Artikkelen diskuterer miljøpåvirkningen av ekte og falske juletrær. Ekte trær har lavere karbonutslipp ved produksjon, men kan slippe ut metan ved feil avhending.
Plasttrær har et høyt karbonavtrykk og må brukes i mange år for å bli mer miljøvennlige. I tillegg inneholder de hormonforstyrrende stoffer.
Miljøorganisasjoner anbefaler økologiske, norske trær og korrekt avhending for å minimere miljøskade. Det understrekes også at små trær er bedre enn store, uansett type.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan kvitte seg med juletreet etter jul. Det advares mot å brenne treet på grunn av giftige gasser og fare for pipebrann. De fleste kommuner tilbyr henting eller mottak av juletrær som hageavfall på gjenvinningsstasjoner. Oslo kommune har spesifikke hentedager i januar. Et bryggeri lager gin av juletrær, og tar imot trær eller barnåler. Det anbefales å sjekke lokale retningslinjer for avfallshåndtering.
4 måneder siden
Gartnerforbundet reagerer sterkt på Byggmax' salg av juletrær til 130 kroner, og kaller det dumpingpriser som kan skade norsk juletreproduksjon. De hevder at norske trær, som tar mange år å dyrke, burde koste 600-900 kroner. Antallet norske juletreprodusenter har sunket drastisk de siste årene. Byggmax avviser kritikken og forklarer de lave prisene med store innkjøp. Gartnerforbundet oppfordrer forbrukere til å kjøpe norske trær for å støtte bransjen og velge ekte trær fremfor importerte eller plasttrær.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer en rekke råd fra ulike miljøprofiler om hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Klima- og miljøministeren, samt representanter fra organisasjoner som WWF, Miljøagentene, Framtiden i våre hender, Grønn Ungdom, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom deler sine beste tips. Rådene spenner fra praktiske hverdagsgrep til mer utradisjonelle forslag, og målet er å inspirere leserne til å ta små, men viktige skritt for miljøet i det nye året. Artikkelen anerkjenner at det kan være demotiverende å gjøre miljøvennlige valg når store globale problemer vedvarer, men oppfordrer likevel til handling.
4 måneder siden
Artikkelen gir syv tips for å ta mer miljøvennlige valg i julen. Det forventes at nordmenn vil bruke nesten 25.000 kroner hver på julehandel, noe som gir en stor miljøbelastning. Artikkelen foreslår å gi brukte gaver, redusere antall gaver, spise opp maten, bruke alternativ innpakning, lage gaver selv, gi opplevelser eller tjenester, og å finne gode nyttårsforsett. Det understrekes at gjenbruk og planlegging er nøkkelen til en mer bærekraftig julefeiring.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å holde et ekte juletre friskt gjennom julen. Det anbefales å velge et tre som ser friskt ut og ikke drysser. Når treet er hentet hjem, bør man kutte 1,5-2 cm av stammen for å åpne porene. Treet bør akklimatiseres i et døgn i en bøtte med vann i et rom med 10-15 grader. Det er viktig å vanne treet jevnlig, gjerne med varmt vann, og unngå å plassere det nær varmekilder. Hvis man reiser bort, kan en flaske med vann i juletrefoten sørge for vanning.
4 måneder siden
En artikkel fra en nettavis omhandler småkryp som lever i juletreet. Forskere har funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær, inkludert spretthaler, støvlus, midd og edderkopper. Disse insektene går i dvale, men våkner når treet kommer inn i varmen. De lever som regel ikke lenge på grunn av tørr luft. Flått kan i sjeldne tilfeller komme med treet, men midd er mer vanlig. Eksperter anbefaler å la treet stå i en bod før det tas inn for å redusere antall insekter, og fraråder bruk av insektspray.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan matproduksjon påvirker klimagassutslipp og jordbruk. Mens rødt kjøtt og meieriprodukter er klimaverstinger, finnes det matvarer som nøtter, oliven og sitrus som tar opp mer karbon enn de slipper ut. Myrdyrkede vekster som blåbær og selleri, samt tang og tare, kan også være klimapositive, men krever en karboneffektiv forsyningskjede. Kortreist mat er ikke alltid bedre, da totalutslipp varierer. Artikkelen anbefaler å spise mindre kjøtt, mer grønnsaker og følge kostholdsråd for å redusere klimaavtrykket.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at skogbruk er en bærekraftig forvaltning av naturen, ikke en nedbygging. Skogeiere forvalter skogen for kommende generasjoner, og skogbruket bidrar til karbonbinding og biologisk mangfold. Det understrekes at det er viktig å skille mellom skogbruk og nedbygging, der skogbruk sikrer gjenvekst. Artikkelen kritiserer forslag om generelle hogstforbud og kommunal arealnøytralitet, og foreslår heller å etablere nytt skogareal ved nedbygging. Skognæringen støtter et nasjonalt naturkart for bedre planlegging og naturhensyn, og oppfordrer til dialog og samarbeid for å balansere vern og utvikling.
4 måneder siden
En kommunikasjonsrådgiver i BIR advarer mot bruk av plast i julepynt, da det bidrar til mikroplastforurensning. Glitter, falsk snø, og plastgranbar er eksempler på ferdigprodusert mikroplast som lett spres og inntas. Hun påpeker også problemet med plast i gavepapir, som ofte kastes feil, og viktigheten av korrekt kildesortering av batterier for å unngå brannfare. Hun oppfordrer til å velge miljøvennlige alternativer og unngå unødvendig plastbruk i julen.