Tidligere UDI-direktør Frode Forfang kritiserer dagens asylsystem i sin nye bok. Han mener systemet er dysfunksjonelt og skaper kaos.
I boken «Asylparadokset» beskriver tidligere UDI-direktør Frode Forfang dagens asylsystem som dysfunksjonelt. Med 26 års erfaring fra utlendingsforvaltningen, inkludert 12 år som UDI-leder, argumenterer Forfang for at systemet, som ble til etter andre verdenskrig, ikke er tilpasset dagens virkelighet med lange reiseruter.
Han mener det oppmuntrer til farlige reiser og gjør det vanskelig for land å kontrollere grensene, noe som ble tydelig ved Storskog i 2015 da Russland la til rette for en strøm av asylsøkere. Forfang peker også på vanskelige retursaker og mener reglene har vært for strenge i Norge.
Han ser med bekymring på bruk av migranter som hybridvåpen, som han mener har skjedd mot Finland, Polen, Litauen og Latvia. Forfang tror EU er nøkkelen til et nytt system og mener retten til å søke asyl primært bør gjelde i det første landet man kommer til etter flukt.
Frode Forfang
Neda Ibrahim
UDI
Dagbladet
EU
Norge
Russland
Storskog
Italia
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 timer siden
Frode Forfang, tidligere direktør for UDI, kritiserer dagens asylsystem. Han foreslår en betydelig endring i asylretten.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot forslaget om at Norge skal sende asylsøkere til Rwanda. Rwanda kritiseres for sin svake menneskerettighetssituasjon og aggressive handlinger i nabolandet Kongo. Tidligere forsøk fra Israel og Storbritannia har vist seg å være ineffektive og svært kostbare. Forfatteren understreker at Norge har en internasjonal forpliktelse til å beskytte asylsøkere, uavhengig av integreringsutfordringer. Artikkelen konkluderer med at en svekkelse av FNs kvoteordning vil føre til økt menneskesmugling og farligere fluktruter for de som søker beskyttelse.
11 timer siden
En forsker advarer om sårbarhet i det norske kraftsystemet. Dette skjer etter et massivt strømbrudd rammet Spania og Portugal.
3 måneder siden
Høyre ønsker å stramme inn innvandringspolitikken og mener at de siste 20 årenes innvandring ikke kan fortsette. Partiet foreslår strengere vilkår for familiegjenforening, utredning av asylsentre i tredjeland, og vil unngå å bosette flyktninger i områder med levekårsutfordringer eller høy innvandrerandel. Høyre-leder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli et annerledesland med høyere ytelser og mer liberal innvandringspolitikk enn nabolandene, og frykter økt flyktningpress i fremtiden. Hun mener også at integreringen har sviktet og at dette kan svekke tilliten i samfunnet.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Støre og Arbeiderpartiet for en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk, og oppfordrer statsministeren til å ta lærdom av Danmarks sosialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen. Den hevder at innvandring fra ikke-vestlige land fører til integreringsutfordringer, økte kostnader og svekket velferd. Frp mener Norge har tatt imot en uforholdsmessig høy andel ukrainere på grunn av landets rause ordninger, og at asylinnvandringen har økt under den nåværende regjeringen sammenlignet med tidligere FrP-ledet politikk. Partiet foreslår innstramminger, inkludert sending av asylsøkere til trygge tredjeland og økt terskel for opphold.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse viser at norske myndigheter mangler oppdaterte planer for å evakuere befolkningen i Øst-Finnmark, nær grensen til Russland. Innbyggere frykter hva som vil skje dersom situasjonen tilspisser seg, spesielt med tanke på Russlands manglende respekt for folkeretten i Ukraina. Eksperter understreker at sivile i konfliktområder kan hindre Forsvarets arbeid, og at en rask evakuering derfor er nødvendig. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) jobber med en nasjonal konseptplan, men Sivilforsvaret i Øst-Finnmark venter fortsatt på konkrete ordre fra overordnet nivå. Forsvarssjefen understreker viktigheten av en klar og tydelig evakueringsplan for å unngå kaos.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg varsler innstramminger i innvandringspolitikken, da hun mener dagens nivå ikke er bærekraftig. Partiet frykter økte flyktningstrømmer og vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. De foreslår blant annet å utrede asylsentre i tredjeland, strengere krav for familiegjenforening, og å unngå bosetting i områder med høy innvandrerandel. Solberg understreker at integreringen har sviktet og at det er en grense for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, selv om de anser ukrainske flyktninger som en særskilt forpliktelse. Hun avviser at forslagene er et forsøk på å demme opp for Frp, og hevder det er en del av Høyres egen politikk.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer sterkt Frps forslag om å sende asylsøkere til tredjeland, og argumenterer for at dette er en diskriminerende og umenneskelig løsning. Forfatteren, som har bodd på asylmottak, beskriver forholdene der som svært vanskelige med konflikter, dårlig hygiene og misbruk. Det stilles spørsmål ved hvordan asylmottak i tredjeland skal fungere, og hva som skal skje med beboerne. Artikkelen hevder at dagens integreringspolitikk har mislyktes, og at det er behov for en strengere politikk som krever at asylsøkere lærer språket, kommer i arbeid og tilpasser seg norsk kultur og lov. Forfatteren konkluderer med at asylsøkere må integreres og bidra i Norge, og at man må slutte å være naiv i innvandringspolitikken.
1 måned siden
Tilsynsrådet for tvangsretur og utlendingsinternat er sterkt bekymret for praksisen ved Trandum utlendingsinternat, der utenlandske delegasjoner får møte internerte uten norsk tilstedeværelse. Rådet anser dette som ulovlig og en potensiell trussel mot de internerte sin rettssikkerhet, og mener det kan stride mot «non refoulement»-prinsippet. Politidirektoratet har avvist å stanse praksisen, som har eksistert lenge. Tilsynsrådet har bedt om en konkret dato fra justisministeren for når utlendingsinternatforskriften vil bli endret for å sikre de internerte.