Tidligere UDI-direktør Frode Forfang kritiserer dagens asylsystem. Han foreslår å begrense retten til å søke asyl.
Saken omhandler tidligere UDI-direktør Frode Forfangs kritikk av dagens asylsystem presentert i boken «Asylparadokset». Forfang som ledet UDI i tolv år og har 26 års erfaring fra utlendingsforvaltningen mener systemet er dysfunksjonelt og ikke tilpasset dagens virkelighet med lange reiseruter.
Han argumenterer for at systemet oppmuntrer til farlige reiser og gjør det vanskelig for land å kontrollere grensene noe som ble tydelig ved Storskog i 2015. Forfang foreslår at retten til å søke asyl kun skal gjelde i det første trygge landet en person ankommer.
Han erkjenner at dette kan kreve en ny tolkning av flyktningkonvensjonen og enighet i Europa som han ser som nøkkelen til et nytt system. Forfang uttrykker også bekymring for bruk av migranter som hybridvåpen og mener reglene for retur har vært for strenge i Norge.
Frode Forfang
UDI
Klassekampen
NTB
Tyrkia
Europa
9 timer siden
Frode Forfang, tidligere direktør for UDI, kritiserer dagens asylsystem. Han foreslår en betydelig endring i asylretten.
9 timer siden
Tidligere UDI-direktør Frode Forfang kritiserer dagens asylsystem i sin nye bok. Han mener systemet er dysfunksjonelt og skaper kaos.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 timer siden
Tidligere UDI-direktør Frode Forfang kritiserer dagens asylsystem i sin nye bok. Han mener systemet er dysfunksjonelt og skaper kaos.
15 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot forslaget om at Norge skal sende asylsøkere til Rwanda. Rwanda kritiseres for sin svake menneskerettighetssituasjon og aggressive handlinger i nabolandet Kongo. Tidligere forsøk fra Israel og Storbritannia har vist seg å være ineffektive og svært kostbare. Forfatteren understreker at Norge har en internasjonal forpliktelse til å beskytte asylsøkere, uavhengig av integreringsutfordringer. Artikkelen konkluderer med at en svekkelse av FNs kvoteordning vil føre til økt menneskesmugling og farligere fluktruter for de som søker beskyttelse.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg varsler innstramminger i innvandringspolitikken, da hun mener dagens nivå ikke er bærekraftig. Partiet frykter økte flyktningstrømmer og vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. De foreslår blant annet å utrede asylsentre i tredjeland, strengere krav for familiegjenforening, og å unngå bosetting i områder med høy innvandrerandel. Solberg understreker at integreringen har sviktet og at det er en grense for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, selv om de anser ukrainske flyktninger som en særskilt forpliktelse. Hun avviser at forslagene er et forsøk på å demme opp for Frp, og hevder det er en del av Høyres egen politikk.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer situasjonen for syriske flyktninger i Norge etter at Assads regime i Syria falt. Mens noen politikere ønsker at flyktninger returnerer, argumenterer lederen for at det er for tidlig å presse dem. Mange syrere har bodd i Norge i årevis og har etablert nye liv. Det er viktig at de får tid til å ta et informert valg om retur. Samtidig er situasjonen i Syria uforutsigbar, og en rask retur av mange flyktninger kan legge press på et nytt styre. Artikkelen understreker at politikerne må vise både tydelighet og tålmodighet.
3 måneder siden
Venstre-politiker Ismail Ali Hussein foreslår en uavhengig kommisjon for å revurdere gamle asylsaker, spesielt for lengeværende papirløse asylsøkere. Han mener dagens system er utilstrekkelig og svekker rettssikkerheten. Forslaget møter motstand fra Frp, som mener det vil belønne ulovlig opphold og undergrave asylsystemet. Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) støtter forslaget, men mener en reform av Utlendingsnemnda (UNE) er viktigst. Hussein understreker at det handler om enkeltmennesker og at systemet må sette mennesket foran. Forslaget er allerede vedtatt i Oslo, og Venstre håper på nasjonal støtte.
20 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trusselen mot ytringsfriheten i et ikke-navngitt land, der myndighetene sensurerer «farlige ord» og straffer meningsmotstandere. Dette får konsekvenser for internasjonale relasjoner, næringslivet og tilgang til teknologi. Forfatteren foreslår tiltak som en «demokratisk deklarasjon» i norske passkontroller, for å fremme åpenhet og ytringsfrihet. Artikkelen stiller også spørsmål ved Norges rolle og ansvar i denne utviklingen, spesielt med tanke på økonomiske og sikkerhetspolitiske interesser.
25 dager siden
Arbeiderpartiet er splittet i synet på asylmottak i utlandet, noe som skaper debatt innad i partiet. AUF og Rogaland Ap kjemper imot forslaget om å plassere asylsøkere i mottak i tredjeland, og mener dette er en skammelig retorikk fra Frp. Nestleder Tonje Brenna har vist større åpenhet for ideen, spesielt hvis det skjer gjennom en EU-avtale. Statsminister Støre er skeptisk, hovedsakelig på grunn av bekymringer for menneskerettigheter og praktisk gjennomføring. AUF-leder Gaute Skjervø mener det er usolidarisk å sette bort asylansvaret til fattigere land.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer sterkt Frps forslag om å sende asylsøkere til tredjeland, og argumenterer for at dette er en diskriminerende og umenneskelig løsning. Forfatteren, som har bodd på asylmottak, beskriver forholdene der som svært vanskelige med konflikter, dårlig hygiene og misbruk. Det stilles spørsmål ved hvordan asylmottak i tredjeland skal fungere, og hva som skal skje med beboerne. Artikkelen hevder at dagens integreringspolitikk har mislyktes, og at det er behov for en strengere politikk som krever at asylsøkere lærer språket, kommer i arbeid og tilpasser seg norsk kultur og lov. Forfatteren konkluderer med at asylsøkere må integreres og bidra i Norge, og at man må slutte å være naiv i innvandringspolitikken.
2 dager siden
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland foreslår en verditest for innvandrere som søker statsborgerskap. Han mener testen kan bidra til å motvirke antisemittisme.