker risikoen for demens. Han anbefaler å slutte med alkohol innen 70-årsalderen. Forskning viser at alkohol er knyttet til over 200 sykdommer, inkludert kreft og depresjon, og kan føre til svekket immunforsvar og hukommelsessvikt. WHO støtter disse funnene. Antallet demenstilfeller i Norge forventes å dobles de neste 20 årene, noe som understreker alvoret i alkoholens negative helseeffekter. Selv om øl inneholder noen nyttige stoffer, overskygges disse av de negative konsekvensene ved alkoholkonsum.
3 måneder siden
Helsedirektoratet anbefaler å innføre helseadvarsler på alkoholholdige drikker, lik de som finnes på tobakksprodukter. Forslaget innebærer enkle illustrasjoner og tekst som informerer om helserisikoer knyttet til alkoholbruk, inkludert økt risiko for kreft, demens og psykiske plager. Det er foreslått unntak for «særlig verdifulle» drikker, men kriteriene for dette er ikke fastsatt. Forslaget har fått støtte fra helseorganisasjoner, men møter motstand fra blant annet FrP. Irland blir det første landet som innfører obligatorisk helsemerking av alkohol i 2024. Det er også foreslått at barer og restauranter skal inkludere produktinformasjon om alkohol i menyer eller på skilt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler fordelene med en hvit januar, der man avstår fra alkohol. Forskning viser at en slik måned kan ha positive effekter på søvn, angst, blodtrykk, lever, vekt og risiko for diabetes og kreft. Det understrekes at det er viktig å reflektere over egne alkoholvaner for å unngå å kompensere med økt inntak etter den hvite måneden. Artikkelen fremhever også viktigheten av å bruke digitale verktøy for å kartlegge alkoholforbruk og planlegge inntaket. En hvit måned kan også bidra til å restarte kroppens toleranse for alkohol, slik at man trenger mindre for å oppnå samme effekt.
10 dager siden
I påsken spiser nordmenn dobbelt så mange egg som vanlig. Helsedirektoratets kostråd sier at ett egg om dagen er greit, men klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen mener man ikke trenger å bekymre seg for å spise flere i løpet av høytiden. Han påpeker at et vedvarende høyt inntak over tid kan øke kolesterolnivået, men at det jevner seg ut. Andre eksperter, som Marit Kolby, kritiserer kostrådene for å være forvirrende og mener det ikke er nok bevis for å begrense egginntaket.
2 måneder siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn konsumerer for mye salt og alkohol, noe som gjør det vanskelig for Helsedirektoratet å nå sine mål om redusert forbruk innen 2030. Overlege ved FHI, Haakon Meyer, anbefaler å være oppmerksom på skjulte saltkilder i bakevarer og krydder, som tacokrydder. Kostholdsrådgiver Karoline Steenbuch fremhever at saltinntaket er høyere enn anbefalt, med brød som en viktig kilde. Overlege Jørgen Bramness foreslår tiltak som begrenset tilgang og høye priser for å redusere alkoholforbruket.
3 måneder siden
Rikskjemiker Alexander Sandtorv roser initiativet til en alkoholfri januar, men understreker viktigheten av riktig motivasjon. Han påpeker at mange drikker passivt, særlig i desember, og at en hvit måned bør være et bevisst valg, ikke en straff. Sandtorv forklarer at alkohol har umiddelbare effekter på kroppen, både positive og negative, og at 'ølbriller' er et vitenskapelig fenomen. Han fremhever at en hvit måned kan gi flere helsefordeler, men at langtidseffekten avhenger av motivasjonen og evnen til å opprettholde et bevisst forhold til alkohol. Sandtorv understreker at det er viktig å reflektere over eget drikkemønster og finne en balanse som fungerer over tid.