En TikTok-kokk har fått kritikk for sin versjon av bolognese, som utelater tomater og bruker tomatpuré, rødvin og melk. Dette har ført til debatt om hva som er den 'ekte' bolognese-oppskriften.
En italiensk kokk påpeker at 'spaghetti bolognese' ikke er en tradisjonell rett, og at ragù er det korrekte navnet. Det finnes ulike varianter av ragù, og selv i Bologna er det uenighet om den 'riktige' oppskriften.
En kvinne fra Bologna forteller at hennes familie bruker rødvin og tomater, samt en hemmelig ingrediens: mortadella.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mutti pizzasaus Classica er kåret til årets matbløff av en svensk forbrukerforening, grunnet villedende merking. Forbrukere reagerer på at sausen er dyrere enn Muttis finhakkede tomater, samtidig som den inneholder mindre tomat og tilsatt vann. Mutti forklarer at pizzasausen er mer bearbeidet for å oppnå en tykkere konsistens, og at de vil forbedre merkingen. En kokk anbefaler å lage pizzasaus selv fra knuste tomater for å spare penger og oppnå bedre smak.
2 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
26 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen kritiserer «Rett i koppen» for å inneholde store mengder maltodekstrin, mens innholdet av grønnsaker er lavt. Gregersen kaller det «maltodekstrinsuppe». Ernæringsbiolog Marit Kolby mener økt bruk av slike stoffer i ultraprosessert mat kan skade tarmhelsen. Mattilsynet anser maltodekstrin som en trygg ingrediens og foretar ingen risikovurdering. Orkla forsvarer bruken av maltodekstrin, og sier det er nødvendig for at pulveret skal løse seg opp i vann uten koking. Orkla avviser at de bruker maltodekstrin for å spare penger.
3 måneder siden
Et humoristisk innlegg på X om den norske retten «Spaghetti à la Capri» har skapt debatt blant italienere, som mener retten er en fornærmelse mot italiensk matkultur. Italias ambassadør til Norge understreker viktigheten av autentiske ingredienser og riktig tilberedning, og anbefaler ferske råvarer fremfor ferdigmat. Han advarer også mot overdrevent inntak av ultraprosessert mat. Orkla, som står bak «Spaghetti à la Capri», påpeker at retten ikke er ment å være en autentisk italiensk opplevelse, men et enkelt og smakfullt pastamåltid med litt nostalgi.
2 måneder siden
TV-kokken Kjartan Skjelde tar et oppgjør med bruken av ferdigkrydder, spesielt Gastromat, som han nekter å ha i sitt hjem. Han mener slike krydder overdøver de naturlige smakene i råvarene, og at ketchup ofte brukes for å skjule dårlig smak. Skjelde forteller at han kastet en boks Gastromat som datteren hadde smuglet inn, noe som ikke ble godt mottatt. Han sverger heller til ferske urter for å fremheve råvarenes egne smaker, og oppfordrer folk til å lære å lage mat fra bunnen av.
4 måneder siden
Flere ribbeprodukter solgt som tynnribbe i butikker som Rema 1000 og Kiwi, viser seg å være sideflesk med lite bein, ifølge en sjekk utført av Nettavisen. TV 2-kokk Wenche Andersen kritiserer praksisen og mener det er villedende for forbrukerne. Produktet er merket som 'tynnribbe' med stor skrift, mens 'sideflesk' er oppgitt med liten skrift. Tradisjonelt skal tynnribbe ha mye bein og ikke inneholde kotelettkam. Det avsløres også at Nordfjords tynnribbe er tilsatt nesten fem prosent vann, også dette opplyst med liten skrift. Andersen understreker viktigheten av ærlig merking og at forbrukerne skal kunne stole på produsentene.
4 måneder siden
Den australske influenseren Anna Paul har delt en tyrkisk pastarett på TikTok som har gått viralt med over 16,6 millioner visninger. Retten, basert på hennes mors oppskrift, består av pasta med yoghurtsaus, krydret kjøttdeig og smørsaus, og tar kun ti minutter å lage. Mange har uttrykt begeistring for retten, og noen hevder å ha laget den daglig i en uke. Paul, som har tyrkisk og tysk bakgrunn, er kjent for sin tilstedeværelse på sosiale medier og har også lansert et skjønnhetsmerke. Oppskriften har fått oppmerksomhet fra flere medier og matblogger.
3 måneder siden
En TikTok-video har vist store prisforskjeller mellom fersk og fryst kjøttdeig, der den fryste varianten er betydelig billigere og har inntil ett års holdbarhet. Dette har fått forbrukere til å reagere, spesielt med tanke på at fersk kjøttdeig kun har et par ukers holdbarhet. Mattilsynet påpeker at langvarig frysing av fet kjøttdeig kan påvirke smaken, men understreker at produsentene tar hensyn til dette ved fastsettelse av holdbarhetsdato. Holdbart, som selger fryst kjøttdeig, forsikrer at de kun selger varer av god kvalitet og at rask nedkjøling og hurtig frysing bidrar til lang holdbarhet. De jobber nå med å oppdatere etikettene for å tydeliggjøre at Fatland Ølen AS er produsenten av kjøttdeigen.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
1 måned siden
Rødt-politiker og kokk Ole Ronny Koldal har startet et engasjement mot margarin, og omtaler det som et «drittprodukt». Han mener folk flest ikke kjenner forskjellen på smør og margarin, og får støtte fra flere hold, blant annet en tidligere FrP-politiker. Produsenten Mills forsvarer margarin som et godt og bærekraftig alternativ. Pris og smak er avgjørende faktorer for folks valg, men ernæringsekspert Birger Svihus anbefaler smør fra norske kyr fremfor et margarinprodukt med importert soyaolje.