Matinfluenser Kristoffer Gregersen kritiserer barnebuffeten på Kiel-ferja for å kun tilby usunn mat, og mener foreldre er skyld i at barn spiser usunt. Ernæringsrådgiver Thea Falck støtter kritikken og mener barn kan spise det samme som voksne, og reagerer på barnemenyer som ofte består av pommes frites, pølser og nuggets.
Kevin Eikrehagen, daglig leder i SkiGeilo, svarer at de fjernet grønnsaker fra barnemenyen grunnet matsvinn, men vil tilby det på forespørsel.
Color Line påpeker at barnebuffeten er et tillegg til den vanlige buffeten, hvor sunne alternativer er tilgjengelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen kritiserer «Rett i koppen» for å inneholde store mengder maltodekstrin, mens innholdet av grønnsaker er lavt. Gregersen kaller det «maltodekstrinsuppe». Ernæringsbiolog Marit Kolby mener økt bruk av slike stoffer i ultraprosessert mat kan skade tarmhelsen. Mattilsynet anser maltodekstrin som en trygg ingrediens og foretar ingen risikovurdering. Orkla forsvarer bruken av maltodekstrin, og sier det er nødvendig for at pulveret skal løse seg opp i vann uten koking. Orkla avviser at de bruker maltodekstrin for å spare penger.
1 måned siden
Coop Mega tilbyr store rabatter på usunne matvarer som godteri og snacks gjennom sitt kronemarked, noe som har fått kritikk fra ernæringsrådgiver Helene Ragnhild Sollie. Hun mener slike tilbud bidrar til økt sukkerinntak og fremmer konsumet av ultraprosessert mat. Sollie etterlyser flere tilbud på frukt, grønnsaker og rene råvarer, og uttrykker bekymring for at billig, usunn mat kan føre til et dårligere kosthold i befolkningen. Coop forsvarer kampanjen ved å fremheve at kronemarkedet har et variert utvalg som appellerer til ulike kundegrupper, inkludert ferskvarer, sjømat og grønnsaker.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
1 måned siden
En pasient retter kritikk mot mattilbudet ved norske sykehus, som hun mener i hovedsak består av ultraprosessert mat. Hun beskriver tilbudet som «aktiv dødshjelp», og påpeker at det er vanskelig for pasienter og pårørende å spise sunt for å opprettholde god livskvalitet. Kritikken stiller spørsmål ved hvorfor sykehus tilbyr usunn mat når kroppen trenger næring for å restituere. Helsedirektoratet og Oslo Universitetssykehus har blitt forelagt kritikken, men ønsker ikke å kommentere saken.
2 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
1 måned siden
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer viser at mange barnefamilier sliter med å få endene til å møtes på grunn av økte matvarepriser. En ernæringsfysiolog advarer om at dette kan føre til økt fedme og helseproblemer, og etterlyser tiltak som økt støtte og reduserte skatter for de som har minst. Hun foreslår også å gjeninnføre gratis frukt og grønt i skolen for å fremme sunnere matvaner.
25 dager siden
En ny rapport fra Forbrukerrådet avslører at de fleste barnematprodukter i det norske markedet ikke overholder kravene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Produktene kritiseres for villedende markedsføring, deriblant fremheving av «sunne» produkter med høyt sukkerinnhold. Helsedirektoratet har reagert og oppfordrer matvareindustrien til å ta ansvar og forbedre produktene. Rapporten er nå sendt til både Helsedirektoratet og Mattilsynet for videre oppfølging og tiltak.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg hvordan kostholdsvalg påvirkes av pris, og at mange ikke har råd til å spise sunt. Usunn mat er ofte billigere, noe som fører til dårligere helse og økende fedme i befolkningen. Forfatteren kritiserer politikernes manglende tiltak for å gjøre sunn mat mer tilgjengelig, som for eksempel sunn skatteveksling, og etterlyser en politikk som gir alle en reell mulighet til å velge sunnere alternativer. Fjerningen av sukkeravgiften trekkes frem som et skritt i feil retning.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer at lekebutikker selger sminke og hudpleieprodukter til barn, noe forfatteren mener bidrar til et usunt skjønnhetsfokus i ung alder. Hun er bekymret for at barn helt ned i barneskolealder eksponeres for urealistiske skjønnhetsidealer gjennom sosiale medier som TikTok og YouTube, hvor de også deler sminkevideoer. Forfatteren mener foreldre er for passive og ikke setter tilstrekkelige grenser, noe som fører til kroppsfiksering og usikkerhet. Hun oppfordrer foreldre til å våkne opp og beskytte barna sine, samt etterlyser høyere aldersgrenser på sosiale medier for å hindre at barndommen forsvinner i et hav av filtre og botox-drømmer.