I en humoristisk hyllest til kvinnedagen reflekterer artikkelforfatteren over kvinners rolle og kvinnekampens betydning. Han anerkjenner de fremskrittene som er gjort innen likestilling, men stiller også spørsmål ved om kjønnsrollemønstre kun er tillærte eller om biologi spiller en rolle.
Han funderer over forventninger i samliv og uttrykker samtidig takknemlighet for kvinners bidrag med empati og nye perspektiver.
Han avslutter med en feiring av kvinner og deres rettigheter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I en kronikk reflekterer forfatteren over sin egen reaksjon på kvinner som tar mye plass, spesielt sexologen Iselin Guttormsen. Han innser at hans irritasjon kan stamme fra ubevisste kjønnsstereotyper, da han sjelden reagerer på menn som tar like mye plass. Han stiller spørsmål ved hvorfor kvinnelige profiler ofte møter hardere kritikk enn menn, og oppfordrer både menn og kvinner til å reflektere over egne fordommer uten å skamme seg. Målet bør være å fokusere på om man finner noe underholdende, uavhengig av kjønn.
1 måned siden
Artikkelen er en humoristisk analyse av kvinners tendens til å svare bekreftende med lange forklaringer. Den antyder at dette forklaringsbehovet kan ha røtter i evolusjonen, hvor kvinner måtte holde oversikt over detaljer. Artikkelen identifiserer forskjellige typer "ja", som det ekte, analyserende og passive-aggressive, og gir menn tips for å håndtere dette, som å nikke og unngå å avbryte. Konklusjonen er at man bør forberede seg på en detaljert reise gjennom kvinnens tankegang når man stiller et spørsmål.
1 måned siden
I denne kronikken reflekterer forfatteren over likestilling og feminisme i lys av en annen kronikk som tar et oppgjør med underbevisste holdninger mot kvinner. Forfatteren understreker at likestilling handler om frihet til å leve det livet man ønsker, og fremhever at selv om det har vært fokus på guttas utfordringer, er det fortsatt viktig å jobbe for kvinners rettigheter. Regjeringen har gjennomført flere tiltak, som en ny abortlov, kjønnskvotering i styrerom, vern mot seksuell trakassering og en partnerdrapskommisjon. Forfatteren avslutter med å understreke at kampen for likestilling er en kontinuerlig prosess som krever politisk vilje og engasjement.
9 dager siden
Artikkelen diskuterer mangelen på mangfold i norsk humorbransje, spesielt innen standup, og kommenterer et tidligere leserinnlegg som kritiserte mangelen på minoritetsrepresentasjon. Den stiller spørsmål ved hvordan kvinner og minoriteter settes opp mot hverandre i debatten. Selv om flere kvinner tar plass i bransjen, opplever de fortsatt hets og underrepresentasjon. Forfatteren understreker viktigheten av et nyansert språk i inkluderingsarbeidet, og påpeker at bransjen fortsatt er mannsdominert og trenger mer mangfold. Endring er mulig hvis man står sammen og er bevisst på utfordringene.
1 måned siden
Artikkelen gir en oversikt over arrangementer i flere norske byer i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2025. Kvinnedagen har røtter i kvinnesaks- og arbeiderbevegelsen, og markeres over hele verden for å feire kvinners prestasjoner og øke bevisstheten om likestilling. I Norge har dagen vært markert siden 1915 og har spilt en viktig rolle i kampen for kvinners rettigheter. Oversikten viser arrangementer i Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand, Tromsø og Bodø, Stavanger og Drammen med et variert program som inkluderer demonstrasjoner, appeller, konserter, debatter og kulturelle innslag.
1 måned siden
I anledning den internasjonale kvinnedagen har Nettavisen intervjuet flere kjendiser om hvordan de markerer dagen og hvilke kvinner de ser opp til. Erlend Elias hyller dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit for deres styrke og som rollemodeller. Kim Wigaard feirer dagen med venner, mens Hedda Skaug hedrer kvinnene i sin familie. Else Kåss Furuseth vektlegger viktigheten av å støtte hverandre, og Evelina Moholt hyller sin mor for hennes rolle som bestemor. Maria Mena planlegger å delta i tog med sin sønn, og Bjørg Thorhallsdottir samler inn penger til utdanning for kvinner.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan gravide kvinners mager blir gjenstand for berøring og kommentarer, i motsetning til andre kroppsdeler. Forfatteren reflekterer over hvordan menn ikke opplever samme form for fysisk anerkjennelse for sin rolle i unnfangelsen. Det trekkes en parallell til distriktspolitikk, der kvinnen/Oslo får æren for 'produktet' mens mannen/distriktene leverer råvarene. Artikkelen diskuterer også forskning som viser at kvinner trenger et ryddig hjem for å slappe av, mens menn kan hvile uavhengig av omgivelsene. Konklusjonen er at mer og bedre sex er god distriktspolitikk, og at menn bør la kvinner kjefte mens de hviler for å skape bedre forhold.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvorvidt en «skifte kjønn-dag» i skolen er et positivt tiltak for inkludering. Forfatteren argumenterer for at slike arrangementer kan gjøre mer skade enn nytte, da det kan føre til latterliggjøring og stereotypisering av de som bryter med tradisjonelle kjønnsroller. Det påpekes at samfunnet påvirker barn gjennom forventninger knyttet til kjønn, og at det er viktig å løfte blikket fra en overforenklet forståelse av kjønn. Forfatteren oppfordrer til samtaler og lytting for å forstå ulike perspektiver og redusere frykt og usikkerhet knyttet til kjønn.
1 måned siden
Artikkelforfatteren kritiserer bruken av kvinnedagen til sponsede arrangementer som prioriterer markedsføring fremfor å fremme kvinners rettigheter og likestilling. Hun påpeker at disse arrangementene ofte overser kvinner i viktige yrker og de med minoritetsbakgrunn, og savner et fokus på reelle problemer som kvinnehelse og økonomisk ulikhet. Forfatteren oppfordrer til å bruke kvinnedagen til å løfte frem de usynlige kvinnene og sette søkelys på de viktige sakene som fortsatt krever oppmerksomhet.
1 måned siden
Artikkelen analyserer debatten om kvinners påståtte kresenhet ved partnervalg, slik den fremstilles i politiske kretser og på nett, spesielt i incel-miljøer. Den kritiserer politikere og influensere for å gi råd om dating, og viser hvordan teorier om kvinners kresenhet spres. Samtidig presenteres forskning som nyanserer bildet, og viktigheten av utdanning for inkludering og familieetablering understrekes. Forfatteren argumenterer for at slike utspill ofte er forsøk på å skape splid og tiltrekke mannlige følgere, og at de bidrar til et negativt syn på både kvinner og menn.