Nye inflasjonstall på 3,6 prosent i februar har ført til at økonomer ikke lenger forventer rentekutt i mars. Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg kommenterte situasjonen i Hønefoss, der regjeringen arbeider med neste års budsjett.
Stoltenberg erkjente at det er en vanskelig oppgave å redusere prisstigningen til 2 prosent, men Støre forsikret at folk kan forvente bedre kjøpekraft i år og i 2026.
Regjeringen peker på eksterne faktorer som krigen i Ukraina og internasjonale handelspolitiske utfordringer som bidragsytere til den økonomiske usikkerheten, men forventer likevel reallønnsvekst fremover.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg kommenterte nylig de nye inflasjonstallene, som viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som førte til at flere økonomer avlyste rentekutt i mars. Duoen møtte pressen i Hønefoss, der regjeringen jobber med neste års budsjett. De understreket at budsjettet vil være stramt for å sikre en trygg økonomisk styring i urolige tider. Til tross for den avlyste rentekutten, forsikrer Støre at folk vil få bedre kjøpekraft i år og i 2026. Stoltenberg la til at lønningene nå vokser mer enn prisene, og at denne trenden forventes å fortsette.
1 måned siden
Nye inflasjonstall utfordrer regjeringens tidligere påstand om et vendepunkt i økonomien. Finansminister Stoltenberg erkjenner at det er vanskelig å redusere prisstigningen til 2 prosent. Statsminister Støre peker på usikkerhet knyttet til krigen i Ukraina og internasjonale handelspolitiske utfordringer. Regjeringen forventer likevel reallønnsvekst og økt kjøpekraft for nordmenn fremover, takket være budsjett- og inntektspolitikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) signaliserer at det er rom for reallønnsvekst i det kommende lønnsoppgjøret. Han understreker at det er partene i arbeidslivet som forhandler, men mener den økonomiske situasjonen tillater at lønningene vokser mer enn prisene. Uttalelsen kom på YS sin inntektspolitiske konferanse. Både LO og YS har som mål å sikre økt kjøpekraft for sine medlemmer i årets forhandlinger. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn, og starter 14. mars med LO og YS mot NHO.
1 måned siden
Nye inflasjonstall utfordrer regjeringens tidligere påstand om et vendepunkt i økonomien. Finansminister Stoltenberg erkjenner at det er vanskelig å redusere prisstigningen til 2 prosent. Statsminister Støre peker på usikkerhet knyttet til krigen i Ukraina og internasjonale handelspolitiske utfordringer. Regjeringen forventer likevel reallønnsvekst og økt kjøpekraft for nordmenn fremover, takket være budsjett- og inntektspolitikk.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at nordmenn har fått bedre råd, og viser til tall fra SSB som indikerer en reallønnsvekst på 4,1% det siste året. Dette er den høyeste veksten siden 2015. Støre har gjentatte ganger uttalt at økonomien er i bedring, til tross for at Arbeiderpartiets oppslutning faller. Eksperter bekrefter at det er en reallønnsvekst, men understreker at noen grupper opplever svakere utvikling på grunn av økte mat- og leiepriser. Norges Bank har holdt styringsrenten på 4,5%, mens andre land har kuttet rentene. Det forventes nye signaler om rentebanen fra Norges Bank på torsdag, samme dag som Støre holder pressekonferanse.
1 måned siden
En overraskende høy prisstigning i februar har ført til debatt om Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Flere økonomer tviler på at sentralbanken vil senke renten, mens sjeføkonom Nejra Macic mener markedet overreagerer. Macic tror fortsatt på et rentekutt i mars, men forventer færre kutt totalt sett. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener renten bør heves for å styrke kronen. Finansminister Stoltenberg understreker at Norges Bank bestemmer renten, og at regjeringen fører en ansvarlig budsjettpolitikk. Norges Banks neste rentebeslutning kommer 27. mars.
1 måned siden
Nordmenn opplever økte priser og strammere økonomi på grunn av høy prisvekst og usikkerhet rundt renteutviklingen. I februar steg prisveksten til 3,6 prosent, noe som er betydelig over Norges Banks mål. Særlig matvareprisene har økt, med en markant økning for sukkerholdige produkter. Denne utviklingen skaper usikkerhet blant eksperter om det vil bli et rentekutt i mars, noe som igjen påvirker folks kjøpekraft. Flere nordmenn forteller at de må redusere forbruket og utsette planlagte investeringer. Økningen i kjerneinflasjonen bidrar ytterligere til den økonomiske usikkerheten.
1 måned siden
Prisene i Norge steg mer enn ventet i februar, hovedsakelig på grunn av økte matvarepriser. Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte en inflasjon på 3,6 prosent, mens Norges Bank hadde forventet 2,6 prosent. Særlig matvareprisene bidro til oppgangen, sammen med endringer i strømpriser. Dette er de siste tallene Norges Bank får før rentebeslutningen 27. mars. Selv om et rentekutt fortsatt er ventet, kan den høye inflasjonen påvirke hvor mange rentekutt det blir i år. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen peker på at internasjonalt inflasjonspress og politiske endringer kan spille inn.
1 måned siden
Inflasjonen i Norge økte til 3,6 prosent i februar, en markant økning fra 2,3 prosent i januar. Kjerneinflasjonen steg også betydelig. Hovedårsakene er høyere strøm- og matvarepriser, hvor matprisene alene steg med 7,6 prosent fra februar i fjor. Markedet venter nå på Norges Banks rentekutt, men internasjonale faktorer som Donald Trumps tollplaner skaper usikkerhet rundt antall rentekutt i år. Norges Bank hadde i desember anslått tre rentekutt i 2024.
1 måned siden
Regjeringen, under ledelse av statsminister Jonas Gahr Støre, planlegger neste års statsbudsjett på Klækken hotell. De lover å opprettholde uendret skattenivå, med fokus på forutsigbarhet for bedrifter og økt sysselsetting. Finansminister Jens Stoltenberg bekrefter at dette er i tråd med Arbeiderpartiets partiprogram. Selv om politikken for neste stortingsperiode ikke er fastlagt, signaliserer Støre at økt sysselsetting, ikke økte skatter, er nøkkelen til å utvikle samfunnet videre. Regjeringen ønsker fortsatt en skattekommisjon, til tross for kritikk fra opposisjonen og samarbeidspartnere, for å se på justeringer mellom skatter og begrense polariseringen i skattedebatten.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer regjeringens pengebruk og avviser at den er årsaken til at Norges Bank ikke setter ned renten. Han understreker at det er Norges Bank som bestemmer renten, og at regjeringen har ansvar for en helhetlig økonomi. Norges Bank begrunner manglende rentekutt med høy offentlig etterspørsel. Økonomiprofessor forklarer at høy inflasjon og svak krone også bidrar til at rentekutt uteblir. Støre kommenterer også lederdebatten i Arbeiderpartiet, men avviser at det er en aktuell problemstilling.