Den britiske finansmannen Sanjay Shah er dømt til tolv års fengsel i Danmark for å ha svindlet den danske statskassen for 9 milliarder kroner i utbytteskatt. Dommen, som er den strengeste for økonomisk kriminalitet i Danmark, inkluderer også utvisning og konfiskering av 7,2 milliarder kroner.
Shah ble pågrepet i Dubai i 2022 og utlevert til Danmark i desember i fjor. Han har nektet straffskyld og hevder han utnyttet et smutthull i loven.
Hans forsvarer opplyser at dommen vil bli anket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den britiske finansmannen Sanjay Shah er dømt til tolv års fengsel i Danmark for skattesvindel. Han er funnet skyldig i å ha svindlet den danske statskassen for over 9 milliarder danske kroner, og forsøkt å svindle til seg en halv milliard til. Shah ble utlevert fra Dubai i desember i fjor og har hele tiden hevdet sin uskyld. Han argumenterer med at han kun har utnyttet et smutthull i dansk lovgivning. Dommen ble avsagt i en domstol i Glostrup og er i tråd med aktors påstand.
1 måned siden
Lars-Erik Sand er dømt til ni måneders fengsel og næringsforbud i fem år for grovt lønnstyveri og bedrageri. Han stjal over 465.000 kroner fra 13 ansatte i Lars-Erik Sand Transport og First Class Cleaning AS. Oslo tingrett mener Sand systematisk utnyttet sårbare utenlandske arbeidere. Sand nektet straffskyld og skyldte på rotete forretningsførsel, men retten fant at han handlet med viten og vilje. Statsadvokaten vurderer å anke straffeutmålingen, da dette er en prinsipielt viktig sak.
13 dager siden
En mann er dømt til fengsel i to år og fem måneder for å ha drevet en fakturafabrikk. Dommen omfatter grov økonomisk utroskap for rundt åtte millioner kroner, grov hvitvasking av 1,2 millioner kroner og grovt regnskapsbrudd. Mannen utstedte fiktive fakturaer til selskaper i byggebransjen gjennom sitt aksjeselskap. Økokrim opplyser at betalingene ble tatt ut i kontanter og delvis betalt tilbake til kundene. Mannen anket straffeutmålingen til Borgarting lagmannsrett, men anken ble forkastet. Høyesterett tok heller ikke anken til følge.
2 måneder siden
Krimforfatter Håkan Nesser må sone ett og et halvt års fengsel for grov skattesvindel etter at Høyesterett avviste anken hans. Nesser ble dømt i lagmannsretten for å ha unnlatt å føre opp utbytte og inntekter fra et utenlandsregistrert selskap mellom 2013 og 2015, og skal sammen med en annen person ha unndratt nesten 15 millioner kroner fra beskatning. Nesser har hele tiden nektet straffskyld og hevdet at feilen skyldes hans rådgivere, men lagmannsretten mente han burde forstått risikoen for feil.
3 måneder siden
Gullhandler Saleem Ahmad og hans kone er dømt i Oslo tingrett for grov skatteunndragelse og hvitvasking. De unndro millioner fra skattekrav ved å selge private leiligheter og overføre pengene til Pakistan. Ekteparet ble dømt til henholdsvis elleve og fem måneders fengsel, samt inndragning av henholdsvis 3,5 og 1,4 millioner kroner. Skatteetaten hadde ilagt dem skattekrav på flere millioner kroner etter ulovlig drift av butikken «Sheikh Enterprises». Ekteparet erkjente seg skyldige, men hevdet å ikke ha midler til å betale. Ahmad har investert i eiendom i Pakistan, men oppga lav inntekt i Norge.
3 måneder siden
Den danske juristen Amira Smajic, kjent fra dokumentaren «Den sorte svane», er dømt for bedrageri og dokumentforfalskning. Hun ble dømt til tre måneders ubetinget fengsel og 15 måneders betinget fengsel i retten i Odense. Smajic var tiltalt for ti forhold, inkludert bedrageri for rundt 2,8 millioner kroner. Hun erkjente straffskyld for tre av tiltalepunktene, men nektet for de resterende syv. Påtalemyndigheten hadde bedt om 1,5 års fengsel, mens forsvareren mente straffen burde være lavere. Dokumentaren «Den sorte svane» omhandler koblinger mellom dansk næringsliv og organisert kriminalitet, der Smajic var en sentral kilde.
4 måneder siden
Jan Helge Furu er dømt til fengsel i 3 år og 10 måneder for bedrageri og heleri i investeringsprosjektet «Millioneventyret», som ble avslørt av NRK Brennpunkt. Over 20 investorer satset over 40 millioner kroner i prosjektet, uten å se noe avkastning. Furu er også dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning og inndragning av verdier for nesten 19 millioner kroner. Økokrim mener Furu bevisst lurte sine investorer gjennom sosial manipulasjon, mens Furus forsvarere hevder han selv ble lurt og ikke hadde til hensikt å bedra. Totalt fem personer ble utsatt for bedrageri, hvorav en tidligere venn tapte over 3 millioner kroner.
4 måneder siden
Aktor har lagt ned påstand om elleve måneders fengsel for tidligere politisk rådgiver Espen Teigen, etter at han tilsto å ha jukset med pendlerbolig. Teigen skal ha løyet om sitt bosted for å motta gratis pendlerbolig, og dermed unngått å skatte av fordelen. Aktor mener dette er grovt bedrageri, og sammenligner saken med tidligere stortingsrepresentant Mazyar Keshvari sin sak om fiktive reiseregninger. Teigens forsvarer mener straffen er for streng og at det var en ukultur rundt pendlerboliger. Teigen selv sier han er klar for å ta straffen, men mener aktors påstand er for streng.
3 måneder siden
Et ektepar er dømt for å ha unndratt millioner fra skattemyndighetene ved å overføre 6,2 millioner kroner til Pakistan etter salg av fire leiligheter i Oslo. Ektemannen fikk elleve måneders fengsel, mens kona fikk fem måneder. Retten mente mannen var den drivende parten i skatteunndragelsen. Ekteparet hadde tidligere solgt gull fra en butikk på Grønland og fikk et skattekrav på 6,2 millioner kroner. De erkjente å ha overført pengene for å unngå skatt, men hevdet de gikk til vanlig forbruk. Mannens advokat anker dommen, mens kvinnens forsvarer er fornøyd.
13 dager siden
En mann i 70-årene er dømt til fengsel i to år og fem måneder for grov økonomisk utroskap, hvitvasking og regnskapsovertredelse etter å ha drevet en fakturafabrikk. Han solgte falske fakturaer til selskaper i bygg- og anleggsbransjen, som brukte dem til å skjule svart arbeidskraft og redusere skatt. Økokrim ser en økning i denne typen kriminalitet og er bekymret for at den blir mer profesjonell. Mannens anke ble avvist av både lagmannsretten og Høyesterett, noe som bekrefter alvoret i slike økonomiske forbrytelser.