Ryanair har bedt europeiske myndigheter om å innføre en grense på to alkoholenheter per passasjer på flyplasser for å redusere forstyrrelser og kostnader knyttet til berusede passasjerer. Selskapet foreslår å bruke stempler på boardingkort for å håndheve grensen.
Dette kommer etter flere hendelser, inkludert en omdirigering av et fly som kostet selskapet over 15. 000 euro.
Bransjeorganisasjoner påpeker at mange serveringssteder allerede har restriksjoner, og at ansvaret ligger hos alle som serverer alkohol på flyplasser. Data viser en økning i antall hendelser med forstyrrende passasjerer de siste årene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Ryanair har foreslått en grense på maks to alkoholenheter for passasjerer på europeiske flyplasser, for å redusere problemer med berusede passasjerer. Forslaget innebærer bruk av boardingkort for å kontrollere salget. Dette kommer etter at et Ryanair-fly måtte nødlande på grunn av en beruset passasjer, som selskapet nå saksøker for 175.000 kroner. Norwegian erkjenner at uregjerlige passasjerer er et økende problem, men mener at alkohol ikke er hovedutfordringen og vil ikke innføre en enhetsgrense. De understreker at de har nulltoleranse for passasjerer som ikke følger anvisninger.
3 måneder siden
Flyselskaper, med Ryanair i spissen, slår alarm om økende problemer med berusede passasjerer. De krever strengere alkoholregler på flyplasser, inkludert en grense på to enheter og salgsforbud før kl. 10. Flyplassene avviser forslagene som for strenge og mener de rammer alle reisende. Flyselskapene mener de urettferdig må håndtere konsekvensene av flyplassenes alkoholsalg, da vold og aggresjon om bord øker på grunn av alkohol.
1 måned siden
Ryanair har strammet inn reglene og ilegger et gebyr på 100 euro for passasjerer som ankommer innsjekkingsskranken mindre enn 40 minutter før flyets avgang. I tillegg koster det 55 euro å sjekke inn på flyplassen dersom dette ikke er gjort online. Passasjerer som glemmer å sjekke inn online og ankommer sent, risikerer dermed å betale 155 euro i gebyrer. Ryanair anbefaler passasjerer å sjekke inn online minst to timer før avgang og ankomme flyplassen i god tid for å unngå ekstra kostnader. Flyselskapets gebyrer har møtt kritikk fra forbrukerorganisasjoner, som mener at selskapet bruker gebyrene for å øke inntektene.
1 måned siden
Unge Høyre ønsker å tillate skjenking til klokken 06 for å snu trenden med konkurser i serveringsbransjen. De mener dagens regler fører til nachspiel og hardere drikking, og viser til at andre europeiske land har et mer avslappet forhold til alkohol. Helsepolitiker i Høyre, Erlend Svardal Bøe, er skeptisk til forslaget, men åpner for mer liberalisering i alkoholpolitikken, som blant annet direkte utsalg fra bryggerier og enklere alkoholreklame for norskproduserte produkter. Unge Høyre har fått støtte fra flere fylkeslag.
4 måneder siden
Flypassasjerer må forberede seg på dyrere billetter i 2024, både i Norge og Tyskland. I Norge foreslår regjeringen å redusere flypassasjeravgiften for reiser i Europa, men økte flyplassavgifter og andre kostnader vil føre til høyere priser. Tyske luftfartsmyndigheter varsler også prisøkninger grunnet økte sikkerhetsgebyrer, flysikringskostnader og luftfartsskatt. Flyselskapene har begrensede marginer og må overføre kostnadene til kundene. I tillegg har færre ruter og økte driftskostnader bidratt til prisøkning. NHO Luftfart advarer om at norske flyplassavgifter kan stige ytterligere grunnet Avinors budsjettoverskridelser, noe som kan belaste passasjerene med opp mot 600 millioner kroner årlig.
3 måneder siden
Ryanair og den spanske flyplassoperatøren Aena er i konflikt om flyplassavgifter. Ryanair kutter 800 000 flyseter til og fra Spania i sommer og reduserer trafikken på flere spanske flyplasser, og begrunner dette med for høye avgifter fra Aena. Ryanair hevder at flyplassavgiftene i Spania er betydelig høyere enn i andre europeiske land, og at dette hindrer vekst. Aena avviser kritikken og påpeker at de har blant de laveste avgiftene i Europa. De mener også at Ryanairs offentlige klager kan være i strid med spansk lov og EU-regelverk. Ryanair signaliserer at de vil flytte fokus til andre markeder med lavere avgifter.
3 måneder siden
Helsedirektoratet anbefaler å innføre helseadvarsler på alkoholholdige drikker, lik de som finnes på tobakksprodukter. Forslaget innebærer enkle illustrasjoner og tekst som informerer om helserisikoer knyttet til alkoholbruk, inkludert økt risiko for kreft, demens og psykiske plager. Det er foreslått unntak for «særlig verdifulle» drikker, men kriteriene for dette er ikke fastsatt. Forslaget har fått støtte fra helseorganisasjoner, men møter motstand fra blant annet FrP. Irland blir det første landet som innfører obligatorisk helsemerking av alkohol i 2024. Det er også foreslått at barer og restauranter skal inkludere produktinformasjon om alkohol i menyer eller på skilt.
18 dager siden
Høyre har lagt frem et forslag i Stortinget om å endre alkoholloven, slik at kommunene selv kan regulere alkoholbruk på offentlig sted. Dette skjer etter signaler fra Arbeiderpartiet om en mulig åpning for å tillate alkohol i visse parker. Høyre argumenterer med at det nåværende lovverket fører til at mange uvitende bryter loven hver sommer, og ønsker en lovendring som bedre samsvarer med folks oppfatning av hva som er akseptabelt. Selv om Høyres ideal er å fjerne forbudet helt, ser de kommunalbestemmelse som et viktig første skritt. Forslaget skal debatteres i Stortinget før sommeren.
1 måned siden
SAS støtter et EU-forslag om å endre reglene for kompensasjon ved flyforsinkelser, noe som kan føre til at passasjerer må vente lenger før de har krav på penger. Forslaget innebærer å øke grensen for kompensasjon fra tre til fem timer. SAS mener også at kompensasjonsbeløpene bør senkes. Forbrukerrådet Tænk er kritisk til forslaget og mener det vil svekke passasjerenes rettigheter, og ønsker automatisk kompensasjon. Danske politikere mener dagens regler er for gunstige for de reisende og at kompensasjonen ofte overstiger prisen på flyreisen.
1 måned siden
SAS støtter et EU-forslag om å endre reglene for kompensasjon ved flyforsinkelser, noe som kan føre til at passasjerer må vente lenger før de har krav på penger. Forslaget innebærer å øke grensen for kompensasjon fra tre til fem timer. SAS mener også at kompensasjonsbeløpene bør senkes. Forbrukerrådet Tænk er kritisk til forslaget og mener det vil svekke passasjerenes rettigheter, og ønsker automatisk kompensasjon. Danske politikere mener dagens regler er for gunstige for de reisende og at kompensasjonen ofte overstiger prisen på flyreisen.