Landbruksdirektoratet forsikrer at det er nok norsk ribbe og pinnekjøtt til alle denne julen, med god produksjon hos Nortura. Det er også tilstrekkelig med norske grønnsaker som mandelpoteter, kålrot og kål.
Det kan imidlertid bli litt mangel på fersk rosenkål i romjulen, men frossen rosenkål er et godt alternativ. Salget av rosenkål øker dramatisk i desember.
Direktoratet minner om viktigheten av å unngå matsvinn og heller nyte julematen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økte etterspørselen etter rosenkål i førjulstiden. Salget eksploderer i desember, med en forventet økning på over 1600 prosent sammenlignet med en gjennomsnittsmåned. Rosenkål er en omdiskutert grønnsak, da en studie viser at omtrent halvparten av befolkningen opplever en bitter smak på grunn av en genmutasjon. Bama forventer å selge 347 tonn rosenkål i desember, tilsvarende fjoråret. Artikkelen advarer også mot å overkoke rosenkål, da dette ødelegger smak og konsistens. Landbruksdirektoratet rapporterer om økt omsetning og god kvalitet på rosenkål i butikk.
4 måneder siden
Enkelte julemiddager, som pinnekjøtt, kan inneholde like mange kalorier som et helt dagsbehov. Selv om det er vanlig å kose seg ekstra i julen, finnes det alternativer med færre kalorier, som lutefisk og reinsdyrstek. Små justeringer i matlagingen, som å bytte ut ribbe med svinestek eller redusere bruken av fløte og smør, kan halvere kaloriinnholdet. Ernæringsfysiologer anbefaler også å spise mer grønnsaker, grove kornprodukter og proteinrike matvarer. En jevn måltidsrytme med hyppige, små måltider kan bidra til å opprettholde energinivået.
4 måneder siden
Flere dagligvarebutikker melder om tomme hyller for julegløgg. Priskrigen på julemat har ført til økt etterspørsel og mangel på flere typiske julevarer, som julebrunost og ferdig risengrynsgrøt. Til tross for økt produksjon fra Tine, er disse varene vanskelige å få tak i. Kiwi bekrefter at flere av deres butikker er tomme for gløgg, og at leverandørene ikke produserer mer før jul. Rema 1000 opplyser også om at enkelte sesongvarer kan være utsolgt, men forsikrer at de har mange alternativer for kundene.
3 måneder siden
Flere dagligvarekjeder i Norge melder om utfordringer med varelevering og tomme hyller etter jul og nyttår. Hovedårsakene er høyt salg i forbindelse med julekampanjer, mange røde dager, og vanskelige værforhold med snø som har forsinket transporten. Selv om det ikke er mangel på svinekjøtt, har enkelte butikker opplevd å gå tom for svinekoteletter. I tillegg har det blitt vanskeligere å få tak i kaffe og sjokolade på grunn av redusert produksjon. Dagligvareekspert Ivar Pettersen forventer en moderat prisstigning på matvarer i januar, men påpeker at usikkerheten er stor for 2025 på grunn av handelspolitikk.
4 måneder siden
Priskrigen på julevarer har ført til stor etterspørsel og hamstring i butikkene. Flere populære juleprodukter, som juleøl, marsipan og grøt, er vanskelig å få tak i. Leverandørene melder om at de ikke har kapasitet til å produsere mer av enkelte varer før jul. Coop har innført en maksgrense for antall julevarer per kunde for å forhindre hamstring. Både Kiwi og Rema 1000 melder om høy omsetning, men også risiko for tomme hyller. Ringnes bekrefter at det ikke produseres mer billig juleøl.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
29 dager siden
Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) beroliger forbrukerne med at det ikke vil bli mangel på egg i påsken, selv om dagligvarekjeden Oda tidligere meldte om utsolgte egg. Norsk produksjon forventes å dekke mesteparten av etterspørselen. Nedsatt toll på egg skal sikre tilgang, men økende priser i EU kan føre til at importegg blir dyrere enn norske. Eggmangelen skyldes delvis tilbakekalling av egg og avliving av 60.000 høner på grunn av for mye vitamin D i fôret. Norgesgruppen og Rema 1000 har planer om å importere egg for å dekke etterspørselen.
4 måneder siden
En priskrig på ost før jul har ført til en betydelig økning i salget av Edamer og Gräddost. Tine har solgt over 100 tonn mer av disse ostene sammenlignet med fjoråret. Til tross for økt etterspørsel, forsikrer Tine at det fortsatt er ost på lager. Priskrigen ser ikke ut til å påvirke salget av lokalprodusert mat. Likevel uttrykkes det bekymring for at forbrukerne kan venne seg til at mat skal være billig, og at det kan redusere verdsettingen av norsk matproduksjon.
4 måneder siden
Prisene på julemat har steget betydelig de siste tre årene, ifølge tall fra SSB analysert av forbrukerøkonom Thea Olsen. Vanlige julevarer som svinekjøtt, lam og torsk har økt med nesten 40 prosent, mens ketchup og sennep har økt med hele 60 prosent. Den totale prisøkningen for julemat er i gjennomsnitt 38 prosent. Olsen understreker at det er store variasjoner i pris, og oppfordrer forbrukere til å sammenligne priser, planlegge innkjøp og vurdere spleiselag for å redusere kostnadene. Hun minner også om at gjester ofte ønsker å bidra økonomisk, og bør tilby seg å ta med mat eller drikke.
3 måneder siden
Mange butikker opplever tomme baconhyller etter stor etterspørsel i jula. Nortura, som eier Gilde, forklarer at nordmenns baconforbruk i julen kombinert med færre produksjonsdager har ført til mangel. De produserte over 400 tonn bacon i november og desember, og 150 tonn hittil i år. Selv om det fortsatt vil være noe bacon å finne i butikkene, kan det gå tomt enkelte steder denne helgen. Nortura beklager situasjonen og lover at det skal være nok bacon i butikkene i løpet av de nærmeste dagene.