Ryanair har foreslått en grense på maks to alkoholenheter for passasjerer på europeiske flyplasser, for å redusere problemer med berusede passasjerer. Forslaget innebærer bruk av boardingkort for å kontrollere salget.
Dette kommer etter at et Ryanair-fly måtte nødlande på grunn av en beruset passasjer, som selskapet nå saksøker for 175. 000 kroner.
Norwegian erkjenner at uregjerlige passasjerer er et økende problem, men mener at alkohol ikke er hovedutfordringen og vil ikke innføre en enhetsgrense. De understreker at de har nulltoleranse for passasjerer som ikke følger anvisninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Ryanair har bedt europeiske myndigheter om å innføre en grense på to alkoholenheter per passasjer på flyplasser for å redusere forstyrrelser og kostnader knyttet til berusede passasjerer. Selskapet foreslår å bruke stempler på boardingkort for å håndheve grensen. Dette kommer etter flere hendelser, inkludert en omdirigering av et fly som kostet selskapet over 15.000 euro. Bransjeorganisasjoner påpeker at mange serveringssteder allerede har restriksjoner, og at ansvaret ligger hos alle som serverer alkohol på flyplasser. Data viser en økning i antall hendelser med forstyrrende passasjerer de siste årene.
3 måneder siden
Flyselskaper, med Ryanair i spissen, slår alarm om økende problemer med berusede passasjerer. De krever strengere alkoholregler på flyplasser, inkludert en grense på to enheter og salgsforbud før kl. 10. Flyplassene avviser forslagene som for strenge og mener de rammer alle reisende. Flyselskapene mener de urettferdig må håndtere konsekvensene av flyplassenes alkoholsalg, da vold og aggresjon om bord øker på grunn av alkohol.
4 måneder siden
Nordmenn synder ofte mot flyselskapenes bagasjeregler, spesielt når det gjelder innsjekket bagasje. Mange tar med seg elektronikk med litiumbatterier, som er strengt forbudt på grunn av brannfare. Alkoholholdige drikker er også et problem, da de kan lekke og skade annen bagasje. Flyselskapene opplever også at passasjerer tar med for mye håndbagasje. Dette fører til forsinkelser og ekstra kostnader. Flyselskapene forbereder seg nå på julerushet og iverksetter tiltak for å håndtere bagasjeutfordringene.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land. Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU. Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.
3 måneder siden
Helsedirektoratet anbefaler å innføre helseadvarsler på alkoholholdige drikker, lik de som finnes på tobakksprodukter. Forslaget innebærer enkle illustrasjoner og tekst som informerer om helserisikoer knyttet til alkoholbruk, inkludert økt risiko for kreft, demens og psykiske plager. Det er foreslått unntak for «særlig verdifulle» drikker, men kriteriene for dette er ikke fastsatt. Forslaget har fått støtte fra helseorganisasjoner, men møter motstand fra blant annet FrP. Irland blir det første landet som innfører obligatorisk helsemerking av alkohol i 2024. Det er også foreslått at barer og restauranter skal inkludere produktinformasjon om alkohol i menyer eller på skilt.
1 måned siden
Unge Høyre ønsker å tillate skjenking til klokken 06 for å snu trenden med konkurser i serveringsbransjen. De mener dagens regler fører til nachspiel og hardere drikking, og viser til at andre europeiske land har et mer avslappet forhold til alkohol. Helsepolitiker i Høyre, Erlend Svardal Bøe, er skeptisk til forslaget, men åpner for mer liberalisering i alkoholpolitikken, som blant annet direkte utsalg fra bryggerier og enklere alkoholreklame for norskproduserte produkter. Unge Høyre har fått støtte fra flere fylkeslag.
18 dager siden
Høyre har lagt frem et forslag i Stortinget om å endre alkoholloven, slik at kommunene selv kan regulere alkoholbruk på offentlig sted. Dette skjer etter signaler fra Arbeiderpartiet om en mulig åpning for å tillate alkohol i visse parker. Høyre argumenterer med at det nåværende lovverket fører til at mange uvitende bryter loven hver sommer, og ønsker en lovendring som bedre samsvarer med folks oppfatning av hva som er akseptabelt. Selv om Høyres ideal er å fjerne forbudet helt, ser de kommunalbestemmelse som et viktig første skritt. Forslaget skal debatteres i Stortinget før sommeren.
2 måneder siden
Rune Aanderaa ble nektet å fly med Widerøe etter å ha drukket en pils på flyplassen i Kristiansund. Aanderaa mener han ble urettmessig behandlet og hevder at kabinpersonalet trakasserte ham. Widerøe hevder at Aanderaa ble bortvist grunnet aggressiv oppførsel under ombordstigning, ikke på grunn av alkoholinntak. Politiet ble tilkalt og foretok en promilletest som viste 0,34 i promille. Aanderaa har engasjert advokat og klaget til flyselskapet. En kollega som var til stede bekrefter Aanderaas versjon av hendelsen.
2 måneder siden
Lavprisflyselskapet Spirit Airlines har innført strengere kleskoder, og passasjerer kan nektes ombordstigning eller bli fjernet fra flyet dersom de har på seg avslørende, støtende eller upassende klær. Flyselskapet vil heller ikke tolerere beruselse, narkotikabruk eller sterk kroppslukt. Passasjerer som blir kastet av flyet mister refusjon og andre rettigheter. I motsetning til Spirit Airlines har de norske flyselskapene Norwegian og SAS ingen spesifikke kleskoder, men forventer at passasjerene viser respekt for medpassasjerer og ansatte. De understreker at passasjerer kun nektes adgang ved upassende oppførsel eller sikkerhetsrisiko.
1 måned siden
Ryanair har strammet inn reglene og ilegger et gebyr på 100 euro for passasjerer som ankommer innsjekkingsskranken mindre enn 40 minutter før flyets avgang. I tillegg koster det 55 euro å sjekke inn på flyplassen dersom dette ikke er gjort online. Passasjerer som glemmer å sjekke inn online og ankommer sent, risikerer dermed å betale 155 euro i gebyrer. Ryanair anbefaler passasjerer å sjekke inn online minst to timer før avgang og ankomme flyplassen i god tid for å unngå ekstra kostnader. Flyselskapets gebyrer har møtt kritikk fra forbrukerorganisasjoner, som mener at selskapet bruker gebyrene for å øke inntektene.