En ny undersøkelse avdekker at over halvparten av elevene i videregående skole har opplevd å føle seg utelatt i sosiale medier. Jenter rapporterer om mer negativitet og gruer seg oftere til skolen som følge av dette. Mange elever opplever konsentrasjonsvansker og manglende motivasjon på grunn av negative hendelser på nett.
Undersøkelsen viser også eksempler på mobbing og utestenging, inkludert Jodel-innlegg som omhandler vekt, kropp og legning. Kunnskapsministeren vurderer nå å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier for å beskytte unge.
Det er også avdekket at gutter oftere begår ulovlige handlinger i russetiden, mens jenter oftere bekymrer seg for økonomien. Både gutter og jenter opplever drikkepress og angrer på hvor mye de har drukket.
3 måneder siden
En dybdeanalyse av Elevundersøkelsen 2024 viser at over halvparten av elevene har opplevd å føle seg utelatt i sosiale medier. Jenter rapporterer om mer negativitet og gruer seg oftere til skolen etter slike opplevelser. Mange elever sliter med konsentrasjon og motivasjon som følge av negative hendelser på nett. Rapporten viser også eksempler på Jodel-innlegg som omhandler vekt, kropp og legning. Undersøkelsen er basert på data fra 2431 elever i videregående skole og er analysert av NTNU.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange unge opplever negativitet på sosiale medier, spesielt jenter i videregående skole. Over halvparten har følt seg utelatt eller ekskludert, og mange gruer seg til å gå på skolen. Dette fører til konsentrasjonsvansker og manglende motivasjon. Kunnskapsministeren jobber med å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier for å beskytte unge. Undersøkelsen viser også at gutter oftere begår ulovlige handlinger i russetiden, mens jenter oftere bekymrer seg for økonomien. Både gutter og jenter opplever drikkepress og angrer på hvor mye de har drukket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange unge opplever negativitet på sosiale medier, spesielt jenter i videregående skole. Over halvparten har følt seg utelatt eller ekskludert, og mange gruer seg til å gå på skolen. Dette fører til konsentrasjonsvansker og manglende motivasjon. Kunnskapsministeren jobber med å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier for å beskytte unge. Undersøkelsen viser også at gutter oftere begår ulovlige handlinger i russetiden, mens jenter oftere bekymrer seg for økonomien. Både gutter og jenter opplever drikkepress og angrer på hvor mye de har drukket.
1 måned siden
Artikkelen belyser klespress blant grunnskoleelever, der deling av antrekksbilder fører til frykt for utestenging basert på klesmerke og stil. I Kristiansand bekrefter elever at det er vanlig å sende bilder av antrekk, og at presset for å ha dyre merkeklær er stort. Rektor ved en lokal skole forteller at enkelte foreldre sliter med å imøtekomme barnas ønsker om merkeklær, mens ungdomspolitikere påpeker at klespress kan påvirke unges mentale helse. En undersøkelse viser at mange barn har mobil og er aktive på sosiale medier, noe som bidrar til presset.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende mobbingen blant unge, spesielt på nett og sosiale medier. Den viser til en elevundersøkelse som bekrefter at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Det understrekes at mobbing ikke bare skjer på skolen, men også digitalt, hvor anonymitet og mangel på pauser forverrer situasjonen. Forfatteren påpeker at mange normaliserer nettmobbing, men at dette er uakseptabelt og må tas på alvor. Peder Angel-saken trekkes frem som et tragisk eksempel på hvor alvorlig mobbing kan være. Artikkelen oppfordrer alle til å ta ansvar og stå imot mobbing, både på nett og i virkeligheten.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at over en fjerdedel av ungdommene gruer seg til russetiden, mens et flertall ser frem til feiringen. Undersøkelsen, som er den første av sitt slag, avdekker også at mange føler seg utestengt i forbindelse med forberedelsene. Russegrupperinger dannes tidlig, noe som bidrar til at noen faller utenfor. En elevrådsrepresentant og russepresidenten uttrykker bekymring for tallene, men understreker viktigheten av inkludering. Samtidig viser undersøkelsen at mange får nye venner gjennom russetiden.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange ungdommer sover for lite. Nesten fire av ti sover seks timer eller mindre per natt, mens kun tre av ti oppnår anbefalt søvnmengde. Jenter er spesielt utsatt. Mange sliter med å sovne og opplever søvnighet som går ut over skole og fritid. Skjermbruk, spesielt mobilbruk om natten, er en stor årsak til søvnproblemer. Forskning viser en klar sammenheng mellom søvnmengde og livskvalitet, der ungdom som sover nok er mer fornøyde.
3 måneder siden
En ny undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet og NTNU Samfunnsforskning viser en sterk økning i kropps- og utseendepress blant ungdom i alderen 16-20 år. Selv om jenter fortsatt opplever mest press, er den relative økningen størst blant gutter. Press fra venner om utseende og klesstil har økt betydelig for begge kjønn. Forskere mener dette kan tyde på en utjevning av presset mellom kjønnene. Sosiale medier og venners forventninger nevnes som viktige faktorer. Skoleledere bekrefter at det samlede presset på elevene har økt, og at det er behov for mer åpenhet rundt temaet.
2 måneder siden
En elev ved Ullern videregående skole uttrykker frustrasjon over medienes negative fremstilling av skolen. Eleven mener at skolen ofte blir fremstilt som en overfladisk arena for mobbing og ekskludering, og at dette bildet er feilaktig. Det understrekes at selv om det finnes et prestasjonsmiljø, betyr ikke det at alle dømmer hverandre basert på ytre faktorer. Eleven oppfordrer mediene til å forstå ungdom bedre og unngå å forsterke stereotypiske oppfatninger om vestkantskoler. Måten skolen fremstilles på skaper avstand og vanskeliggjør en åpen dialog om utfordringer.
2 måneder siden
En ny undersøkelse viser at skolens plikt til å gripe inn i mobbesaker svikter i over 80 prosent av tilfellene. Statsforvalterne melder om økning i antall mobbesaker og brudd på aktivitetsplikten. Skolene unnlater ofte å ta elevene på alvor og iverksetter ikke tiltak tidsnok, noe som fører til at sakene eskalerer. Bekymringsfullt fravær og vanskelig samarbeid mellom skole og hjem er også vanlige problemer. Flere statsforvaltere påpeker manglende dokumentasjon av tiltak fra skolens side.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende grov ordbruk og mobbing blant barn og unge, både i skolen og på nettet. Mobbeombudet i Vestland observerer at mobbespråket blir mer grenseløst, også i barneskolen. En rektor i Asker iverksatte tiltak mot stygg ordbruk etter tilbakemeldinger om problemet. Medietilsynets rapport viser at stadig flere barn får tilgang til mobil tidlig, noe som sammenfaller med økning i digital mobbing. Undersøkelser viser at mange unge opplever stygge kommentarer og negative hendelser på nettet, og at dette rammer de yngste tenåringene hardest.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at nesten halvparten av unge voksne er bekymret for sin fysiske helse. Studenter uttrykker bekymring, men unngår ofte legebesøk. En lege mener pandemien og sosiale medier har skylden for en gryende helseangst. Mange unge føler press knyttet til kropp og utseende, og influensere på sosiale medier blir sett på som en påvirkningsfaktor. Helsedirektoratet påpeker at det er sunt å ta vare på kroppen, men at det kan tippe over. De understreker også viktigheten av faktabaserte kostholdsråd og et variert kosthold.