Flere flyselskaper, som Spirit Airlines, strammer inn kleskodene for passasjerer. Spirit Airlines nekter nå passasjerer med lite dekkende klær, som gjennomsiktige plagg, eller klær og tatoveringer som er støtende. Brudd på kleskodene kan føre til nektet ombordstigning eller fjerning fra flyet.
Andre selskaper, som Hawaiian Airlines, Southwest Airlines og American Airlines, har også regler mot bare føtter, avslørende eller støtende klær. Delta Air Lines kan fjerne passasjerer dersom antrekk, atferd, hygiene eller lukt skaper problemer.
Qatar Airways forbyr shorts, sportsklær og avslørende klær. Norwegian har ingen spesifikke kleskoder, men oppfordrer til respekt for medpassasjerer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Lavprisflyselskapet Spirit Airlines har innført strengere kleskoder, og passasjerer kan nektes ombordstigning eller bli fjernet fra flyet dersom de har på seg avslørende, støtende eller upassende klær. Flyselskapet vil heller ikke tolerere beruselse, narkotikabruk eller sterk kroppslukt. Passasjerer som blir kastet av flyet mister refusjon og andre rettigheter. I motsetning til Spirit Airlines har de norske flyselskapene Norwegian og SAS ingen spesifikke kleskoder, men forventer at passasjerene viser respekt for medpassasjerer og ansatte. De understreker at passasjerer kun nektes adgang ved upassende oppførsel eller sikkerhetsrisiko.
4 måneder siden
Amerikanske flyselskaper har innført bonusordninger for ansatte som avdekker passasjerer som forsøker å ta med håndbagasje uten å betale. Dette har ført til sterk kritikk fra amerikanske senatorer, som mener gebyrene er urettferdige og at flyselskapene utnytter kundene. Enkelte flyselskapsledere har omtalt passasjerer som prøver å unngå gebyrer som «butikktyver». Senatorer har fremmet lovforslag for å forby slike bonusordninger. Norske flyselskaper, som Norwegian og SAS, sier at de ikke har planer om å innføre lignende ordninger.
1 måned siden
Flere flyselskaper, spesielt i Asia, innfører forbud mot bruk av powerbanks om bord etter en brann i et Air Busan-fly i januar 2025, som skyldtes en defekt powerbank. Singapore Airlines og Scoot innfører forbud fra 1. april 2025. Passasjerer må nå benytte flyets egne strømuttak for å lade enheter. Powerbanks må fortsatt oppbevares i håndbagasjen, og kapasitetsbegrensninger gjelder. Amerikanske luftfartsmyndigheter rapporterte hyppige hendelser med overoppheting av litium-ion-batterier.
3 måneder siden
Flyselskaper, med Ryanair i spissen, slår alarm om økende problemer med berusede passasjerer. De krever strengere alkoholregler på flyplasser, inkludert en grense på to enheter og salgsforbud før kl. 10. Flyplassene avviser forslagene som for strenge og mener de rammer alle reisende. Flyselskapene mener de urettferdig må håndtere konsekvensene av flyplassenes alkoholsalg, da vold og aggresjon om bord øker på grunn av alkohol.
4 måneder siden
Nordmenn synder ofte mot flyselskapenes bagasjeregler, spesielt når det gjelder innsjekket bagasje. Mange tar med seg elektronikk med litiumbatterier, som er strengt forbudt på grunn av brannfare. Alkoholholdige drikker er også et problem, da de kan lekke og skade annen bagasje. Flyselskapene opplever også at passasjerer tar med for mye håndbagasje. Dette fører til forsinkelser og ekstra kostnader. Flyselskapene forbereder seg nå på julerushet og iverksetter tiltak for å håndtere bagasjeutfordringene.
1 måned siden
Widerøe fjerner serveringstilbudet på sine minste fly, noe som har skapt sterke reaksjoner blant passasjerene. Fra 1. april vil det ikke lenger være mulig å kjøpe mat eller drikke om bord på flyene som trafikkerer kortbanenettet. Passasjer Bente Grøtte kritiserer selskapet for manglende service og mener det rammer de som er avhengig av Widerøe for å komme seg til sykehus og behandling. Widerøe begrunner avgjørelsen med for lite salg og høye kostnader, men Grøtte mener selskapet tar fra passasjerene viktige tilbud.
3 måneder siden
Ryanair har foreslått en grense på maks to alkoholenheter for passasjerer på europeiske flyplasser, for å redusere problemer med berusede passasjerer. Forslaget innebærer bruk av boardingkort for å kontrollere salget. Dette kommer etter at et Ryanair-fly måtte nødlande på grunn av en beruset passasjer, som selskapet nå saksøker for 175.000 kroner. Norwegian erkjenner at uregjerlige passasjerer er et økende problem, men mener at alkohol ikke er hovedutfordringen og vil ikke innføre en enhetsgrense. De understreker at de har nulltoleranse for passasjerer som ikke følger anvisninger.
3 måneder siden
Flere passasjerer har opplevd å finne veggedyr på flygninger med Turkish Airlines, ifølge New York Times. En passasjer forteller at hun måtte kle av seg på flyplassen etter å ha oppdaget veggedyr på flyet. Flere passasjerer er misfornøyde med selskapets respons. Turkish Airlines svarer at de tar alle tilbakemeldinger på alvor, og at de regelmessig rengjør og desinfiserer flyene. De understreker at veggedyr kan forekomme i offentlige rom, inkludert fly.
4 måneder siden
Sjakk-VM har innført en streng kleskode for å fremme et mer profesjonelt image. Hoveddommeren har avslørt en «svarteliste» over spillere som tidligere har brutt reglene. Kleskoden forbyr blant annet sneakers, dongeribukser og T-skjorter. Spillere som bryter reglene risikerer bøter og kan bli nektet å spille neste runde. Det er usikkerhet om hvorvidt toppspillere vil bli straffet, da det har vært diskusjoner om forskjellsbehandling tidligere. Utøverkomiteen understreker at reglene gjelder for alle, og oppfordrer spillerne til å oppføre seg som voksne.
3 måneder siden
Ryanair har bedt europeiske myndigheter om å innføre en grense på to alkoholenheter per passasjer på flyplasser for å redusere forstyrrelser og kostnader knyttet til berusede passasjerer. Selskapet foreslår å bruke stempler på boardingkort for å håndheve grensen. Dette kommer etter flere hendelser, inkludert en omdirigering av et fly som kostet selskapet over 15.000 euro. Bransjeorganisasjoner påpeker at mange serveringssteder allerede har restriksjoner, og at ansvaret ligger hos alle som serverer alkohol på flyplasser. Data viser en økning i antall hendelser med forstyrrende passasjerer de siste årene.