De to ni år gamle venninnene Nora og Isabelle står bak nettbutikken «Lille Mathilde», der de selger hjemmelagde smykker og hårtilbehør. Inspirasjonen kom i svømmetimene, og jentene har selv lært seg å designe og drive nettbutikken ved hjelp av veiledninger på YouTube og Google.
Foreldrene har bidratt med opprettelse av nettsiden og innkjøp av utstyr. Entreprenørskapseksperter fremhever jentenes initiativ som et godt eksempel på hvordan man kan skape engasjement og motivasjon hos unge, og trekker frem viktigheten av praktisk læring.
Jentene reinvesterer pengene de tjener tilbake i bedriften, og har planer om å utvide med en fysisk butikk når de blir eldre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny studie fra SSB viser en økning i antall unge gründere, spesielt blant kvinner. Aurora, Astri og Malene, tre unge kvinner, driver bruktbutikken Dilla i Oslo. De opplever utfordringer som høy konkurranse og moms på bruktklær. Jentene startet butikken med egne midler, drevet av en drøm og inspirert av Auroras mormor. De mener flere unge ønsker å ta sjanser og bestemme over egen karriere. Professor Thomas Hoholm ved BI ser en økende interesse for gründerskap blant unge, men påpeker at vekst krever kompetanse og investeringer. Innovasjon Norge understreker viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem rom til å feile, da dette gir verdifull læring.
4 måneder siden
Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg. Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land. Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
2 måneder siden
Ungdomsbedriften RaskJobb er startet av tenåringer i Moss for å motarbeide fordommer mot generasjon Z og bistå unge med å komme inn i arbeidslivet. Initiativet springer ut fra at mange bedriftsledere anser denne generasjonen som utfordrende og med manglende arbeidsmoral. RaskJobb vil via en nettside skape kontakt mellom ungdom og eldre som trenger hjelp til forskjellige oppgaver. NHO ser dette som en positiv gest til næringslivet, og Ungt Entreprenørskap understreker at jentene tar konseptet videre ved å lære opp andre unge til å bli gode arbeidstakere.
1 måned siden
Isak Johansen (19) og Jonas Ruud Iversen (21) driver nettbutikken Asuro.no, hvor de selger mobile PC-skjermer. Siden oppstarten i oktober i fjor har salget eksplodert, og de omsetter nå for over én million kroner i måneden. De to gründerne møttes på et netthandelskurs og fant ut at de ville starte en felles bedrift. PC-skjermene er utbrettbare og kan enkelt monteres på en laptop, noe som gjør dem ideelle for folk som jobber på farten. Selv om de er unge, jobber de hardt og lærer mye underveis, og de ser nå mot en ekspansjon til Sverige og Danmark.
12 dager siden
To svenske 19-åringer, Linnea Nordström og Märta Kastenholm, har latt seg inspirere av norsk russekultur og gir nå ut Sveriges første russesang. Låten handler om den svenske «studenten», men er sterkt preget av den norske russefeiringen. Initiativet kom fra den norske artisten Sportsalleen, som kontaktet dem etter å ha sett en video de hadde lagt ut på TikTok. Sangen har allerede blitt populær på TikTok, og jentene planlegger å besøke Norge for å delta i russefeiringen. Samtidig opplever norske russeartister økende popularitet i Sverige, men noen kritiserer dem for å forsøke å «stjele» russetiden.
1 måned siden
KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse reagerer på at lekebutikker selger sminke. Hun mener det er "ugreit" og oppfordrer foreldre til å beskytte barna sine. Røse mener lekebutikkene bør ta ansvar og slutte å selge sminke rettet mot barn. Maarten Sommerfeldt, direktør i Nordic Toy Team AS, svarer at de tilbyr produkter for kreativ lek, og at det er opp til foreldrene å bestemme hva som passer. Thomas L. Henriksen, eieren av Ringo på Ski Storsenter, mener at produktene er ment for ungdom, ikke barn, og at butikken ønsker å møte konkurransen i markedet. Han understreker at alle produkter er godkjente og sikre.
3 måneder siden
To søstre fra Bærum er i Oslo tingrett dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. De reiste til Syria i 2013, giftet seg med IS-krigere og fikk barn. Ifølge tiltalen skal de ha fått opplæring, helsehjelp og hjulpet IS med rekruttering. Den yngste søsteren var 16 år da hun reiste, mens den eldste var 19. Rettssaken varte i seks uker, og påtalemyndigheten ba om fengselsstraffer på henholdsvis fire og to år. Søstrene har nektet straffskyld og hevder de reiste til Syria av religiøse årsaker og for å hjelpe lokalbefolkningen. Begge søstrene var tilsluttet IS, men ingen av dem deltok i stridshandlinger. Tidligere har Høyesterett dømt en kvinne for ikke-stridende deltakelse i IS.
3 måneder siden
To søstre fra Bærum er tiltalt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. De reiste til Syria som tenåringer i 2013, giftet seg med IS-krigere og fikk barn. Ifølge tiltalen deltok de i IS' aktiviteter, fikk opplæring og forsøkte å rekruttere andre. Søstrene nekter straffskyld og hevder de ble tvunget inn i IS. Påtalemyndigheten har bedt om fengselsstraffer på henholdsvis fire og to år. Eldstesøsteren var mer aktiv i IS, blant annet med undervisning og rekruttering. Saken har likhetstrekk med en tidligere sak i Høyesterett, der en kvinne ble dømt for ikke-stridende deltakelse i IS. Dom i saken faller i dag.
2 måneder siden
Alexandra og Robin Amundsen sa opp jobbene sine for å starte Nordic-Cosmetics AS, som selger koreansk hudpleie. De ønsket mer tid med familien og å skape lokale arbeidsplasser. Selskapet har hatt stor vekst siden 2021, med en omsetning på 25 millioner i 2024. Ekteparet leverer og henter barna i barnehagen hver dag, og jobber etter at barna er lagt. De sysselsetter nå seks personer lokalt og planlegger videre ekspansjon i Norden.
24 dager siden
Artikkelen belyser hvordan unge kvinner bruker TikTok for å ta et oppgjør med de snevre, norske skjønnhetsidealene. Øyvår (21) deler sin personlige historie om å aldri ha følt seg pen, noe som har skapt et stort engasjement. Olimata Elin Mboge (19) ønsker å konfrontere både egne komplekser og det hun beskriver som et «skjønnhetstyranni». De forteller om et økende press, spesielt blant jenter, for å oppnå urealistiske idealer. Jenter med minoritetsbakgrunn beskriver også opplevelser med rasisme og utseendepress. Gjennom TikTok finner de støtte og et fellesskap hvor de kan dele sine erfaringer og sammen utfordre de eksisterende standardene.