TV-kokken Kjartan Skjelde tar et oppgjør med bruken av ferdigkrydder, spesielt Gastromat, som han nekter å ha i sitt hjem. Han mener slike krydder overdøver de naturlige smakene i råvarene, og at ketchup ofte brukes for å skjule dårlig smak.
Skjelde forteller at han kastet en boks Gastromat som datteren hadde smuglet inn, noe som ikke ble godt mottatt.
Han sverger heller til ferske urter for å fremheve råvarenes egne smaker, og oppfordrer folk til å lære å lage mat fra bunnen av.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kjendiskokk Kjartan Skjelde er aktuell med det nye programmet «Kjartan rydder opp – hjemme» på Viaplay, der han besøker kjendiser for å hjelpe dem med å finne matglede. Skjelde ble overrasket da han fant et kjøleskap fullt av Fjordland hos artisten TIX. Han undrer seg over at voksne mennesker spiser så mye ferdigmat, samtidig som statistikk viser at nordmenn konsumerer millioner av ferdigretter hvert år. Skjelde forteller at han måtte være forsiktig for å skape matglede hos deltakerne, og at han stort sett lyktes med dette. Første episode av serien er nå tilgjengelig på Viaplay.
3 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
8 dager siden
TV-profil Jan Tore Kjær reagerer kraftig på de høye prisene på norsk sjømat etter å ha betalt 895 kroner for seks sjøkreps. Han mener det er «fullstendig galskap» at sunn og lokal sjømat koster så mye, mens billigere mat ofte er mindre næringsrik og masseprodusert. Kjær delte sin frustrasjon på Instagram, hvor sjømatleverandøren VAAG svarte med forståelse og forklarte at høye priser skyldes blant annet at fiskerne betaler mye for råvarene, og at bare en liten del av sjøkrepsen er spiselig halekjøtt. VAAG peker også på økt internasjonal etterspørsel som en årsak til prisøkningen, men lover å jobbe for bedre priser i 2025.
2 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
4 måneder siden
En TikTok-kokk har fått kritikk for sin versjon av bolognese, som utelater tomater og bruker tomatpuré, rødvin og melk. Dette har ført til debatt om hva som er den 'ekte' bolognese-oppskriften. En italiensk kokk påpeker at 'spaghetti bolognese' ikke er en tradisjonell rett, og at ragù er det korrekte navnet. Det finnes ulike varianter av ragù, og selv i Bologna er det uenighet om den 'riktige' oppskriften. En kvinne fra Bologna forteller at hennes familie bruker rødvin og tomater, samt en hemmelig ingrediens: mortadella.
26 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen kritiserer «Rett i koppen» for å inneholde store mengder maltodekstrin, mens innholdet av grønnsaker er lavt. Gregersen kaller det «maltodekstrinsuppe». Ernæringsbiolog Marit Kolby mener økt bruk av slike stoffer i ultraprosessert mat kan skade tarmhelsen. Mattilsynet anser maltodekstrin som en trygg ingrediens og foretar ingen risikovurdering. Orkla forsvarer bruken av maltodekstrin, og sier det er nødvendig for at pulveret skal løse seg opp i vann uten koking. Orkla avviser at de bruker maltodekstrin for å spare penger.
2 måneder siden
Mutti pizzasaus Classica er kåret til årets matbløff av en svensk forbrukerforening, grunnet villedende merking. Forbrukere reagerer på at sausen er dyrere enn Muttis finhakkede tomater, samtidig som den inneholder mindre tomat og tilsatt vann. Mutti forklarer at pizzasausen er mer bearbeidet for å oppnå en tykkere konsistens, og at de vil forbedre merkingen. En kokk anbefaler å lage pizzasaus selv fra knuste tomater for å spare penger og oppnå bedre smak.
1 måned siden
Rødt-politiker og kokk Ole Ronny Koldal har startet et engasjement mot margarin, og omtaler det som et «drittprodukt». Han mener folk flest ikke kjenner forskjellen på smør og margarin, og får støtte fra flere hold, blant annet en tidligere FrP-politiker. Produsenten Mills forsvarer margarin som et godt og bærekraftig alternativ. Pris og smak er avgjørende faktorer for folks valg, men ernæringsekspert Birger Svihus anbefaler smør fra norske kyr fremfor et margarinprodukt med importert soyaolje.
1 måned siden
Kjemiker og matinfluenser kritiserer lavpriskjeder for å selge kyllingfileter tilsatt vann, salt og tilsetningsstoffer. De mener forbrukerne betaler for vann og unødvendige ingredienser. First Price og Xtra sine frosne kyllingfileter inneholder kun henholdsvis 87 % og 83 % kylling. Meny har solgt kyllinglår med karragenan. Rema 1000 tilbyr kyllingfilet uten tilsetningsstoffer, men dyrere. NorgesGruppen og Coop lover å fjerne tilsatt vann og salt innen 2025.
4 måneder siden
Bremnes Seashore stopper salget av Salma-laks, noe som skaper reaksjoner blant forbrukere og kokker. Salma var den første masseproduserte laksen av sushikvalitet, og dens forsvinning vil føre til et dårligere utvalg i butikkene. Alternativer som Frøya, Fiskemannen og andre merker er tilgjengelige, men utvalget varierer. Kokken Christopher Haatuft kritiserer oppdrettsnæringen for manglende bærekraft og mener fôret må forbedres for bedre smak og dyrevelferd. Han understreker at matproduksjon i havet er bra, men ikke for enhver pris.